ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Aşure Nedir, Nasıl Yapılır Malzeme Listesi ve Yapımı

25.10.2015
455
A+
A-

Aşure Nedir, Nasıl Yapılır Malzeme Listesi ve YapımıMuharrem ayı ile birlikte gündemde önemli yer tutan aşure hakkında genel bilgiler verdikten sonra, muhteşem bir Aşure tarifi paylaşcağız. Hemen belirtelim ki aşurenin tarifi adı bizde saklı olan bir ziyaretçimize ait. Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan tatlıdır. İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü Nuh, Büyük Tufan’dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmıştır. Anadolu’nun bir çok yerinde Aşure pişirilerek dağıtılır. Aşure Aşura , Arapça’da 10 anlamına gelen “aşara” sözcüğünden türemiştir. Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Hüseyin ibn Ali ve beraberindeki 72 müslüman hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Aralık 680) Yezid’in emriyle günlerce aç ve susuz bırakıldıktan sonra öldürüldükleri için o güne “Aşura Günü“ denilmiştir.
Aşure yapımı ve sunumu, çeşitli bölgelere göre bazı farklılıklar gösterse de insanlar arasında bir kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma günü olarak simgeleşmiştir.

Aşure Malzemesi Tam Liste:
3 su bardağı buğday,
1 su bardağı nohut,
1 su bardağı fasulye,
1 su bardağı fındık,
1 çay bardağı pirinç,
1 fincan kuru üzüm,
1 fincan kıyılmış kuru kayısı,
1 portakal kabuğu,
1/2 kg. süt,
1 kg. toz şeker
susam,
nar,
badem,
ceviz,
Akşamdan:
1-)Buğday bir taşım kaynatılır ve sıcak suyun içinde bırakılır,
2-)Nohut bir taşım kaynatılır ve sıcak suyun içinde bırakılır,
3-)Fasulye de bir taşım kaynatılır ve sıcak suyun içinde bırakılır,
Sabah:
1-)Şişmiş ve yumuşamış fasulyelerin kabukları çıkartılır,
2-)Aynı şekilde nohutların da kabukları çıkartılır,
3-)Her ikisi iyice durulanır ve bir tencerede birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır.Bir kenara alınır.
4-)Buğday yedi-sekiz kez sarı suyu tamamen çıkana kadar yıkanır.Aşure tenceresine alınır.Tencerenin yeterli büyüklükte olmasına dikkat edilir.Üstünü üç-dört parmak geçecek şekilde sıcak su eklenerek önce harlı ateşte , kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte pişirilmeye başlanır.
5-)Bir kenarda sürekli sıcak suyun hazır olması gerekmektedir.
6-)Buğdayların pişmesine yakın ayrı bir kapta yıkanan ve durulanan pirinçler süzülüp aşure tenceresine ilave olunur.10-15 dakika pişirilmeye devam olunur.
7-)Buğdaylar ve pirinçle pişince daha önce hazırlanıp bir kenara alınan fasulyeler ve nohutlar da aşure tenceresine ilave olunarak 10-15 dakika daha devam olunur,
8-)Bu arada kuru üzümler ve ince kıyılmış kuru kayısılar ayrı bir yerde sıcak su ile renkli suları çıkana kadar yıkanır,süzülür ve bunlar da aşure tenceresine fındıklarla birlikte eklenerek 10 dakika kadar pişirilmeye devam olunur.
9-)Bir portakal yıkanır.Kabuğu çok ince rendelenir. Bir yemek kaşığı kadar ince rendelenmiş portakal kabuğu da tencereye eklenir.
10-)Süt ve şeker de aşure tenceresine ilave olunarak 15 dakika daha pişirilir.
11-)Kaselere alınır.Üstü kavrulmuş susam ,nar ,ceviz ve bademle süslenerek sunulur.
Dikkat edilecek hususlar:
1-)Aşure buğdayın ilk kaynama aşamasında harlı daha sonra sürekli olarak orta ateşte pişirilmelidir,
2-)Aşure tenceresi sık sık karıştırılarak dibinin tutmaması engellenmelidir,
3-)Suyu azaldıkça sıcak su ilavesi yapılmalıdır.Aşurenin kıvamı sıcak su ile ayarlanır.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.