ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocuklarda Kabızlık ve Çözüm Önerileri

20.07.2017
433
A+
A-
Çocuklarda Kabızlık ve Çözüm Önerileri

Çocuklarda en sık görülen problemlerden birisi kabızlık. Kabızlık bazı annelerin korkulu rüyası olmakta, aşırı kaygıya kapılmakta, bazı anneler ise fazla önemsemez tavır göstermekte. Çocuklardaki kabızlık probleminde en önemli noktalardan birisi kabızlığın süresi. Uzmanlar iki haftayı geçen kabızlık durumlarında mutlaka tıbbi destek almalı. Uzun süren kabızlığa karşı ebeveynler hekime başvurmalı.

Çocuklarda kabızlığın bir çok nedeni vardır. Kaygılardan, korkulardan oyunu bırakmama isteğine kadar, yanlış beslenmeden erken tuvalet eğitimine uzanan bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Beslenmede lif bakımından zengin yiyecekleri tüketilmeli. Uzmanlar  kabızlığın önüne geçmek için çocuğun tuvalette oturmasının sağlanmasının gerekli olduğunu belirtiyor. Yine ılık bir banyo ya da içecekler dışkılama hissini artırmaktadır.

Kabızlık sonrasında da çocuk istemsiz olarak kakasını kaçırabilir. Böyle durumlarda çocuğun cezalandırılmaması çok yanlış bir harekettir.  Yaygın olarak çocuklarda kabızlık geçici ve önemsiz bir durum olarak görülmekte. Ancak kronik kabızlık başka sorunları doğurabilir veya altta yatan başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle iki haftayı geçen kabızlığa ateş, kusma, dışkıda kan, karın şişliği, kilo kaybı, anüs (makat) çevresinde ağrılı yırtıklar varsa doktora başvurmalı.

Uzmanlara göre çocuklarda kabızlığı gidermek için  en iyi zaman yemeklerden ve özellikle de sabah kahvaltısından sonradır. Yine tuvalet eğitimi veya oturma için en iyi zaman da kahvaltı sonrasıdır. Çünkü dolu mide çoğu insanda dışkılama ihtiyacı hissettirir. Ayrıca ılık bir içecek, ılık bir banyo, dışkılama hissini artırır.

Küçük çocukların tuvalette rahat oturmaları önemlidir. Bunu sağlamak için ayaklarının altına küçük bir tabure veya yükseltici koyulması ve dizlerinin kalçadan hafif yukarıda olması yararlıdır. Çok küçük çocukların lazımlık kullanması veya tuvalette yüzlerini duvara dönmeleri daha rahat oturmalarını sağlar.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.