ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM

18.07.2010
468
A+
A-

EVLİLİK ÖNCESİ EĞİTİM GEREKLİ MİDİR?
Eğitim dünyamızın sorunları tarışılırken, anne baba eğitimi ve anne babanın çocuğun eğitimi üzerindeki önemini sık sık vurguluyoruz. Bu tartışmalarda baba olma, anne olma gibi kavramlar sık sık dile getiriliyor. Esasında bu kavramlardan, olumlu  anne baba davranışı akla gelse de bu sürecin tamamlayıcı bir sistematiğe de ihtiyacı vardır. Bu bağlamda düşünülmesi gereken anne ve baba olmadan önce bir eğitimin gerkliliği olabilir.  Sonuçta iyi anne baba olmanın ön koşulu iyi birere eş olmaktan geçer.

Anne baba eğitimi bir tarafa batı ülkelerinde sıkça uygulanan bir evlilik öncesi eğitim uygulaması ciddi olarak düşünülmelidir. Evlilik genel olarak, erkek ve kadın arasında toplumsal olarak onaylanan, yasal bir ilişki biçimidir. Evlenmeye hazırlanan çiftler birbirlerine yaşam boyu birliktelik niyetleri açıklarken , sevgi, bağlılık, güven, cinsellik, neslin devamı, arkadaşlık ve benzeri bir çok farklı ihtiyaçlarının doyurulmasını sonuçta da mutlu olmayı beklerler.

Evlilik, aşk ilişkisinin yan sıra, ev içi ve dışı sorumlulukların paylaşılması, çocukların yetiştirilmesi, evli kadın ve erkek rolleri, cinsel etkileşim, evlilikten beklentiler, eşlerin kendi aileleriyle olan ilişkileri, dinsel tutumları, boş zaman alışkanlıkları , para yönetimi gibi bir çok alt alanda da yoğun çabaya ihtiyaç duyar.

Evliliğe hazırlanan çiftler bu sürece hem duygusal hem bilişsel hem de davranışsal yatırımlar yaparlar ve beklentileri vardır. Bu açıdan baktığımızda evlilik aynı zamanda “beraber yaşamayı öğrenme sanatıdır”.

Gerek yurt dışında gerekse ülkemizde yapılan araştırmalar şunu göstermektedir ki, evliliklerin yaklaşık % 40′ ı boşanma ile sonuçlanmaktadır. Ve bunun toplumsal yansımaları her ülke için sorun kaynağıdır. Sadece boşanma süreci değil, sorunlu evlilik süreci de hem fiziksel hem de zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

Evlilik öncesi süreçte çiftlerin birbirlerini iyi tanıması, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmeleri, etkili iletişim kurma yollarını ve olası sorunlarla nasıl baş edeceklerini bilmeleri evliliğe “iyi bir başlangıç yapabilme” fırsatı verecektir.

Evlenecek çiftlerin birbirleri hakkında çok az bilgi sahibi oldukları ve etkisiz iletişimle sorunları ağırlaştırdıkları sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Evlilik öncesi eğitim, çiftlerin hem kendileri hem birbirleri hem de evlilik kurumuyla ilgili farkındalık oluşturabilmeleri ve geliştirmeleri açısından önemlidir.

Yurt dışında çiftleri evliliğe hazırlayan programlar uzun senelerdir uygulanmaktadır. Ülkemizde ise bu tip uygulamalara pek rastlanmıyor. Pek tabii ki boşanmaları ve evlilik sorunlarını yok edemeyiz. Ancak çiftleri evliliğe hazırlayan eğitim süreçlerinde evlilikle ilgili olası sorunları önceden yordayarak ve bunlar üzerinde çeşitli çözüm alternatifleri geliştirerek , çiftin evlilikle ilgili mitlerini tartışarak onları evliliğe hazırlayabiliriz.

Mutlu kalmanız dileğiyle.
Hacer Bilge

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.