ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

DİYET ÖNERİLERİ

23.12.2009
459
A+
A-
Mide barsak hastalıklarının bir kısmı yemeklerle ilintilidir. Bu etki ya var  olan bir hastalıkta  yakınmaları  artırmak yada hastalık oluşturmak şeklinde olabilir.  İrritabl barsak sendromlu hastaların çoğunda yemek sonrası semptomlar başlar. Bazı gıda maddeleri semptomları alevlendirmektedir ancak, liften zengin diyetlerle yapılan çalışmaların sonuçları tartışmalıdır ve semptomlar üzerinde olumlu bir etki de gösterilememiştir. Bu çalışmalarda genel olarak diyetteki lif oranının artırılmasının irritabl barsak sendromu tedavisinde plaseboya üstünlüğü gösterilememiştir.
Liften zengin diyetin gaz oluşumuna yol açtığı ve bunun sonucu olarakta şişkinliği artırdığı,diyare ve gaz gibi semptomları uyardığı bilşdirilmiştir.
Liften zengin diyet konstipasyonu düzeltmede etkilidir. Buna karşılık diyare, karın ağrısı ve şişkinlik şikayetleri ön planda olan  hasta gurubunda ise liften zengin diyetin plaseboya üstünlüğü yoktur.
Diyetteki lif  selüloz, hemisellüloz ve pektin olarak üç farklı şekilde bulunur. Selüloz genellikle sebze ve meyvelerin hücre duvarında bol miktarda bulunur. Kolona kadar yıkılmadan ulaşır. Kolonik flora tarafındanyıkımı sonucunda kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Bu nedenle peristaltik aktiviteyi stümüle eder.ayrıca su tutma özelliği vardır. Sonuç olarak gayta volümü artar. İntestinal transit kısalır ve intraluminal basınç azalır. Hemisellüloz bitkisel kökenli gıdalarda sellüloz birlikte bulunur. En çok bulunduğu besin kepektir. Tıpkı sellüloz gibi kolonik flora tarafından yıkılır  kısa zincirli yağ asitleri ve gaz oluşur. Suı tutcu özelliğide vardır. Gaita volümü artar
transit geçiş süresi kısalır. Ayrıca kandaki kötü kolesterolü azaltır(LDL).  Sonuç olarak kabızlıkta önerilen kepekli ve lifli yiyecekler sinirsel barsak hastalığında önerilmez denebilir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.