ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Drupal Nasıl Kurulur?

31.07.2011
710
A+
A-

Druupal 6.x için kurulum aşamalarını adım adım anlatalım. Drupal platformdan bağımsız bir şekilde geliştirilmeye çalışılsa da bazı gereksinimlerin olması kaçınılmazdır. Drupal’i kurabilmek ve çalıştırabilmek için sunucu, veritabanı vb. alanlarda ihtiyaç duyulan özellikleri Sistem Gereksinimleri sayfasında okuyabilirsiniz.
Kurulum Aşamaları
1.Drupal 6.x’i yükleme
2.settings.php dosyası
3.Veritabanını oluşturma
4.Kurulum betiğini çalıştırma
5.Hızlı başlangıç

1. Drupal 6.x’i yükleme #

En güncel Drupal versiyonunu http://drupal.org/project/drupal adresinden indirebilirsiniz. Yeşil renkli sürümler kararlı sürümlerdir, dolayısıyla bu sürümleri indirmeniz tavsiye edilir. Kırmızı renkli sürümler ise geliştirme sürümleridir. Geliştirme sürümleri sürekli olarak güncellenmektedir ve henüz giderilemeyen hatalar içerebilirler. Bu yüzden geliştirme sürümleri genellikle test amacıyla kullanılmaktadır.

Drupal’in Türkçe çevirisini http://drupal.org/project/tr adresinden indirebilirsiniz. 6.x için henüz kararlı bir sürüm olmadığından kırmızı renkli geliştirme sürümünü indirebilirsiniz.

İndirdiğiniz .tar.gz uzantılı Drupal ve Türkçe çeviri arşivlerini Winzip veya WinRar gibi bir yazılımla açınız. Çeviri arşiv dosyasının içinden çıkan klasör ve dosyaları, Drupal arşiv dosyasından çıkan klasör ve dosyaların üzerine atınız.

Artık Türkçe çevirisini de içeren Drupal klasöründeki tüm içeriği (tüm klasör ve dosyaları) sitenizin kök dizinine (ör: htdocs, public_html, vs.) taşıyınız.

Not-1: Eğer localhost yerine bir web sunucusuna kurulum yapacaksanız, ftp yazılımınızın .htaccess dosyasını da taşıdığından emin olunuz.
Not-2: Eğer aynı hesapta farklı siteler barındırıyorsanız kök dizin yerine bir alt dizin de kullanabilirsiniz.

2. settings.php dosyası #

Drupal sitenize ait veritabanı giriş bilgileri gibi bazı önemli bilgileri settings.php dosyasında tutar. Daha önceleri bu dosya Drupal çekirdeği ile birlikte gelmekteydi. Dolayısıyla mevcut bir sitenizi güncellemek istediğinizde önce bu dosyanın bir yedeğini almak gerekiyordu. Artık her güncellemede bu işlemi yapmak yerine sadece sitenizi kurarken ek bir işlem yapmanız gerekiyor. O da çekirdekle gelen sites/default dizinindeki default.settings.php dosyasının bir kopyasını oluşturup adını settings.php olarak değiştirmek. Böylece bu dizinde biri settings.php diğeri de default.settings.php adından 2 dosyanız olacak. Sitenizi ileride güncellemek istediğinizde de bu dosyanın yedeğini almakla uğraşmak zorunda kalmayacaksınız, çünkü indireceğiniz güncel Drupal sürümünde settings.php adından bir dosya olmadığından mevcut settings.php dosyanız korunmuş olacak.

settings.php dosyasını oluşturduktan sonra yazma izinlerini 777 olarak ayarlayınız. Kurulum tamamlandığında Drupal bu dosyanın yazma izinlerini salt-okunur olarak kendisi değiştirecektir. Eğer Drupal kurulum sonrasında izinleri değiştiremezse, bu izinleri kendiniz 555 olarak değiştirmelisiniz.

Not-1: default.settings.php dosyasını kopyalamak yerine sadece adını değiştirmeniz yeterli olmayacaktır. Bu dizinde her iki dosyanın da bulunması gerekiyor. Aksi takdirde kurulum sırasında resimdeki gibi bir hata alacaksınız.

Not-2: Kendi bilgisayarınızda Windows ortamında yaptığınız kurulumlarda yazma izinleriyle ilgili bir işlem yapmanız gerekmeyebilir.

3. Veritabanını oluşturma #

Drupal’i kurabilmek için öncesinde bir veritabanı oluşturmanız gerekmektedir. Bunun için barındırma hizmeti sağlayıcınızı sunduğu web-tabanlı arayüzü veya PHPMyAdmin yazılımını kullanabilirsiniz.

