ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

AĞIZ KURULUĞU HAKKINDA YAZI

15.09.2009
792
A+
A-

Pek çok insanda görülen ancak çoğu zaman önemsenmeyen ağız kuruluğu, oldukça ciddi Sağlık sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. Genellikle yoğun ilaç kullanımı ve bazı hastalıklar neticesinde ortaya çıkan ağız kuruluğu basit önlemler ile giderilebilmekte ya da kontrol Altına alınabilmektedir. Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Ağız, Çene ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Ezel Yıldız Elmas, “Ağız kuruluğu ve tedavi yöntemleri” hakkında bilgi verdi. Ağız kuruluğu, oral bölgenin ekolojik dengesinin bozulmasına, diş ve diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına, kişinin yiyip içtiklerinden tat alamamasına ve bu nedenlerle de kişinin yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır.

Ağız ve genel sağlığın devamlılığı için tükürük miktarının normal seviyede olması önemlidir. Ancak çeşitli sistemik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar tükürük miktarını etkiler. Yaş farklılıklarının salgılanan tükürük miktarına güçlü bir etkisi yoktur. Yaşlanmayla birlikte salgılanan tükürük miktarının azalmasının sebebi, genellikle kullanılan ilaçlardır.
Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, ağız içi mantar ve virüs enfeksiyonları ağız kuruluğunun sebep olduğu başlıca şikâyetlerdir.
Diş ve diş eti hastalıklarının 3 aşamalı teşhis ve tedavisi
Tükürük bezi hipofonksiyonu ve ağız kuruluğunun erken teşhisi ve komplikasyonlarının engellenebilmesi için 3 aşamalı muayene gerekmektedir…
1. Hastanın şikâyeti ve hastalığın hikayesi
– ağızdaki tükürük miktarı çok az, çok fazla veya farkında değil misiniz?
– Yutkunmada zorluk yaşıyor musunuz?
– yemek yerken ağız kuruluğu hissediyor musunuz?
– Kuru gıda tüketirken Sıvı yudumlama ihtiyacı duyar mısınız?
İlk soruya verilen “Çok az”, diğer 3 soruya verilen “Evet” yanıtı azalan tükürük miktarını gösterir. Devam eden sorulara verilen “Evet” yanıtı ise hekim tarafından ağız kuruluğu tanısının konulmasını sağlayacaktır.
– Tat almanızda bozukluk var mı?
– Dudakların diş veya protezlere yapışmasıyla çiğneme, yutkunma, konuşma ve yemede sorunlarınız var mı?
– Yoğun, ağdalı tükürük kıvamı hissediyor musunuz?
– Dudaklarınız kuru veya çatlak görünümlü mü ve kırmızı, çabuk kanayan dişetleriniz var mı?
– Tekrarlayan ağız içi yaraları, dil yüzeyinde kuruluk ve değişiklikler var mı?
– Dişlerin, diş eti ile birleşim yerlerinde veya kök yüzeylerinde diş çürükleri var mı?
– Kötü Ağız Kokusu var mı?

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.