ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

EĞİTİM SEN, LYS SONUÇLARI AÇIKLAMSI

15.07.2010
489
A+
A-

SINAV SONUÇLARI, EĞİTİM SİSTEMİMİZDEKİ SORUNLARI GÖSTERMEKTEDİR!

Kısa adı Eğitim Sen olan, Eğitim ve Bilim emekçileri Sendikası, egitimsen.org.tr adlı sitesinde LYS sonuçları ile ilgili çarpıcı saptama ve görüşlere yer veriyor. LYS Sınav Sonuçlarının, Eğitim Sistemimizin Sorunlarını Bi kez Daha Gözler Önüne Serdiğini belirten yazıda şu görüşlere yer veriliyor:

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Yarımağan LYS sonuçlarını bugün açıklandı. Yarımağan’ın açıklamasında sınav sistemi bilgileri ve başarılı olan öğrencilerimiz dışında, eğitimin genel tablosu açısından bir değerlendirme olmadığı yine görüldü.

Yarımağan, beş oturuma katılan toplam 1 milyon 856 bin 813 adayın sınavının geçerli sayıldığını bildirdi. Yarımağan, sınavda toplam 784 bin 564 adayın 180 ve üstünde puan alarak tercih yapmaya hak kazandığını ifade etti. Ancak 11 bine yakın adayın sıfırın altında puan aldığı açıklandı.

Her sınav dönemi sonrasında ortaya çıkan tablo, çeşitli eşitsizliklerin varlığı ve bunların giderilmesi açısından hep aynı kalmaktadır. Örneğin bu kadar sayıda öğrencinin neden bu sınavlarda sıfır çektiği, meslek liseli öğrencilerin başarı düzeylerinin bu sınavlarda neden en alt sıralarda yer aldığı, başarı ortalamasının batı illerimizde yüksekken neden doğu illerimizde alt sıralarda yoğunlaştığı soruları her yıl cevaplanmayı beklemektedir. Bu sabitlik karşısında yetkililerin bugüne kadar bu sorunları çözmek için neler yaptıkları ise can alıcı soru olarak karşımızda durmaktadır.

Değişen sınav sistemi sonrasında ortaya çıkan sonuçları eğitim sistemimiz açısından değerlendirebilmek için YGS ve LYS sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. YGS sınavı geçerli sayılan 1 milyon 487 bin 626 adaydan 14 bin 156’sı sıfır puan ya da altında almıştır. LYS ile birlikte düşünüldüğünde bu sayı 25 binlere ulaşmaktadır.

YGS de 14 bin 156 aday sorulardan hiçbirini doğru cevaplayamamış ve 70 bin 248 aday da 140 puanın altında kalarak LYS’ye başvuramamıştır. Bu rakamsal boyut eğitim sistemimizin niteliğinin düşüklüğünü gözler önüne sermektedir.

Bu gerçekliğin bir başka boyutunu da yine Yarımağan’ın ifadelerinden çıkarabilmekteyiz. En kolay testin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde olması karşısında en zor testin felsefe bölümünde olması dikkatleri çekmesi gereken bir konudur. Öyle ki felsefe ders grubunun ders saatlerinin düşürülmesi, ilköğretimde seçmeli ders olarak sunulması ve bu alanda yeterli öğretmen istihdamının yapılmaması gibi sorunlar bu sonuçla birlikte düşünülmelidir. Öğrencilerimize farklı düşünebilme yolları sunabilecek ve hayatı farklı yorumlayabilmenin araçlarını gösterecek bir dersin arka plana atılması ve önemsiz görülmesi, sınav sonuçlarına da yansımaktadır.
Eğitimin bir hak, dolayısıyla kamu tarafından yerine getirilmesi gereken bir hizmet olmaktan çıkarılarak piyasalaştırılması/ ticarileştirilmesi söz konusu eşitsizlikleri giderek derinleştirmektedir. LYS, YGS gibi sınavların sonuçları da eğitim sistemimizin içinde bulunduğu durumu her sene ortaya koymaktadır. Eğitim sistemimizin tamamen sınav sistemi haline getirildiği gerçeğiyle hareket ederek eğitim sistemi temelinde köklü bir değişiklik yapılması gerekmektedir. Kamusal, parasız , bilimsel, laik ve anadilinde eğitim hakkından tüm yurttaşlarımızın yararlanabileceği bir eğitim sisteminin oluşturulması zorunluluğu bir kez daha karşımızda durmaktadır.

MERKEZ YÜRÜTME KURULU

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.