Dünya Tiyatrolar Günü Yazısı
Günümüz dünyasında yaşamın her alanındaki gelişmeler özellikle de ekonomik kriz ve finansal durumların etki alanına Tiyatro da girmektedir. Ülkemizde bu sorunsal olgu
Dünya Tiyatrolar Günü hakkında bilgi derlemesi olmasına karşın elbetteki eleştirel bir yaklaşımız da olmaktadır. Günümüz Türk Tiyatrosunun ısrarla finansal boyutunun ön plana çekilmek istenen bir üretimsizlik sürecine sokulmak istendiği sezinlenmektedir. Sanata verilen ticaret ünvanı sayesinde de tiyatroların bir vergi borcu sendromu ortaya çıkmaktadır. Bu durumu çözecek olan yaklaşım da tiyatrolara maddi kaynak aktarmak değil, tiyatro alanları, mekanları oluşturup, bunları çok düşük bedelle tiyatrolara kiralamak olabilir. Yoksa Tiyatro salonlarına işkembe salonu muamelesi yapıp vergi borcu altına sokmanın başka politik anlamları olacaktır. Bu anlamların içinden en trajik olanı, “Kapat dükkanını git!” dolaylamasıdır.
Günümüz dünyasında genel olarak sanatın durması gereken yer yoktur. Sanat devinimsel bir estetikliktir. Bir odağa ya da bir siyasal kimliğe doğrudan hizmet edemez. Bu yanıyla devletler üstüdür de demek gerekecektir. Devlet Sanatı demek güdümlü sanat demenin yasallığa bürünmüş şeklidir.
Onur Genç ADA
Kaynaklar:
http://tr.wikipedia.org
Teşekkür ederim, araştırmama yardımcı olduğunuz için.