ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dışkı Kaçırma Sorunu Hakkında

02.09.2009
555
A+
A-

Dışkı Kaçırma (Enkopresis)

Çocuğun 3–4 yaşına gelmesine rağmen, dışkısını kontrol edememesi, yineleyen bir biçimde altına kaçırması veya uygunsuz yerlere yapmasıdır. Daha çok erkek çocuklarda görülür ve 5 yaşındaki çocukların yaklaşık %1’inde olduğu sanılmaktadır. Bu bozuklukta çocuk ışkısını tutma alışkanlığı kazanmamış veya dışkılama düzene girdikten en az bir yıl sonra bozulmuş olabilir. Beraberinde çoğunlukla altını ıslatma da görülür. Bu bozukluk da altını ıslatma gibi çocuğun utanç duymasına, kendine güveninin azalmasına, arkadaşları ve çevresindeki kişiler tarafından dışlanmasına veya sürekli cezalandırılmasına neden olur bu da bozukluğu artırır.

Nedenleri:
Bağırsakta ve bağırsak işlevlerinde çeşitli sorunlar ve hastalıklar, Ağrılı dışkılama nedeniyle dışkının tutulması gibi fizyolojik nedenler. Tuvalet eğitiminin yanlış, yetersiz ya da baskıcı bir tutumla verilmesi. Yeni bir kardeşin doğumu, travmatik olay yaşanması, anneden ayrılma, okula ya da okul öncesi eğitime başlama, anne ile çatışmalar gibi çocuğun psikolojisini etkileyen durumlar, çocukta başka bir ruhsal bozukluk olması. Anne babanın aşırı titiz olması, çocuğa baskı yapması veya aşırı gevşek ve aldırmaz tutumları, bunun sonucunda oluşan bağırsak düzensizlikleri. Sıkı disipline çocuğun başkaldırısı. Çocuğun kaygıları, bu kaygıların tuvalette sürmesi; örneğin tuvalete düşeceği, tuvaletten bir şeyler çıkacağı kaygısı, ayrıca boşaltamadığı saldırganlığı kendine yansıtması. Evdeki ile okuldaki tuvaletlerin farklı olması.(klasikalafranga)
Çocuğunuz dışkı kaçırıyorsa:
• Öncelikle çocuğunuzu bu konuda uzman bir doktora götürüp sorunun fizyolojik mi yoksa psikolojik mi olduğunu saptayın. Eğer sorun fizyolojik temelli ise gerekli tedavileri yaptırın, psikolojik temelli ise soruna neden olan durumları ve yaşantıları belirleyip bunları gidermeye çalışın. Bir yandan da çocuğa destek vererek davranışını düzeltmesini sağlayın.
• Çocuğunuzun lifli yiyecekler yemesine özen gösterin.
• Bu bozukluk, çocuğu utandırdığı, benlik saygısını zedelediği, sosyal yaşamını ve arkadaş ilişkilerini bozduğu için ona baskıcı, eleştirel ve aşağılayıcı yaklaşmayın, bıkkınlık sözleri söylemeyin (bıktım artık her dakika seninle mi uğraşacağım) ve kesinlikle şiddet uygulamayın. Onu görünmez varlıklarla, arkadaşlarına durumunu söylemekle ve sevmemekle korkutmayın.
• Onunla sağlıklı iletişim kurmaya, varsa aile içindeki gerginlik ve çatışmaları gidermeye çalışın.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.