ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Erken Çocukluk Döneminde Drama

05.11.2013
1.123
A+
A-

Erken Çocukluk Döneminde Drama
Yaparak yaşayarak öğrenmenin kalıcı ve nitelikli eğitimin temeli olduğu bilinen gerçek. Eğitimin her kademesinde drama uygulamalarına yer vermek bu bakış açısının da ürünüdür. Özgün drama etkinliklerini bir sistem çerçevesinde eğitimin olanaklarına dahil etmek gereklidir. Bireysel yeti gücünün başka etmenlerin yanında eğitimle de arttığı biliniyor. İnsanı sosyal çevreyel ilişkilendiren bir yaklaşım, sosyal sorumluluk bilincini de artıracaktır. Kısacası drama etkinliklerinin en kısa zamanda eğitim yaşantımıza dahil edilmesi çok yararlı sonuçlar doğuracaktır.  Çocukların güçlüklerle başa çıkabilmeyi öğrenebilmelerinde içinde bulundukları ortamı ve yaşadıkları toplumu daha ileri seviyelere getirebilmelerine fırsat tanınması önemlidir. Bu fırsatları yaratan önemli ortamlardan biri de oyundur.

Çocuklar oyun oynarken en gerekli malzeme hayal güçleridir. Olmayan bir şeyi görmek, duymak, hissetmek, dokunmak ya da koklamak şeklinde gerçekleştirilen hayal etme çocuğun hayal gücünün sonucudur. Bunların yapılması çocuğun zihinsel yapısını geliştirir. Böylece çocuk çok yönlü düşünmeyi öğrenir. Sanat alanlarının tümünde duygular, zeka, dil ve sosyal etkenler vardır. Dramada da tüm bu etkenler birlikte yer alır ve çocuğun yaşamını zenginleştirir. Bir çocuğa drama yaşantısı ile bütün yaşamı boyunca onu etkileyecek deneyimler ve bilgiler verilebilir. Çeşitli konulardaki birçok kavram erken çocukluk döneminde drama yoluyla öğrenilebilir (McCaslin 1990, Adıgüzel 1993, Levent 1995, Aral vd. 2003, Önder 2003).

Dramatik oyun, çocukların kendilerini kolay ifade ettikleri doğal yollardan biridir. Dramatik oyun çocukların karmaşık olduğunu düşündükleri yetişkin dünyasını anlayabilmelerinde, insanlarla ilişki kurabilmelerinde ve çevrelerini tanıyıp, uyum göstermelerinde bir hazırlık niteliği taşır (Adıgüzel 1993, Aral vd. 2003). Bu gibi yaşantılar özellikle erken çocukluk döneminde olan çocuklara eşsiz ortamlar sunar. Çocuklar böyle bir yaşantı içinde birçok şeyi de öğrenmiş olur. Çünkü, erken çocukluk dönemi öğrenmenin en hızlı ve en kalıcı olduğu dönemdir.

Drama çalışmaları çocukların deneyerek, yaşayarak, görerek, hissederek öğrendiklerini daha zevkli hale getirecektir. Dramada çocuklar başka bir kimliğe bürünmekte, başkalarının nasıl hissettiğini, düşündüğünü anlama imkanı bulmaktadırlar. Dramada çocuklar bizzat katıldıkları ve hoşlandıkları bir etkinlik yaptıkları için daha fazla tecrübe edinirler. Hislerini ve tutumlarını açıklama olanağı bulurlar. Böylece çocuklar kendilerini ve sosyal çevrelerini araştırma konusunda aktif olma fırsatı elde ederler (Gönen ve Dalkılıç 1998, Önder 2000, Aral vd. 2003).

DestekEgitimi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. RAVZA dedi ki:

    ya bide drama özrneği verseydiniz iyi olurdu bi zahmer verin (oyun)