Not-1: Bu konuda bilgi almak için hizmet sağlayıcınıza danışabilirsiniz.
Not-2: Veritabanınızı oluştururken, veritabanı kullanıcısı, veritabanı kullanıcı şifresi, veritabanı adı ve sunucu adını not etmeyi unutmayınız. Bu bilgilere Drupal kurulumu sırasında ihtiyacınız olacak.
Not-3: Kendi bilgisayarınızda yaptığınız kurulumlarda genellikle sunucu adı “localhost”, veritabanı kullanıcısı “root” ve veritabanı kullanıcı şifresi boş olmaktadır.
Not-4: Veritabanı kullanıcısının sahip olması gereken izinleri Sistem Gereksinimleri sayfasında “Veritabanı Sunucusu” başlığı altında bulabilirsiniz.

4. Kurulum betiğini çalıştırma #

Kurulum betiğini çalıştırabilmek için tarayıcınızın adres satırına sitenizin URL adresini yazınız.

Not-1: Bu adres Drupal dosya ve klasörlerini yerleştirdiğiniz ana dizini işaret etmelidir. Örneğin bu dosyalar “drupal” adında bir dizinin içinde yer alıyorsa, adres satırına “http://www.siteadi.com/drupal” yazmanız gerekmektedir.
Not-2: Kendi bilgisayarınızda yaptığınız kurulumlarda bu adres genellikle “http://localhost” olmaktadır.

Betik ilk ziyaretinizde otomatik olarak kuruluma yönlendirilecektir (/install.php?profile=default). Böylece kuruluma başlamış olacaksınız.

İlk adımda dil seçimi yapıyorsunuz. Daha önceden yüklemiş olduğunuz Türkçe çevirisi sayesinde, sunulan seçenekler arasında Türkçe de yer almakta. Burada Türkçe’yi seçerek “Select language” düğmesine tıklayınız.

İkinci adımda daha önceden oluşturmuş olduğunuz veritabanı ile ilgili gerekli bilgileri (veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı, vs.) girip, “Kaydet ve devam et” düğmesine tıklayınız. Bilgileri doğru girdiyseniz bir sonraki ekranda veritabanı bilgilerinin settings.php dosyasına başarıyla kaydedildiği ve bu dosyanın yazma izinlerinin salt-okunur olarak değiştirildiğine dair bir bilgilendirme mesajı alacaksınız.
Üçüncü adımda sitenizle ilgili isim, e-posta, saat gibi bilgileri giriniz ve yönetici hesabını oluşturunuz.

Not-1: Eğer sunucu ayarlarınız uygunsa Temiz URL başlığı altında bunu belirten bir mesajla birlikte bu ayarın etkin olarak seçildiğini göreceksiniz.
Not-2: Sitenizdeki eklentilerin güncellemelerini takip edebilmek için “Güncelleme bildirileri”ni de etkinleştirebilirsiniz. Bu ayar daha sonradan devre dışı bırakılabilmektedir.

Gerekli bilgileri girip “Kaydet ve devam et” düğmesine tıklayınız. Bu noktadan sonra kurulum betiği çalışmasında devam ederek sistemi kullanıma hazır hale getirecektir.

Dördüncü ve son adımda, kurulum işlemlerinin tamamlandığına dair bir bilgi mesajı alacaksınız. Eğer kurulum sırasında hatalar oluştuysa, bunlara ilişkin uyarı mesajları da bu sonuç sayfasında gösterilecektir. Bu durumda bu hata mesajlarını inceleyerek özellike kritik sorunları gidermeye çalışmanız gerekmektedir.

Not: Kendi bilgisayarınızda yaptığınız kurulumlarda, mail sunucusu kurulu olmadığında şöyle bir uyarı mesajı alacaksınız:

warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at “localhost” port 25, verify your “SMTP” and “smtp_port” setting in php.ini or use ini_set() in E:Program Filesxampphtdocst64includesmail.inc on line 193.
E-posta gönderiminde hata. Eğer problem devam ederse, lütfen site yöneticisiyle bağlantıya geçiniz.

Kendi bilgisayarınızda deneme amaçlı kurulum yaptığınız ve bu yüzden dışarıya mail göndermek istemeyeceğiniz için bu uyarıyı görmezden gelebilirsiniz. Web sunucularına yapacağınız kurulumlarda, mail sunucusu olacağı için bu hata mesajıyla karşılaşmayacaksınız.

Kurulum tamamlandığında tarayıcı adres satırına site adresinizi yazarak veya kurulum sonuç sayfasında bulunan linke tıklayarak sitenize erişebilirsiniz.

Kutlarız! Artık sizin de bir Drupal siteniz var.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Aysel dedi ki:

    Teşekkür ederiz bu güzel bilgiler için, çok faydalı oldu.

  2. veysi dedi ki:

    Teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgilerle kurulumu yaptım. Kısa zamanda diğer ayrıntılarını da öğreniriz umarım.