ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ÇOCUKLARDA YALAN SÖYLEME ALIŞKANLIKLARI ÜZERİNE

04.09.2009
555
A+
A-

• Çocuğunuza doğru model olun, sorularına doğru yanıtlar verin, onu oyalamak veya başka bir nedenle olmayan şeylerden bahsetmeyin.
• Çocuğunuzla iyi iletişim kurmanız bu konuda da önemlidir. Onun isteklerini, sıkıntılarını, yaşadığı olumlu ve olumsuz olayları, beklentilerini ve her şeyi rahatlıkla, korkmadan, yalana gerek duymadan sizinle paylaşmasına yardımcı olun ve buna ortam sağlayın. Anlayışlı ve hoş görülü olmaya çalışın, “Doğru söylersen kızmam.” Dip de o doğruları anlattıktan sonra sözünüzde durmayıp ona kızar ve ceza verirseniz, onun yalan söylemesine neden olursunuz. Zorlu durumlarda doğru söylediği zaman “Doğru söylediğin için teşekkür ederim, bana güvenmen ve bunları anlatman beni mutlu ediyor.” gibi sözlerle ödüllendirin, ona destek olun. Çocuk, doğru söylediğinde anlaşılacağına inanır, kendine ve size güvenirse, sorunlarını sizinle birlikte çözebilirse yalan söylemeye gerek duymaz.
• Koyacağınız kuralların çocuğunuzun hayatını fazla sınırlamamasına dikkat edin. Onunla ilgili beklentilerinizde gerçekçi olun, ona altından kalkamayacağı sorumluluk ve görevler vermeyin.
• Onu başkalarıyla kıyaslamayın, yanlış yaptığında ona ağır cezalar vermeyin. Aksi halde çocuğunuz bunlardan kurtulmak için yalan söylemeyi seçer.
• Doğruyu söylemesi için onu zorlamayın, “doğru söylemezsen kötü olur…” gibi sözlerden ve yalancı damgası vurmaktan kaçının. Çok büyütmeden onu tatlı bir dille uyarın (“her halde beni biraz kandırdın ama ben doğruyu biliyorum.”), ona güven verin ve sıkmadan sohbet edin. Yalana başvurma nedenini anlamaya çalışın. Böylece o anda olmasa bile doğruyu anlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Yalan söylediğinde ona yüz vermeyin, onunla ilgilenmeyin ki onu alışkanlık haline getirmesin.
• Sıkıştığınız zamanlarda çocuğunuza bir şeyler uydurması görevini vermeyin.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.