ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İşitme Engelli Öğrencilerin Akademik Beceriler Edinme Sürecinde Anne-Babalar

11.11.2008
339
A+
A-

Kendisiyle görüşme yapılan ailelerden A1 işitme engelli çocuğunun günümüze dek kazandığı/kazanmış olması gerektiği akademik becerilere ilişkin, “Aldığı eğitimler yetmedi (s. 3). Yetersiz (s. 131).” diyerek görüşünü bildirmektedir.

A2, “Ders yönünden de yeterli değil. İlkokul dersleri hep. Ali gel; Ali git. Okula başladığından beri hep aynı. Sürekli matematik. Çarpma, bölme, toplama. Başka bir şey yok hiç. Başka ders yok (s. 137–140).”diyerek eklemektedir; “Okuma ve yazmada ciddi sorunlar var (s. 142). Bundan sonra çocuğumun okumayı çözeceğine de inancım yok (s. 145).” şeklinde görüşlerini ifade etmektedir. A3, “Yeterli değil. (s. 147) Meslek öğrense iyi olur (s. 148).” diyerek görüşünü bildirmektedir.

A4 ise, “Bizim isteğimiz daha aydın, daha bilgili, daha yeterli olarak yaşamasıdır. Daha becerili olsa, daha bilgili olsa…(s. 8–9).” diyerek eklemektedir; “Tam yeterli diyemem (s. 150). Tam kapasite ile eğitim verilmiyor (s. 152). Yapılması gerekenlerin çoğu yapılmıyor (s. 153). Çocuğun okul defterine bakınca çok şey öğrenmiş olması gerekir. Ama çocuk bunları (işlenen dersleri) öğrenmiş değil. Öğretmen deftere yazdırıyor, çocuklara anlatıyor, dersi işledi sayıyor. Çocuk belki yapıyor ama ne yaptığını bilmiyor. Ezbere öğrenmiş, anlamamış. İçerik ve mantığı öğrenmiyor. Çocuk öğrendiklerini günlük hayatına aktaramıyor; çeşitlendirip kullanamıyor. Derslerin özü (temeli) anlatılamıyor (s. 154–159).” şeklinde görüşlerini ifade etmektedir.

Ailelerin hepsi de temelde işitme engelli çocuklarının okulda aldıkları eğitimi yetersiz olarak değerlendiren bildirimlerde bulunmuşlardır. Ailelere göre bu konuyla ilgili en önemli sorun öğretmenlerin yeterince ilgili ve verimli olamadıkları yönünde ifade edilmektedir. Ezbere dayalı ve çok alt seviyede derslerin işlenmesi, ailelerin ve öğrencilerin yeterince bilgilendirilmeden meslek derslerine/eğitimine yöneltilmesi, devletin veya hükümetin yeterince ve zamanında, gereken eğitsel önlemleri almaması, özel eğitim alanına yönelik öğretmen ve personel hazırlayıp atama yapılmaması aileler tarafından eleştirilerek ifade edilmiştir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.