ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ETKİLİ ÖĞRENMENİN YOLU PLANLI ÇALIŞMA

08.10.2012
331
A+
A-

Öğrenme ve öğretim süreçleri her bireyin farkllı kişisel özellikleri nedeniyle değişiklikler içermektedir. Bireylerin sosyal, duyuşsal ve bilişsel gelişimlerindeki farklılık ve bu gelişimlerini belirleyen değişik zihinsel durumların yansıması sonucu her birey farklı davranış ve algısal özelliklere sahiptir. Daha açık ifadeyle bireylerin öğrenme şekli, kapasitesi, öğrenme zamanı da farklılık gösterir. Geleneksel olarak hazırlanan standart 4-5 saat çalışmayı gerektiren ders programları ile örneğin; 1-2 saat Matematik, 1 saat Türkçe gibi çalışıldığında öğrencilerin çoğunluğu ya ilk denemede vazgeçecek yada başarılı olamayacaktır.
Peki Neden? Çünkü A öğrencisi sabahçı ise B öğrencisi öğleci veya A öğrencisi Türkçeyi sevdiği için 25 dakikada anladığı halde B öğrencisi 45 dakikada anlayabilmektedir. Her öğrenci çalıştığı takdirde bütün dersleri başarabilir. Fakat derslere çalışma ağırlığı farklı olmalıdır.


Okulların açımasına yaklaşık 1 ay kaldı. Bu süreçte yavaş yavaş eski ders çalışma alışkanlıklarımızı gözden geçirmeli, hata yaptığımız yerlerde bir değişiklik yapmanın faydası vardır. Önce gideceğimiz yönü bilmemizde yarar vardır. Sonra ney nasıl kolay öğrendiğimizi de saptamalıyız. Kendimizi iyi tanımanın yollarından biridir bu. kendimizi dışarıdan biriymiş gibi değerlendirmek çok yararlı oacaktır. Kolay ve etkili ders çalışamayışımızın nedenini kolayca saptayabiliriz.

Örnek olarak:

Zamanı iyi kullanmak için haftalık, aylık programlar hazırlanması gerekir. Yapabileceğiniz bir sürü iş varken birde plan yapmak için nereden zaman bulacağız ? Derseniz zamanı hiçbir zaman verimli kullanamazsınız. İyi bir plan ile kısa sürede daha az çaba harcayarak daha çok iş başarabilirsiniz.
Ders çalışma planımızı hazırlamak için öncelikle elimize bir dosya kağıdı alıp pazartesiden itibaren sabah kalkış saatimizi, okula gidiş, dönüş, yemek saatlerini yazalım. Daha sonra günün hangi saatinde çalışacağımıza karar verelim ve bu saatleri de kağıda yerleştirelim.

Örneğin ; Pazartesi
7.00 Kalkış
7.30 Okula Gidiş
12.30 Okul Çıkışı
13-14 Yemek
14-17 Dinlenme
17.00 Derse Oturuş
17.30 O Gün görülen Derslerin Genel Tekrarı
Daha sonra o gün ders programınızda bulunan dersler içerisinde uygun sırayla
Çalışmaya başlayalım. Örneğin;
Matematik 45 dakika çalışma 5 dakika tekrar 10 dakika dinlenme.
Bu şekilde diğer dersleri de yerleştirelim.
9.00 Kişisel Zaman Kullanımı (Tv.,Müzik vb.)

Ders çalışma zamanları kişisel olarak değiştirilmelidir. Ayşe Fizik dersini 35 dakikada anladıysa 35 dakika, Filiz 45 dakikada anladıysa 45 dakika çalışmalıdır. İdeal ders çalışma zamanı bir ders için;
45 dakika çalışma + 5 dakika tekrar + 10 dakika dinlenme = 60 dakikadır.

Ön Hazırlık Dinlenme
Tekrar

Ders Çalışırken;
İ.S.O.A.T yöntemini kullanın.
İ : İnceleme
S : Sorular Oluşturma
O: Okuma
A: Anlatma
T: Tekrarlama

Bu plan tüm günlerde bu şekilde hazırlanmalı ve bir hafta uygulanmalıdır. Zamanla plandaki aksaklıklar giderilmelidir. Örneğin; Matematik dersine ayırdığımız zaman fazla geliyorsa yetiştiremediğiniz bir başka dersi bu zamana ayırabilirsiniz.
Program hazırlarken derslerin sıralanışına dikkat edilmesi gerekir. Sözel bir dersten sonra sayısal bir ders veya konuları farklı olan dersler yerleştirilmelidir. Tarih dersinden sora Türkçe çalışıldığında benzer dersler olduğu için hem daha çok yorulursunuz hem de birim zamanda öğrenme hızınız düşer. Oysa Matematik dersinden sonra Türkçe çalışırsanız öğrenmeniz daha hızlı ve güçlü olur ve daha az yorulursunuz.
Ders çalışırken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise ders arasındaki dinlenme sürelerini nasıl değerlendireceğinizdir. Ders aralarında mümkünse odanızda kalın veya ruhunuzu dinlendirecek bir manzaraya , hoş bir tabloya bakın, hafif müzik dinleyin. Bunun yerine ders aralarında ailenizle televizyon izlerseniz televizyonun öğeleri ders çalışma alanınızdan daha güçlü ve sesli olduğu için öğrendiklerinizin bir kısmını unutturacak, sizi kendine bağlayacaktır.
Bu program dahilinde size düşen kendinize uygun bir plan hazırlamak ve başarıyı yakalamak, bize düşen de size başarılar dilemek ve gerektiğinde yardım etmektir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.