Erkekler Pembe Giymez mi?
Renklerin insan psikolojisine etkileri konusunda önemli çalışmalar var. Renklerin insan davranışlarına etkisi sadece etiketleme (kızlar pembe giyer, erkekler siyah veya mavi vb.) olarak değil, ticari, sosyal, siyasal anlamda da yönlendirici olarak kullanılmakta. Sosyal psikolojinin önemli unsurudur renkler. Yine tüketim psikolojisi, trend oluşturma, algı oluşturma gibi bir çok durum ve olgu için renklerin etkileyiciliğinden yararlanılmaktadır. Renkler aynı zamanda kategorilere ayırma, ayırt edici semboller kullanımında da standartlaşmaktadır. Örneğin erkeklerin nüfus cüzdanları mavi iken kadınlarınkinin pembe olması gibi. Yine yeşil rengin sağlık ve güvenlik, kırmızı rengin yasaklayıcı, mavi rengin zorunlu ve sarı rengin de tehlike işareti belirten levhalarda kullanılması da tüm dünyada standart kabul edilmiş. Renklerin insan davranışı üzerinden yola çıkılarak, bina ve çevre tasarımından, çocuk odalarına kadar, reklam panolarından çorap rengine kadar hemen her alanda renklerin gücünden faydalanılmaktadır.
Böylece bir renk psikolojisi, renk dili ve renk anlamı sahası ortaya çıkmıştır. Renklerin cinsiyetlere göre tercihi, yaygın kullanımı veya hoş karşılanıp karşılanmadığı mevzusu ise sosyolojik bir bakışla daha iyi anlaşılacaktır. Dünyanın bir çok kültüründe, eski çağlardan beri erkeklerin hayatta kalması kadınların hayatta kalmasından daha önemli görülmekteydi. Eski çağlarda yaşayan insanlar, çocukları için şeytani ruhlardan koruması için cennet rengi olarak kabul edilen maviyi tercih etmekteydi. Bu inanışa göre mavi rengi, çocukları şeytani güçlerden koruyordu (Nazar Boncuğu rengi de mavidir.) İşte tam bu noktada da mavi neden erkek rengidir sorusunun yanıtını vermiş oluyoruz. Çünkü o çağlarda erkek çocukların hayatta kalması önemliydi ve onların korunması için de mavi elbiseler giydirilip mavi takılar takılmaktaydı.
Peki ama erkekler pembe rengi giyemezler mi? pembe giyen erkek var mıdır ya da kadınlar mavi giyince erkek olurlar mı? Meseleye bu şekilde bakılırsa ortaya gereksiz ve sonuç alınmayacak bir tartışma çıkar. Elbette ki isteyen herkes istediği kıyafeti giymelidir, giyer de…
Psikologlara göre çocukların üzerinde farklı renkler, farklı etkiler oluşturuyor. Örneğin pembe rengi, çocuklar üzerinde yatıştırıcı bir etki gösteriyor. İlginç değil mi? Yine mavi de pembe renkte olduğu gibi yatıştırıcı etkilere sahip. Öyle ki akıl ve ruh sağlığı hastanelerinde pembe renk hastaları yatıştırmakta kullanılırken, odaların ve koridorların rengi de mavi ve pembe boyanmıştır. Çok önemli bir nokta; mavi ve pembe renklerinin, çocukların kan basıncını düşürdüğü ve dikkat oranını arttırdığı bilimsel test ve deneylerle de kanıtlanmıştır.
Çocukların davranışlarını etkileyen sadece pembe ve mavi rengi değil elbette. Örneğin sarı renk çocukları neşelendiriyor. Yine kırmızı rengin kan basıncı, solunum, kalp ritmi, beyin ve kas ritmleri gibi vücut hareketlerini artırması nedeniyle çocuklara negatif etkisi de belirtilmekte. Çocukların kıyafetlerinin, oyuncaklarının,çantalarının, oda duvarlarının renkleri belirlenirken, belirttiğimiz kriterlere uygun davranacağınızı umuyoruz.
Aklımıza takılan şey ise halen tüm çocuklara neden mavi giydirilmiyor? Kız çocukları korunmaya daha çok ihtiyaç duyarken hemde…Bu gün bu tartışmaların neredeyse hükmü kalmadı. Mavi rengine yüklenen misyon yanında hiçbir özel gücü olmayan pembe renginin kız çocuklarına yakıştırıldığı çağların çok üzerindeyiz artık.
O halde soruyu yeniden sorup yanıtını da biz verelim….
Erkekler Pembe Giymez mi?
Erkekler de pembe giyer…
[divider]
Bunu bir de türkü sözüyle taçlandıralım ve noktayı koyalım.
Tekirdağ yöresinden (Muzaffer Sarisozenin derlemesiyle)
ince giyerim ince,
pembe yakışır gence.
insan bir hoş oluyor,
sevdiğini görünce.
of sen yana ben cama,
ikimizin resmini çıkarsınlar yan yana.
derelerin çakılı, nerden aldın akılı.
döne döne oynuyor, ağabeyimin çakırı.
of sen yana ben cama,
ikimizin resmini çıkarsınlar yan yana.
dereler çakıl taşlı,
ördekler yeşil başlı.
benim sevdiğim dilber,
al yanak kalem kaşlı.
of sen yana ben cama,
ikimizin resmini çıkarsınlar yan yana.
[divider]
Yazar: Elif Erdekli
Destek Eğitimi