Çocuklarda İnatçılık Davranışı Geçici mi?
Çocuklarda İnatçılık
Çocuklarda çok sık karşılaşılan bir problem olarak inatçılık, anne babaların en çok dile getirdikleri, onları en çok uğraştıran bir olgudur. 2–3 yaşlarında görülmeye başlayan inatçılık davranışı, ergenlikte de ortaya çıkabilir. Çocuk yalnız anne babasıyla değil, çevresindeki diğer insanlarla da sık sık inatlaşabilir.
Çocuklardaki İnatçılığın Nedenleri
Anne babanın tutarsız yaklaşımları; birinin evet dediği bir konuya birinin hayır demesi, çocuğa şiddet uygulanması, sert davranılması, aşırı ceza verilmesi. Çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarının zamanında karşılanmaması. Ona ihtiyacı olan bağımsızlık duygusunun verilmemesi. Çocuk ile anne babanın isteklerinin çelişmesi. Örneğin ergenlik dönemindeki bir gencin hafta sonu okul gezisine gitmek, ailesinin ise derslerine çalışmasını istemesi. Çocuğun kendisini tanımaya ve kabul ettirmeye başlaması ve keşfetme merakı.
Çocuğum çok inatçı, nasıl davranmalıyım?
Çocuğunuz inatçı ise:
• Anne baba olarak her konuda ortak ve tutarlı tutumlar geliştirin, ona olumlu model olun, öfkeli, önyargılı ve tepkili yaklaşmayın.
• Çocuğunuzun ilgi ve ihtiyaçlarını zamanında karşılayın. İstediklerini o inatlaştığında değil inatlaşmadığında yerine getirin, neden böyle yaptığınızı ona anlayacağı bir dille açıklayın. Onunla asla inat savaşına girmeyin, her şeyin yeri ve zamanı olduğunu anlatın ve yersiz isteklerinden vazgeçmesini sağlayın.
• İnadı devam ettiğinde dikkatini başka yöne çekmeye çalışın.
• Çocuğunuza seçenekler sunarak seçme şansı verin. Böylece, ona değer verdiğinizi ve saygı duyduğunuzu düşünüp inatlaşmadan vazgeçecektir.
Çocuklarda inatçılık davranışı, uygun anne baba tavrı ile giderek azalacak ve çoğunlukla kaybolacaktır. Şunu da unutmamak gerekli ki anne babaya ya da başka büyüklere her konuda uyumlu olmak, her şey, kendi kişisel bakış açısını katmadan kabul etmek de doğru değildir. Yani çocuğun her itirazı, her karşı çıkışı inatçılık olarak algılanmamalıdır. Kendi yorumu, bakışı ve zevkleri için itiraz eden çocuklarla yapılan ise karşılıklı inatlaşmaktan da öte, çocuğun öz güven duygusunu da zedeleyecektir.