Ales 2009 ilkbahar Yarın Yapılacak
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (Ales) yarın yapılacak. Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav Türkçe olacaktır. Her iki bölüm tek kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar yanıtlarını yanıt kâğıdına işaretleyeceklerdir. Soru kitapçıkları farklı türde basılacaktır. Farklı türdeki soru kitapçıklarında sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak, soruların sıralanışı değişebilecektir. Bu nedenle, her soru kitapçığı türünün yanıt anahtarı farklı olacaktır. Soru kitapçığı türü, kitapçığın üzerinde ve iç sayfalarında büyük harflerle yazılı olacaktır.
SINAVIN KAPSAMI
Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri);sözel bölümünde ise 80 sorudan oluşan bir test (Sözel Testi) yer alacaktır. Bütün adaylar her üç testi de yanıtlayacaklardır. Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her üç testteki sorular da, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının yanıtlayabilecekleri nitelikte olacaktır.
a) 2009-ALES İLKBAHAR DÖNEMİ SINAVA GİRİŞ VE KİMLİK BELGESİ: Belgede, adayın kimlik bilgileri, fotoğrafı ile sınava gireceği merkez, sınav tarihi ve saati, sınava girilecek bina ve salon yazılı olacaktır.
b) FOTOĞRAFLI VE ONAYLI ÖZEL KİMLİK BELGESİ: Sınava girebilmek için Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinden başka, adayın kimliğini gösteren fotoğraflı ve soğuk damgayla onaylı bir belge (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport) gerekmektedir.
c) BİR FOTOĞRAF: Sınavda görevliler, adayı kolaylıkla tanıtabilecek bir fotoğraf isteyebilirler. Bu
amaçla, her adayın yanında kendini açık bir şekilde tanıtan bir fotoğraf bulundurması gereklidir. Her aday
bu fotoğrafın arkasına mutlaka T.C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını yazmalıdır. 2009-ALES İlkbahar Dönemi Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinin aslı ile özel kimlik belgesini yanında bulundurmayan bir aday, gerekçesi ne olursa olsun sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır. Adayların sınav binasına cep telefonuyla girmeleri kesinlikle yasaktır. Aday başı açık ve kılık kıyafeti ilgili mevzuata uygun bir şekilde gelmemişse sınava alınmayacaktır. Başı
örtülü adaylar sınava alınsa bile sınavları geçersiz sayılacaktır. Sınava girerken yukarıda sözü edilen belgelerin yanı sıra şu araç ve gereçlerin de bulundurulması gerekir: en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem (mümkünse 2B; değilse B veya HB), yumuşak, leke bırakmayan kaliteli bir silgi ve
kalemtıraş.
SINAVIN UYGULANMASI
Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların, sınavın başlama saatinden yarım saat önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulunmaları zorunludur. Gerekli kimlik kontrolleri yapıldıktan sonra fotoğraflı Sınava Giriş ve Kimlik Belgeleri salondaki görevliler tarafından toplanacaktır. Salon başkanı sınavda uygulanacak kuralları adaylara okuyacak ve yanıt kâğıtları dağıtılacaktır. Cevap kâğıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacaktır. Her aday, kendisine verilen soru kitapçığının türünü, yanıt kâğıdı üzerindeki ilgili alana işaretleyecektir. Adaylar soru kitapçıkları üzerinde ayrılmış olan yerlere istenen bilgileri yazdıktan sonra sınav başlatılacaktır. Soru kitapçıkları dağıtıldıktan sonra gelen adaylar sınava alınmayacaklardır. Cevaplama süresi sonunda soru kitapçıkları toplanacaktır. Sınav evrakını teslim ederek sınav salonundan ayrılan bir aday tekrar sınav salonuna kesinlikle alınmayacaktır.
PUANLAMA
Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış yanıtlar ayrı ayrı toplanacak, doğru yanıt sayısından yanlış yanıt sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50,
standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.
Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır. Sayısal-1 SP Sayısal-2 SP Sözel SP
Sayısal AP 0,3 0,4 0,3
Sözel AP 0,2 0,1 0,7
Eşit AP 0,25 0,25 0,5
Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar,
aşağıdaki formül kullanılarak, 100 üzerinden puanlara
dönüştürülecektir.
30 [ 2 (AP – X ) – S]
ALES Puanı = 70 +
2 ( B – X ) – S
ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi
Giriş Sınavı
AP : Adayın ağırlıklı puanı
X : Ağırlıklı puanların ortalaması
S : Ağırlıklı puanların standart sapması
B : Ağırlıklı puanların en büyüğü
Sınava girecek adaylara Destek Eitimi olarak başarılar diliyoruz.
Ales 2009 İlkbahar soru ve yanıtları sınavdan hemen sonra burada bölümler halinde verceğiz.
2009 Ales soru ve yanıtları acilen bekliyoruz. Tüm arkadaşlara 2009 Ales’te başarılar dilerim. Ales soruları umarım kolay olur…Selamlar…
Ales ten hemen sonra sınav soru ve yanıt anahtarı sitemizde… Lütfen bizi izleyin.