Atatürk’ün Güzel Sanatlara ve Spora Verdiği Önem
Atatürk’ün Spora Verdiği Önem
Atatürk’ün spor sevgisi gençliğinden ölümüne kadar devam etmiştir. Geçlerin, spor yaparak fiziksel ve zihinsel olarak daha faydalı bireyler olacağına inanan Atatürk, dünyada Beden Eğitimi dersini okullarda zorunlu ders olarak okutulmasını sağlayan devlet adamı olarak tarihe geçmiştir. Atatürk’ün sporla ilgili sözleri, onun spora verdiği önemi açıklamaya fazlasıyla yetmektedir. Ben sporcunun çevik ve namuslusunu severim. Sözü en beğenilen sözlerindendir. Yine kıs ve net sözü “Spor, ahlaktır” ile de spora verdiği önemi vurgulamıştır. Atatürk’ün spor ve sporcuya verdiği önem göstermesi açısından söylediği şu iki söz çok çarpıcıdır:
“Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır.”
“Sporda başarılı olmak için bütün milletçe sporun niteliği ve değeri anlaşılmış olmak ve ona kalpten sevgiyle bağlanmak ve onu vatani görev saymak gerekir.”
Atatürk’ün Müziğe Verdiği Önem
Atatürk’ün; şiir, edebiyat, müzik ve halk oyunlarına olan ilgisi yanında bilgisi de dikkat çekicidir. Okunan şarkı ve türkülere eşlik etmiş ve zeybek oynamıştır. Rumeli türkülerini söylemiş ve bu türküler onun sesinden notalara dökülmüştür. Atatürk’ün müziğe verdiği önemi anlatan şu söz dikkat çekicidir:
‘’Hayatta müzik gerekli değildir. Çünkü hayat müziktir. Müzikle ilgisi olmayan varlıklar insan değildir. Eğer söz konusu olan hayat, insan hayatı ise müzik mutlaka vardır. Müziksiz hayat zaten var olamaz. Müzik hayatın neşesi , ruhu , sevinci ve her şeyidir. Yalnız , müziğin türü üzerinde düşünmeye değer.’’
Atatürk’ün Resim ve Heykel Sanatına Verdiği Önem
“Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür” diyen büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, resim ve heykel sanatlarında da ilerlemek için birtakım faaliyetlerin yürütülmesini sağlamıştır. Türk ressamların cumhuriyet ve inkılapları resmetmeleri için motive etmiş, böylece millî birliğin sanat alanına yansıması hedefine ulaşmıştır. Tüm Türkiye’de heykel ve anıt dikilmesi onun getirdiği yeniliklerden biridir. Atatürk’ün döneminde Türkiye’de resim ve heykel sanatları çok gelişmiştir. Türk milletinin sanatsal geçmişine de sahip çıkan Atatürk, 1937 yılında Resim ve Heykel Müzesi’ni açmıştır. Bu müzede Cumhuriyet öncesi ve sonrası dönemin sanatsal ürünleri aynı çatı altında bir araya getirilmiştir.
Kaynak: https://www.destekegitimi.com/kemal-ataturk%e2%80%99un-ulkesi/