ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ankara’nın Başkent Oluşunun Gerekçeleri

19.09.2015
906
A+
A-

Ankara’nın Başkent Oluşunun GerekçeleriKurtuluş Savaşı öncesi ve sonrası Türkiye’nin her alanda, tartışmasız en gelişmiş şehri olan İstanbul yerine, Ankara’nın başkent oluşu merak edilir hep. Lozan Barış Antlaşması gereği, 6 Ekim 1923’de yabancı işgal kuvvetleri tarafından boşaltılan İstanbul değil de 9 Ekim 1923 tarihinde Ankara’nın başkent olması önergesi meclise sunuldu? Acaba Kurtuluş Savaşı sırasında, Ankara’nın merkez olarak seçilmesi mi belirleyici oldu? Ankara’ya vefa borcu muydu başkent olarak belirlenmesi… İsmet Paşa’ya göre, Ankara’nın başkent olmasının hem iç hem de sebepleri vardır. öncelikle Boğazlar askeri bakımdan tamamıyla açık, tamamıyla güvensizdir. Böyle bir durumda Lozan Antlaşması’yla elde edebildiğimiz sonuçlar ve tarihi şartlar bizi kaygılandırıyor demiştir. Yine Ankara’nın Anadolu’nun ortasında bulunması, Ankara’nın başkent oluşunun gerekçelerini açıklamaya yetecektir.
Ankara’nın başkent olmasındaki en önemli neden aslında Anadolu’nun özellikle de Ankara ve çevre halkının Heyet-i Temsiliye’ye göstermiş olduğu büyük ilgi ile birlikte Milli Mücadele’ye vermiş olduğu çok büyük destektir. Bunula birlikte Ankara’nın başkent oluşu geçerli bir çok nedenden dolayıdır:

Kuva-yı Milliye ruhu, Ankara’da yükselmiş, Milli Mücadele ateşi Ankara’dan başlayarak tüm Anadolu’yu sarmış ve haliyle de Ankara sembol haline gelmiştir. Ankara jeopolitik, stratejik ve coğrafi konum açısından en uygun şehirdir. Anadolu’nun tam ortasında bulunan Ankara güvenli bir yerdir. Ayrıca etrafı dağlarla çevrilidir ve bundan dolayı düşman işgali daha zordur. Zaten Ankara’nın daha önceden düşman işgaline uğramamış olması çok önemli bir göstergedir. Ankara sadece Anadolu’nun orta yerinde olduğu için değil, Batı Cephesi’ne de yakındır. Batı Anadolu’dan ve İstanbul’dan gelen demir yolları Ankara’ya dek ulaşmaktadır. Bu da ulaşım ve haberleşmede büyük avantajdır. İstanbul’a kolay ulaşım imkanı ile gelişmeleri daha yakından izleme durumu kolaylaşmaktadır. Ankara’yı başkent olarak öne çıkaran bir diğer gerekçe ise halk arasında İstanbul’un siyasal ve toplumsal çevresine karşı duyulan güvensizliğin artmış olmasıdır.

Kaynak:
Ankara’nın Başkent Oluşu

Yazar:
Burçak TREAS
DestekEgitimi.com

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. İzel dedi ki:

    Ankara başkent olarak gerçekten com uygun coğrafi konumda.