Bina Yıkım İşleri, Kurumsal Yıkımcı Firmaları ve Güvenlik
Binalar Niçin Yıkılır?
Binaların, konut ya da fabrikaların çeşitli nedenlerle yıkılmasına gerek duyulur. Bu gerekçeleri ana başlıklar halinde toparlarsak; Güvenlik nedeniyle yıkım, bina modernizasyonu nedeniyle yıkım, genişleme ya da büyüme nedeniyle yıkım, kamulaştırma ya da kentsel dönüşüm nedeniyle yıkım ve mevzuata uygunluk sağlanması amacıyla yıkım şeklinde sınıflandırabiliriz. Bunlara yine kaçak yapıların yıkımı, riskli binaların yıkımı gibi yıkım nedenlerini ekleyebiliriz.
Bina Yıkımcılığı, Bina Yıkım Firmaları
Bina Yıkım İşleri, Kurumsal Yıkımcı Firmaları ve Güvenlik başlıklı yazımızı hazırlamak için destekegitimi.com olarak, Ankara’da Bina Yıkım işi yapan kurumsal firmalardan ÖZGÜR-OL YIKIM Şirketini ziyaret ettik. Ankara’nın Çok Eski Yıkıcı firmalarından biri olan şirketin yetkilileri birlikte baretlerimizi takıp; Etlik 1011 askeriye ambar binaları yıkım işini izledik. Yıkılan binalar tek katlı ambar binalarıydı… Bu yazıda anlatılan bilgileri ise firmanın sahibi Gürkan Olgaz’dan aldık…
Bina Yıkım Kararı Nasıl Alınır?
Binaların yıkım kararı alınması riskli binalar için söz konusudur. Binaların yıkıma karar verilmesine neden olan başka durumlar için karar almaya gerek yok… Binanın riskli olduğu tespit edilmesi durumunda bir itiraz süreci olur. Bu sonunda riskli bina olduğu ve yıkılması kesinleşen binaların yıktırılması kanun gereği zorunludur.
Yıkımın yapılabilmesi için ortak karar protokolü tüm kat malikleri tarafından (%100) imzalanmalıdır. Bina yıkım işleminin başlatılması için ortak karar protokolü, bütün kat maliklerince imzalanmalı ve noterde onaylatılması gerekli. Bunun dışındaki iş ve işlemler, anlaşma yapıldığı taktirde, Ankara Özgür-Ol Yıkım Firması halledecektir.
Kentsel Dönüşüm Kapsamındaki Binaların Yıkımı
Kentsel Dönüşüm bir bölgenin tamamının yıkılıp yeniden yapılması değildir. Eğer binalar yaşlanmış, yıpranmış, afetlere karşı dayanıksız vb ise, bu problemlerin tespit edilip düzeltilmesi işlemleri kentsel dönüşüm kapsamındadır.Kentsel Dönüşümünün amacı, emlak değerindeki artışı sağlamak değildir. Binanın depreme dayanıklı özellikte yapılmasıdır. Ancak gerçekte yeni bina yapılması hem binanın hem de çevredeki emlak unsurlarının değerini artıracaktır. Tabi ki ekonomik değerden çok can güvenliği ve konforlu yaşam alanlarının oluşturulması daha önemlidir.
Çürük Bina Nedir?
Bina yapım tekniklerinin gelişmiş olması, bina ömrünü sonsuza kadar etkilemez. Binaların da bir ömrü vardır. Genel olarak başta korozyon faktörü olmak üzere fiziki şartların etkisi göz önüne alındığında ortalama bina ömrü 60 ila 70 yıl arasındadır. Binaların yaşı yanında yetersiz veya eksik yapı unsurları, zemin durumu vb nedenlerle binaların çürük yapı formatına geçmesi mümkündür. Yaşlı binalar veya deprem, sel ve yangın gibi nedenlerle nedenlere ağır hasar almış binalar yıkılma riski taşımaktadır. İşte bu tip binalara çürük bina denmektedir.
Riskli Bina Nedir?
Çürük binalar aynı zamanda riskli binalardır. Bunlara ek olarak, heyelan bölgelerinde bulunan yapılar da riskli binalar grubuna dahil edilebilir. Heyelan bölgesi olarak tespit edilmiş yerlerdeki yıkılan binaların yerine aynı yerde bina yapılmaz. Bakınız: Riskli Bina Raporu Almak
Fabrika Yıkımı
Fabrikalar için çok çeşitli nedenlerle yıkım kararı verilebilir. Fabrika binasının riskli ya da çürük olması, iş değişikliği nedeniyle yeni tasarım yapılacağından, genişleme ya da mimari değişiklik yapılacağından bu kararlar verilebilir. Fabrika yıkım işi, konut vb yıkımına göre daha fazla uzmanlık ve teknik organizasyon gerekmektedir. Bir çok fabrika yıkım işini yapan Özgür-Ol Fabrika Yıkım ekibi sorumlusuna göre bu işlem çok titiz bir planlamayı gerektiriyor. Örneğin; tehlikeli kimyasal üreten bir fabrika, yapımında daha önce asbest kullanılmış bir fabrika yıkım öncesi ve yıkım sonrası yapılacak işlemler açısından çok önemli sorumlulukları ve yükümlülükleri yerine getirmiş olmalıdır.
Yıkım İşlerinde Güvenlik
Binaların yıkımına karar verildiği andan itibaren yüklenici firma hem iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun önlemleri alacak hem de gerekirse asayişle ilgili güvenlik önlemleri için kolluk kuvvetleriyle yakın işbirliği içerisinde olacaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili mevzuatta belirtilen tüm önleyici tedbirlerin alınması ve sorumluluğu işverenle birlikte yıkım yapan firmaya aittir. Olası kazalara karşı gerekli ilk yardımı yapılması planlanacaktır.
Yıkım İşleri Makineleri
Yıkı firmalarının makine parkı çok önemlidir. Yüksak yapılarda kullanılacak makineler ile dar bölgelerde yapılacak yıkım ya da söküm çalışmaları için kullanılacak makineler farklı olacaktır. Genel olarak bu parkta; Kazma, sökme vb işlemler için değişik özelliklerdeki Ekskavatörler (mini ekskavatör, Paletli Ekskavatörler, Tekerlekli Ekskavatörler vb) moloz gibi atıkların taşınması için kamyonlar, portatif kazı ve söküm aletleri, çeşitli ölçüm aletleri gibi makineler bulunmaktadır.
Ankara’da Yıkım işi için Özgür-Ol firmasıyla çalıştık. İşini gayet iyi yapan bir firma…