ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Atatürk’ün Güzel Sanatlara ve Spora Verdiği Önem

09.01.2020
2.598
A+
A-
Atatürk’ün Güzel Sanatlara ve Spora Verdiği Önem

Atatürk’ün Spora Verdiği Önem

Atatürk’ün spor sevgisi gençliğinden ölümüne kadar devam etmiştir. Geçlerin, spor yaparak fiziksel ve zihinsel olarak daha faydalı bireyler olacağına inanan Atatürk, dünyada Beden Eğitimi dersini okullarda zorunlu ders olarak okutulmasını sağlayan devlet adamı olarak tarihe geçmiştir.  Atatürk’ün sporla ilgili sözleri, onun spora verdiği önemi açıklamaya fazlasıyla yetmektedir.  Ben sporcunun çevik ve namuslusunu severim. Sözü en beğenilen sözlerindendir.  Yine kıs ve net sözü “Spor, ahlaktır” ile de spora verdiği önemi vurgulamıştır. Atatürk’ün spor ve sporcuya verdiği önem göstermesi açısından söylediği şu iki söz çok çarpıcıdır:
“Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır.”
“Sporda başarılı olmak için bütün milletçe sporun niteliği ve değeri anlaşılmış olmak ve ona kalpten sevgiyle bağlanmak ve onu vatani görev saymak gerekir.”

Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem

Atatürk’ün Müziğe Verdiği ÖnemAtatürk’ün; şiir, edebiyat, müzik ve halk oyunlarına olan ilgisi yanında bilgisi de dikkat çekicidir.  Okunan şarkı ve türkülere eşlik etmiş ve zeybek oynamıştır.  Rumeli türkülerini söylemiş ve bu türküler  onun sesinden notalara dökülmüştür.  Atatürk’ün müziğe verdiği önemi anlatan şu söz dikkat çekicidir:
‘’Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten var olamaz. Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şeyidir. Yalnız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer.’’

Atatürk’ün Resim ve Heykel Sanatına Verdiği Önem

“Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür” diyen büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, resim ve heykel sanatlarında da ilerlemek için birtakım faaliyetlerin yürütülmesini sağlamıştır. Türk ressamların cumhuriyet ve inkılapları resmetmeleri için motive etmiş, böylece millî birliğin sanat alanına yansıması hedefine ulaşmıştır. Tüm Türkiye’de heykel ve anıt dikilmesi onun getirdiği yeniliklerden biridir. Atatürk’ün döneminde Türkiye’de resim ve heykel sanatları çok gelişmiştir. Türk milletinin sanatsal geçmişine de sahip çıkan Atatürk, 1937 yılında Resim ve Heykel Müzesi’ni açmıştır. Bu müzede Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemin sanatsal ürünleri aynı çatı altında bir araya getirilmiştir.

Kaynak:  https://www.destekegitimi.com/kemal-ataturk%e2%80%99un-ulkesi/

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.