İstanbul °C
DİYET ÖNERİLERİ
Mide barsak hastalıklarının bir kısmı yemeklerle ilintilidir. Bu etki ya var olan bir hastalıkta yakınmaları artırmak yada hastalık oluşturmak şeklinde olabilir. İrritabl barsak sendromlu hastaların çoğunda yemek sonrası semptomlar başlar. Bazı gıda maddeleri semptomları alevlendirmektedir ancak, liften zengin diyetlerle yapılan çalışmaların sonuçları tartışmalıdır ve semptomlar üzerinde olumlu bir etki de gösterilememiştir. Bu çalışmalarda genel olarak diyetteki lif oranının artırılmasının irritabl barsak sendromu tedavisinde plaseboya üstünlüğü gösterilememiştir.
Liften zengin diyetin gaz oluşumuna yol açtığı ve bunun sonucu olarakta şişkinliği artırdığı,diyare ve gaz gibi semptomları uyardığı bilşdirilmiştir.
Liften zengin diyet konstipasyonu düzeltmede etkilidir. Buna karşılık diyare, karın ağrısı ve şişkinlik şikayetleri ön planda olan hasta gurubunda ise liften zengin diyetin plaseboya üstünlüğü yoktur.
Diyetteki lif selüloz, hemisellüloz ve pektin olarak üç farklı şekilde bulunur. Selüloz genellikle sebze ve meyvelerin hücre duvarında bol miktarda bulunur. Kolona kadar yıkılmadan ulaşır. Kolonik flora tarafındanyıkımı sonucunda kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Bu nedenle peristaltik aktiviteyi stümüle eder.ayrıca su tutma özelliği vardır. Sonuç olarak gayta volümü artar. İntestinal transit kısalır ve intraluminal basınç azalır. Hemisellüloz bitkisel kökenli gıdalarda sellüloz birlikte bulunur. En çok bulunduğu besin kepektir. Tıpkı sellüloz gibi kolonik flora tarafından yıkılır kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Suı tutcu özelliğide vardır. Gaita volümü artar
transit geçiş süresi kısalır. Ayrıca kandaki kötü kolesterolü azaltır(LDL). Sonuç olarak kabızlıkta önerilen kepekli ve lifli yiyecekler sinirsel barsak hastalığında önerilmez denebilir.
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
Destekegitimi
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM