ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Alan Değişikliği Olacak mı?

13.08.2012
389
A+
A-

2012 -2013 eğitim öğretim yılınının başlamasına sayılı günler kaldı. Öğretmenler, her yıl olduğu gibi yeni başlayan sisteme entegre olmakta zorlanacaklar. Bu durum bir tarafa açıkta yani sınıfı olmayan sınıf öğretmenleri için yapılan çalışmalardan henüz bir ses olmayışı da eklendi. Memur, öğretmen veya eğitim sitelerisınıf öğretmenlerinin sorunlarınıntartışıldığı forularla dolup taşıyor. Eğitimcilerin kimi kendisine göre kimi de her öğretmeni rahat ettirmeye yarayacak çözümler içeren yazılar kaleme alıyor.
Norm fazlası olan sınıf öğretmenlerine getirilen çözümler arasında, sınıf mevcutlarını düşürmek, böylece hem gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sınıfları 20,25 öğrenci seviyesine getirmek hem de sistem nedeniyle norm fazlası durumuna düşen öğretmenleri sınıflarına kavuşturmak imkanlı hale gelecektir.Bu çözümü desteklememek elde değil. Keza yeni mezun olacak ya da mezun durumdaki sınıf öğretmenlerininin de önünü tümüyle kapatmamak adına olumlu bir yaklaşım.

Bizce bu çözüm için gerekli bina yapımı yeni okul gibi çalışmaları TOKİ yapabilir. Eğitime harcanacak paranın çoğunluğu önce eğitimin en temel dinamiklerine harcanmalıdır. Öğretmene ve sınıflara harcanacak para tablet bilgisayarlardan daha önceliklidir. 45 -50 kişilik sınıflarda tablet pc bir oyuncak olmkatan öteye gidemez.

Alan Değişikliği
Alan değişikliği çözümü de uygun olmasına rağmen, isteklilik ve uygunluk easas alınmalıdır. Mühendislik ve işletme gibi fakülte mezunu olan öğretmenlerin diğer kamu kurumlarına, mezun oldukları alanla ilgili kadrolara geçirilmesi sağlanmalıdır. Bnoktada yine isteklilik teme alınmalıdır. Yine özel eğitim kurumlarında, rehberlik araştırma merkezlerinde 1 yıl gibi bir süreden fazla ( Bu süre değişebilir) çalışanlara, bu alanlara geçme şansı tanınanbilir. Bu alanlardan özel eğitim öğretmenliğine yoğun bir ihtiyaç olduğu gerçektir. Özel eğitim okullarında belirlenecek sürede çalışmış olan ve 160 saatlik serifikası olan öğretmenelre alan değişiliğine teşfik etmelidir. Hatta bu okullarda çalışılan her yıl için 1 yıllık lisans eğitimine denk gelecek şekilde bir yönetmelik hazırlanarak bu yıllar staj sayılabilir. Daha önceleri bir çok branşta olduğu gibi Açık öğretim kanalıyla bu lisans diplomasına kavuşturulabilir.

Her ne kadar bu tarz alan değişikliklerine sınıf öğretmenleri sıcak bakmasa da en azından istekli öğretmenler, özel eğitim sistemine dahil edilebilir.

Sınıf öğretmeneleri için çözüm önerileri daha da çoğaltılabilir ancak çözüm önerileri içerisinde hiç bir zaman bugün bu okulda yarın şu okuldasın veya şimdiki okuldan 30 km uzağa her gün gir gel olmamalıdır. İnsanlık adına olmamalıdır. Eğitim adına, eşitlik adına ve kazanılmış hakların gaspedilmesi adına hiç bir çözüm önerisi getirilmemelidir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Alan Değişikliği 2012 dedi ki:

    2- Mezuniyetleri itibarıyla, Sınıf Öğretmenliği alanından başka alanlara geçmek isteyenler başta olmak üzere il genelinde ihtiyaç duyulan alanlara alan değişikliği yapılacaktır. Buna ilişkin 2012 Yılı Alan Değişikliği Kılavuzu, Bakanlığımızın http://www.meb.gov.tr adresinde kamuoyuna duyurulacaktır. Başvurular, 10-13 Eylül 2012 tarihleri arasında alınacak olup, atamalar 14 Eylül 2012 tarihinde yapılacaktır. Atananlar, yeni görevlerine 17 Eylül 2012 tarihinden itibaren başlayacaklardır.

    Meb sitesinden duyurulmuş