ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Anne Sütünün Yararları

27.03.2013
937
A+
A-

Bebek için En İyi Belenme Anne Sütüdür.
Bir bebek için en iyi besin anne sütüdür ve ilk altı aylık olana kadar anne sütü yeterlidir. İnek sütü, hazır mamalar, pirinç unu anne sütünün yerini tutamaz. Anne sütü temiz bir besindir, maliyetsizdir ve kolayca verilebilir. Önemli bir enerji ve protein kaynağıdır ve çocuğu ilk iki yıl boyunca hastalıklara karşı korur ayıca emzirme olayı anne-çocuk ilişkisini güçlendirir.
Emzirmeye ne zaman başlanmalı
Doğumun hemen ardından başlanması anne sütü yapımını harekete geçirir. Doğumu izleyen ilk birkaç gün gelen, ağız ya da kolostrum adı verilen koyu kıvamlı sarımsı sıvı gelir.

Kolostrum, bebekler için yararlıdır ve onları sık görülen başlıca hastalıklara karşı korur. Emzirmede dikat edilmesi gereken hususlar Bebeğin vücudu bütünüyle anneye doğru dönüktür. Bebek uzun ve derin emer ve rahat ve mutludur. Emzirme sonunda bebeğin dik olarak yüzü omuza gelecek şekilde tutulması ve sırtına hafif hafif masaj yapılması çok önemlidir. Bu şekilde bebeğin gazının çıkarılmasına yardımcı olmuş olur.
Emzirme ne sıklıkla yapılmalı
Doğduğu andan itibaren istedikçe emzirilmelidir. Bu isteğini bebek çoğunlukla ağlayarak belli eder. Genellikle 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme, bol süt gelmesini sağladığı gibi, göğüslerde süt birikimi olmaz ve enfeksiyon görükmez. Ek gıdalar,6 aylık olunca verilmeye başlanmalıdır.
Biberonla besleme
Biberonla verilen inek sütü ve diğer mamalar, bebekleri, anne sütünün koruduğu, gibi ishal, öksürük, nezle ve diğer hastalıklara karşı korunmaz. Her beslenmeden önce su, biberon ve emzik on dakika kadar kaynatılarak mikroplardan arındırılmalıdır. Aksi halde biberonla beslenme, ishal başta olmak üzere bazı hastalıklara yol açabilir. Bir çocuk ne kadar çok hasta olursa, beslenme bozukluğu ihmali de o kadar artar. 1 yaşına kadar anne sütü , bebeği 6 ay sadece anne sütüyle beslemek ne kadar önemli ise zamanında ve uygun miktarda ek
gıdalara başlamak da o derece önemlidir.
6. aydan sonra ek gıda
Emzirme 1 yıl yeterlidir. Emziren anne, günde en az iki bardak süt içmeli veya süt yerine yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri yemelidir. Protein ihtiyacını karşılamak için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller, et, tavuk, balık, gibi yiyeceklerden her öğünde yemelidir. Emziren anne bol bol sebze ve meyve yemelidir.
Emziren annenin ruhsal yönden de desteklenmesi, huzurlu ve mutlu olması gerekmektedir. Emzirme hem bebek hemde annenin ruhsal bedensel sağlığı için gereklidir. Bazı meme uçlarında yaralar oluşmaktadır, bunun çeşitli sebepleri vardır. Bunda yapılacak şey; iyileşene kadar o taraf memedeki sütü süt çekici aletlerle çekmek gerekir aksi takdirde yaranın büyümesi kaçınılmazdır. İyi emzirilmeyen memede süt birikmesi hatta enfeksiyonlar da olabilir. Bu durumlarda cerrahi girişim en son seçenek olsa da gerekebilir.

Anne Sütünün Yararları
Opr. Dr. Muharrem YILMAZ
Destek Eğitimi

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 9 YORUM
  1. Emel dedi ki:

    Zorunlu olunca ineklere başvurmak zorunda kalabilir insan.. Ama zorunlu olunmadıkça anne sütü ilaç görevi görüyor. Dahada önemlisi bedava :))))

  2. Ahmet dedi ki:

    Aslında anne sütü diye bir bir kavram elbetteki var. Oysa bütün sütler bir anne sütü.

  3. destekegitimi dedi ki:

    Anne sütü güzel bir kavram bence. Tasa tabağa konmuş süt artık anne sütü olur mu? Kavanozlara,plastik şişelere, bakır kaplara konmuş… Zaten yazan sen değil misin; “emzirme” ile bebek arasındaki ruhsal bağı 🙂

  4. Ahmet dedi ki:

    Sütler zaten anneden değil mi?

  5. Eylül dedi ki:

    İneğin de kedinin de sütü yavrusuna göre anne sütü. Bizler anne sütü diyince insanlar geliyor aklımıza. kedilere-köpeklere bazen görürüz biberonla süt verilir ama annelerinin sütü değil sonuçta süt… Sonuç olarak anne sütünün “biyolojik-pskolojik” yararlarına geldik, onu da doktorumuz açıklamış zaten :))

  6. Emel dedi ki:

    Sütler anneden ama galiba yerinden alınırsa. Yoksa insanı diğer canlılarla ayırdığımdan değil. Bir kuzunun annesinden emdiği zamanki ile kovadan içtiği zamanki süt aynı olabilir mi? Bir kere kimyasal olarak farklı olur. Keza oksijenle teması olur, metallarle vs.. Sonra şiirselliği, mitolojik ve savunmasızlığı da düşünülürse.. Anne sütü “yerinde durduğu gibi durmuyor” aslında

  7. Engin dedi ki:

    bana sanki ‘anne sütü’ sadece yerinde olursa ‘anne sütü’ olur gibime geliyor 🙂

  8. Engin dedi ki:

    Tamam işte aynı noktadayız; süt annelere aittir. Mesela babalar yapabilir mi, ya da katırlar… Engin, benim annemin sütü, onun annesinin sütü …. Vucut dışına çıkınca aynı süt değil tabi ki ancak yine annemizin sütü, ” anne sütü” değil

  9. kayra dedi ki:

    Anne sütünün yararları saymakla bitmez. Bence de anne sütü, emzirildiği zaman anne sütüdür. Şişedeki süt anne sütü olmaz. Güzel bir tartışma olmuş. Teşekkürler.