ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Gastroskopi Hakkında Genel Bilgi

05.06.2009
326
A+
A-

Gastroskopi:Yemek borusu,mide ve onikiparmak barsağının gözle görülerek muayenesidir. Bu işlem gastroskop denilen ucunda ışığı ve küçük kamerası olan yumuşak, bükülebilen bir cihazla teşhis ve tedavi amaçlı yapılır.

Görüntünün net olması için midenin içinin boş olması gerekir. Bazen bu durumlarda gastroskopi tekrarlanabilir. Gastroskopi için en 8 saat aç kalmak yeterlidir.

Yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma,ağıza acı su gelmesi midede ağrı, yanma, ekşime, bulantı, kahve telvesi gibi kusma, tedaviyle düzelmeyen kansızlık, kilo kaybı, katran rengi dışkı gibi mide ve on iki parmak bağırsağını düşündüren hastalıkların tanısında, ilaçlı mide filmine göre daha güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca gastroskop içerisinden geçirilen ince bir alet yardımıyla biyopsi de alınabilmektedir. Yemek borusu darlıkların genişletilmesi, polip gibi kitlelerin cerrahiye gerek kalmadan alınması, yutulan yabancı cisimlerin çıkarılması ve kanamaların durdurulması mümkündür.

Gastroskopiden önce spazm çözücü, ağrı kesici ve sedasyon adı verilen bir hafif anestezi uygulamaktadır. Bu yöntemde tam kaybı bilinç oluşmaz; yemek borusu, mide ve barsak direnci azalır rahatsızlık oluşturmaz .Gastroskopi bittikten sonra ise işlem esnasında kesinlikle ağrı, nefes darlığı veya bulantı-kusma yakınması olmayacaktır. İşlemden sonra en az 6-8 saat boyunca dikkat gerektiren işlerden uzak durmak gerekir.

Gastroskopik inceleme esnasında verilen sakinleştirici ilaçların yan etkileri, bağırsaklarda kanama ve delinme gibi sorunlar oluşabilir. Deneyimli ellerde bu istenmeyen durumlar çok çok azdir ama uzmanı nasıl bilelim denebilir. Sadece şunu bilsek yeterli; sorunu yaratan mutlaka kendisi çözebilmelidir.

op. dr. muharrem yılmaz
genel cerrrahi uzmanı
endoskopist

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.