Goalbalde Penaltılar-Penaltys
Penaltı durumlarında kale hakemleri “goal judge” oyun akışı açısından çıkacak oyunculara eskortluk yapabilirler. Kenara çıkan sporcular kendileri rehbersiz olarak kale direğinden de faydalanarak saha dışına çıkabilirler. Böylece takım alanında penaltı savunmasını yapacak sporcu dışında kimse kalmayacaktır.
Savunma kanadı hakemi, takım alanının kaleye yakın kısmından öncelikle savunma yapacak sporcuyu ve gol olup olmadığını inceler ve göz ucuyla da kenara çıkan sporculara bakar. Hücum kanadı hakemi ise highball çizgisi üzerinde oyunu başlatmaya hazır haldedir. Bu çalışmamızda kişisel penaltı çeşitlerinden bir kaçını sunacağız. Daha sonra diğer penaltı çeşitlerini sizler ile paylaşacağım.
Kişisel Penaltılar
Dokuz çeşit kişisel penaltı türü vardır. Bunlardan birini ihlal eden sporculara kişisel/person penaltı cezası verilir. Aşağıda bu penaltı türlerinden short ball ve highballu inceleyeceksiniz.
Penalty Decline/Penaltı Ret
Teknik adamlar veya sporcular kazanılan bir penaltıyı ret edebilirler. Penalty decline sadece kazanılan penaltıyı kullanmama durumlarında yapılabilir. Yani panalty decline diyen antrenör ve sporcular penaltı çekme hakkını geri çevirir.
Bu durumda hakem şöyle davranır;
“Penalty Decline” diyerek normal oyunu başlatır.
Kısa Top-Short Ball
Atılan bir top savunma takımının takım alanı önünde durduğunda, oyun her düdükle durdurulacak ve atışı yapan takıma bir penaltı verilecektir.
Kısa Top Durumu
Top ilerler iken karşı tarafsız alan ve ara alanda duraklar ise kısa top olur. Bu top rakip takım alanında durur ise kısa top olmaz(şekil).
Yüksek Top-High Ball
Top, atışı yapan oyuncunun elinden çıktıktan sonra en az bir kez takım alanı yada ara alanda yere değmelidir.
Şekil: Topun temas etmesi gereken alan
Highball Ne Zaman Olur?
Hücum oyuncuları tarafından atılan top ara alana değmeden tarafsız alana düştüğü takdirde “highboall” olur(şekil14). Atış sayılır fakat atışı yapan takım penaltı ile cezalandırılır.
Highballu Takip Etme
Hakem, “Highball” ı net görebilmdesi için highball çizgisi hizasına geçer ve izler. Hakemin highboallı izlerken sahadan 3m.uzaklıktan bakması daha uygun olur(şekil), (Resim).
Her hakem kendi alanından sorumludur. Lakin yakın hakem “highball” ı göremez ise, karşı çapraz hakem “Office time” alır ve yakın hakem ile görüşerek atışın yüksek top olduğunu söyleyerek penaltıyı verirler. Yalnız bu hakem “long ball” dediğimiz uzun topa karışamaz.
Bir Highball Olduğunda Hakem Davranışı;
“Bir düdük” çalar
“Highballl” der, sonra
“A Team” ve son olarak
“Number 5” diyerek anons eder.
Bu anonslardan sonra penaltıyı yapan 5 numaralı oyuncu sahada kalır, diğer sporcular saha dışına çıkar. Burada kale hakemleri çıkan sporcuları kontrol eder ve düzenli çıkmalarına yardımcı olabilir.
Savunma oyuncusu hazır olduğu andan itibaren hakem topu hücum oyuncusuna atar ve;
“Quiet Please” der(ses var ise),
“Bir düdük” çalar, arkasından,
“Play” der. Gol olursa,
“İki düdük ”
“Gol” ve
“B Team 7, A Team 5” Şayet gol olmaz ile,
“Blok” der ve maçı başlatır.
Uzun Top- Long ball
Top, takım alanına ya da ara alana değdikten sonra atış yapıldığında, ayrıca orta çizgiden önce sahaya değmelidir.
Uzun Top ve Oluş Tarzı
Top kendi ara bölgesinden başka sadece karşı ara bölgeye dokunduğunda uzun top olur. Ara alan sınır çizgisi de buna dâhildir. Top burada hiçbir tarafsız alana değmemiştir(şekil). Bu durumda atış sayılır ve atışı yapan takım penaltı ile cezalandırılır.
Long ballü mutlaka savunma takımı tarafında bulunan hakem vermelidir.
Longball durumunda hakem davranışı;
“Bir düdük”
“Longball”
“A Team”
“Number 9”
HAZIRLAYAN
METİN AYHAN
GOALBALL HAKEMİ
Gerçekten golbolü ve kurallarını anlamaya başladım. elninize sağlık. çok güzel çalışmalar bunlar. hocamdevamını bekleriz.
You are PERFECT!! my teacher :)) Thanks a lot for your explanation.With your help I have understood all the rules about goalball