ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünya Otizm Farkındalık Ayı

22.01.2009
1.847
A+
A-

Platformu Oluşturan Sivil Toplum Örgütleri
Ankara Otistik Bireyler Derneği – ANOBDER, Ankara
Asperger ve Otizm ile Hayat Derneği-ASPERDER, İstanbul
Bursa Otistik Çocuklar Eğitim ve Dayanışma Derneği – BOÇED, Bursa
Down-Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği – DOÇDER, Denizli
Emiralem Sabahat Akşiray Otistik Bireyler Destekleme Derneği – SAOBDER, İzmir
İLGİ Otistik Çocukları Koruma Derneği, Ankara
Otistik Çocukları Eğitim ve Yaşatma Derneği – OÇEYDER, Edirne
Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği – ODER, İzmir
Otistik Çocuklarla Yaşam Derneği – OYAD, İstanbul
Otistikler Derneği, İstanbul
Otistik ve Zihinsel Engelli Çocuklar Derneği – OZDER, İzmir
Otizmle Mücadele Eden Aileler Derneği – OMAD, İstanbul
Sakarya Otizmle Yaşam Derneği – SOYDER, Sakarya
Tekirdağ Otistik Çocukları Koruma Derneği – TOÇOKDER, Tekirdağ
Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı – TODEV, İstanbul
TOHUM Türkiye Tohum Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, İstanbul

OTİZM PLATFORMU 2008 YILI GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
2008 yılında gerçekleştirilen ilk “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” çalışmaları çerçevesinde; Türkiye’de otizmle ilgili sorunların mercek altına alındığı ve otizmli bireylerin her türlü haklarının güvence altına alındığı bir Türkiye için Otizm Platformu tarafından hazırlanan “Otizm Bildirgesi” başta Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, YÖK ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı ve Özel Eğitim Müdürlüğü olmak üzere, ilgili devlet birim ve makamlarının görüşlerine sunuldu.

OTİZM PLATFORMU’nun hazırladığı BİLDİRGE’nin amacı, otizm tanısı alan çocuklara yoğun özel eğitim verme konusunda ülkemizde önemli yetersizlikler bulunması tespiti ile; otizmli çocuklara tüm eğitim hayatları boyunca daha kaliteli eğitim imkanı sunmak, geleceklerini güvence altına almak ve onları topluma kazandırmak için farkındalık yaratmaktır.

Bu kapsamda; OTİZM BİLDİRGESİ ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Özel Eğitim Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili devlet birimleri ile görüşmeler gerçekleştiren Platform’un çalışmaları sonucunda;

• MEB tarafından yapılan yeni düzenleme ile; bu yıl yurtdışına özel eğitim lisans üstü eğitime gönderilecek olan 41 öğrenciden 7 öğrenci, otizm konusunda özel eğitim lisansüstü eğitimi alacak.

• İlköğretim döneminde kaynaştırma eğitimine alınan otizmli çocuklar ortama uyum sağlayana kadar, veli tarafından sağlanan çocuğa özel eğitmenlerin, sınıfta ve sınavlarda otizmli çocukla birlikte bulunmasının resmi olarak kabul edilmesi için gerekli yasal ve yönetsel düzenlemenin yapılması, MEB tarafından bir genelge ile tüm ilköğretim kurumları müdürlüklerine bildirildi.

• Eylül 2008’de yayınlanan MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü “Kaynaştırma Eğitiminde Yeni Uygulamalar” genelgesi kapsamında, OTİZM PLATFORMU BİLDİRGESİ’nde öngörülen talepler dikkate alınarak yer verildi.

• “Engelli bireylerden destek eğitimi alanların, eğitim giderlerinin karşılanmasıyla ilgili uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi, eğitim, bakım ve tedavi hizmetlerinin birbirinden ayrılması, zorunlu eğitim çağındaki engelli bireylerin temel eğitimlerini almalarının teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 3. maddesi, ilgi (b) Kanunun 25. maddesiyle değiştirildi.

• İlgili Yönetmeliğin ve destek eğitimi programlarını hazırlanması ve yasal süresi içinde uygulamaya konulması için yapılacak çalışmalar ile ilgili MEB tarafından oluşturulan Komisyon’a davet edilen OTİZM PLATFORMU yapılan toplantılara aktif olarak katılmaktadır.
OTİZM BİLDİRGESİ Özet Bilgiler

• Ülkemizde yaklaşık 450.000 otizmli birey olduğu tahmin edilmektedir. 0–14 yaş grubunda 125.000 civarında otizmli çocuk vardır. Bunlardan sadece 1000 tanesi özel alt sınıflarda, 1000 tanesi kaynaştırma eğitiminde yer almakta, diğerleri ise evlerinde beklemektedirler. Bu veriler ışığında mevcut müfredat programları yenilenmeli, eksik olan bilimsel dayanaklı 0–3 yaş ve 15 yaş üstü müfredat programları geliştirilmelidir.

• Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde otizmli çocuklarımızın eğitsel değerlendirmesini yapan kadroların, çağın gereksinimlerine uygun erken tanılama ölçeklerini kullanması için eğitimlerle desteklenmesi gerekmektedir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.