ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

BÖLÜM TERCİHİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

11.07.2009
495
A+
A-

1. Tercih Sıralamasında:
En çok istediğiniz bölümden en az istediğiniz bölüme doğru puan farklarına bakmadan sıralayınız.  ÖSYM yükseköğretim programlarına yerleştirme yaparken sizi olası en yüksek tercihinize yerleştirir. Çok istemediğiniz halde puanı daha yüksek diye bir bölüme üst tercihlerinizde yer verirseniz daha çok istediğiniz bir bölüme yerleşme şansınızı kaybedebilirsiniz.  Tercihlerinizi oluştururken puan yerine başarı sıranızı temel almalısınız çünkü puan, o yıl uygulanan sınavın zorluk kolaylık derecesine, sınava giren adayların o yılki başarılarına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle istediğiniz bölümlerin ÖSYM kılavuzunda belirtilen başarı sıralarıyla kendi başarı sıranızı kıyaslayarak oluşturacağınız bir tercih listesi daha sağlıklı olacaktır.

2.

Sınav Sonuç Belgenizi İyi İnceleyin;

Sınav sonuç belgenizde sınavda çözmüş olduğunuz testlere göre hesaplanan ÖSS puanlarınızı ve AOBP`nizin 0.8 ve 0.3 katsayılarıyla çarpılıp ÖSS puanlarınıza eklenmesiyle elde edilen Y-ÖSS puanlarınızı göreceksiniz. Ortaöğretimden mezun olduğunuz alana göre yapacağınız alan içi tercihlerinizde 0.8`li Y-ÖSS puanlarınıza, alanınız dışından yapacağınız tercihlerde ise 0.3`lü Y-ÖSS puanlarınıza bakmalısınız.

3.   Sonuç Belgesindeki Puanlara Bakerken;
ÖSYM sonuç belgesindeki başarı sıralarınız Y-ÖSS puanlarınıza göre oluşmuş başarı sıranızdır. Y-ÖSS puanlarınız ortaöğretim puanınız eklenerek hesaplanır.  Hangi puanlarınızı kullanacağınız tercihlerinize göre değişir. Örneğin sadece özel yetenek veya açıköğretim programlarına başvuracak bir aday SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 ÖSS puanlarını kullanacakken, herhangi bir mühendislik programına yerleşmek isteyen bir aday Y-ÖSS SAY-2 puanını kullanacaktır. Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler hangi puan türüne göre öğrenci alıyorsa, siz de o puanınızı dikkate almalısınız. Yükseköğretim programlarının puan türleri ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilmektedir.

4.  Tercih listenizi oluşturduktan sonra ÖSYM`nin belirlemiş olduğu başvuru merkezlerinde veya internet üzerinden bireysel olarak tercih işleminizi yapabilirsiniz.

5. 

Tercih işleminiz bittikten sonra, ÖSYM`ye ulaştıktan sonra herhangi bir değişiklik yapılması söz konusu değildir. Bu nedenle tercihlerinize son halini vermeden tercih işleminizi yapmayınız.

<6. Puan Düşmesi;
Sadece tercih yapmış olmanız gelecek yıl puanınızın düşmesine neden olmaz. Puan düşmesi ancak bir yükseköğretim programına yerleştirilmeniz halinde olur. (AÖF`nin kontenjansız programları hariç). Bu nedenle okumayı düşünmediğiniz bir programa tercih listenizde kesinlikle yer vermemelisiniz.

7. Tercihlerinizi oluştururken bir önceki yılın puanlarını ve başarı sıralarını dikkate alıyorsunuz. Tercihlerinizi daha gerçekçi oluşturabilmek için kendi başarı sıranıza yakın bölümlerden tercih yapmanız önemli fakat başarı sırası sizinkinden yüksek olan programlara da tercih listenizde yer verebilirsiniz. Ayrıca kendi başarı sıranızdan daha düşük başarı sırası olan programlara da tercih listenizde yer vermeniz yerleşme olasılığınızı artıracaktır.

