ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuklarda Romatizma Olur mu, Tedavisi Var mı?

11.10.2015
470
A+
A-

Çocuklarda Romatizma Olur mu, Tedavisi Var mı?Uzmanlara göre, çocuklarda görülen uzun süreli ve şiddetli ağrılar büyüme ile ilgili değil. Eklem ağrıları, kas güçsüzlüğü, ateş, ağızda aft gibi şikayetler, çocuklarda romatizmanın habercisi olabilir. Çocuk sık sık eklem ağrılarından söz ediyorsa, kas güçsüzlüğü yakınmaları varsa, ateşi sık sık çıkıyor, saçları dökülüyor ya da ağzında aft çıkıyorsa problemlerin kaynağı romatizma olabilir.
Uzmanlar çocuklardaki romatizmal ağrıların, aileler tarafından çoğunlukla önemsenmediğini belirtiyorlar. Oysaki ailelerin büyüme, boy uzaması gibi gelişim özelliklerine bağlı olduğunu düşündükleri bacak ağrılarını önemsemeleri şart. Çocuklarda 3-12 yaşları arasında kalça, kol ve bacaklarında görülen geçici ağrılar büyüme ağrısı olabilir. Uzun süreli ve çok şiddetli ağrılar ise büyüme ağrıları değildir. Çocukların ağrı şikayetleri mutlaka dikkate alınmalı ve sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Çocuklarda büyüme çağında görülen ağrılar kısa süreli kramplar şeklindedir. Genel olarak yarım saat sürmektedir. Söz konusu büyüme ağrılarını, çocuk romatizmasından ayırt etmek için ağrı bölgelerine dikkat etmek gerekir. Bacaklar, baldırlar, bacağın ön tarafı ağrının en çok hissedildiği bölgelerdir. Büyüme ağrıları nadiren belde de görülebilir. Aktivite kaybına neden olmayan büyüme ağrıları masaj ve dinlenme ile geçebilmektedir.
Romatizmada Erken Tanı
Çocuklarda görülen romatizma, erken teşhis edilmez ise kalıcı gelişim bozukluklarına neden olabilir. Çocuklarda da yetişkinler gibi iltihaplı romatizma türleri görülebilmektedir. Uzmanlara göre Türkiye’de her bin çocuktan yaklaşık 64′ü erken yaşlarda romatizmal ağrılar yaşamaktadır. Eğer eklem ağrıları 6 haftadan fazla sürerse mutlaka laboratuvar testi yaptırılmalıdır. Büyüme ağrılarında çocuğa Ağrıyı göster dendiği zaman, eklemini işaret etmez ve dizi ile ayak bileği arasında bir noktayı gösterir. Romatizmada ise çocukların şikayeti eklem ağrıları şeklinde olur. Çocuğun saçı çok dökülüyor ve göz iltihaplanması yaşıyorsa romatizma olabilir. Yine eğer çocukta uzun süren bir iştahsızlık ve şiddetli ağrılar varsa, vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır.
Tedavi
Yetişkinlere oranla daha az görülmesine karşın, çocukluk yaş grubuna özgü romatizma çeşitlerinin olduğunu vurgulayan uzmanlar, ülkemizde çocuklarda binde 64 oranında görülme sıklığına sahip olan etkileyen eklem romatizması tedavisinde, klasik olarak ilaç tedavisi uygulanmakta. Romatizmaya bağlı kalp tutulması varsa kortizon uygulanmaktadır. Hastanın yeniden aynı mikropla enfekte olmasını engellemek çok önemlidir. Bu nedenle kalp tutulması olmayanlarda daha kısa, olanlarda ise daha uzun süreli aylık penisilin iğneleriyle koruma yapılır.

Romatizmal rahatsızlıklar çok küçük yaşlarda bile başlayabilmektedir. Bu hastalık erken tanı ve doğru tedavi sonucunda başarılı olunmaktadır. Aksi durumda ise kalıcı sakatlıklara ve gelişme geriliğine neden olabilmektedir.

Çocuklarda Romatizma Olur mu, Tedavisi Var mı?
DestekEgitimi.com
Burçak TREAS

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.