8. Örneğin, sayısal öğrencisi olmanıza rağmen eşit ağırlık puan türüyle öğrenci alan bazı programlar ortak alanınızdadır. Baraj puanı geçtiğiniz takdirde eşit ağırlıklı puanınızı kullanarak ortak alan kapsamındaki bölümleri puanınız düşmeden tercih edebilirsiniz. Liseden mezun olduğunuz alanla ilgili puan türünüz dışında, diğer puan türleriyle öğrenci aldığı halde sizin için de ortak alan olarak belirlenen bölümleri ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda görebilirsiniz.

9. ÖSYM tarafından yapılan yerleştirme işlemi merkezi olarak ve bir defada yapılır. Yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından ilan edildikten sonra bazı adaylar yerleştikleri programlara kayıt yaptırmayabilirler, bazı bölümlerin kontenjanları dolmayabilir veya ÖSYM kılavuzunun yayımlandıktan sonra açılan bölümler olabilir. Bu durumda, ÖSYM, belirteceği tarihte ek yerleştirme yapar. Ancak ek yerleştirmeye, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş (AÖF kontenjansız programları hariç) ve ilgili programın taban puanına eşit veya daha yüksek puan almış adaylar başvurabilmektedir.

10. Herhangi bir bölüme yerleştirilen adayın yerleştirilme işlemi tamamlanır. Daha sonra yerleştirilen bölümü değiştirmek veya başka bir bölüme geçmek mümkün değildir. Ayrıca bu adaylar ek yerleştirmeden de yararlanamazlar.

11. Her yıl tercih döneminde ÖSYM tarafından yayımlanan tercih ve yerleştirme kılavuzunda bir bölümle ilgili özel koşullar ve açıklamaları bulabilirsiniz. Tercih listenize yazacağınız her bölümün karşısındaki ilgili koşul ve açıklamaları okumanız gerekmektedir. Çünkü yerleştirildiğiniz halde o bölümün istediği koşulları taşımıyorsanız kayıt yaptıramayabilirsiniz.

12. İstemediğiniz bir bölüme yerleştirilirseniz bir sonraki yıl tekrar sınava girdiğinizde AOBP`niz düşecektir. İstemediğiniz halde bölüme devam ettiğiniz takdirde uzun vadede pişmanlık duyabilirsiniz. Üniversite ve meslek seçiminin tüm hayatınızı etkileyecek bir süreç olduğunu unutmayın. Bu nedenle, tercih listenizi sadece okumayı planladığınız bölümleri dikkate alarak oluşturun. Yerleştirilmemeniz halinde istediğiniz üniversite veya bölüm için bir kez daha mücadele etmekten korkmayın. Pek çok aday sınava ikinci kez hazırlandığında istediği bölüme ya da üniversiteye girebilmektedir.

13. Açıköğretim Fakültesi;
AÖF`nin kontenjansız bölümlerine girmek için ÖSS SAY-1, SÖZ-1 veya EA-1 puan türlerinin herhangi birinden 145 puan barajını geçmiş olmak ve bu programlara tercih listesinde yer vermek yeterlidir.

 14· Meslek lisesi mezunuları;
Öncelikle, puan açısından avantajlı olduğunuz, alanınızdaki yükseköğretim programlarını belirleyin. Bunlar dışında okumak istediğiniz yükseköğretim programları varsa onları da listenize ekleyin. (Bu programlar için 0,3 AOBP’li puanlarınızın kullanılacağını unutmayın.) Seçtiğiniz bölümleri istekleriniz doğrultusunda sıralayın. Eğer 2 yıllık programlardan da tercih yapacaksanız alanınızdaki programlara ÖSS puanınızla değil -Sınavsız Geçişle- OBP’nize göre yerleştirileceğinizi unutmayın. Bu programları sıralarken kendi METEB’inizdeki (Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi) bölümlere öncelik verin. Çünkü sınavsız geçişte adaylar önce lise son öğrencilerinden başlanarak, okul türleri de dikkate alındıktan sonra kendi bölgelerine öncelik verilerek yerleştirilme işlemine alınacaklardır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Gül dedi ki:

    Ben 2005 yılı açıköğertim mesleki yüzyüze eğitim çocuk gelişim mezunuyum.2007 yılında sınavsız geçişle öss ye başvurdum açıkta kaldım tercihlerimin hiçbiride gelmedi bu yıl ise öss ye sınavla girdim 264 puanım var 2 yıllık çocuk gelişimi bölümlerine başvurabilirim değilmi?