2010 LYS-YGS ve SBS’ye KATILACAKLARA ÖNERİLER
2010 LYS-YGS ve SBS’ye KATILACAKLARA ÖNEMLİ ÖNERİLER
2010 LYS-YGS ve SBS’ye her geçen gün bir adım daha yaklaştığımız bu günlerde, ders çalışmalarımızın daha etkili ve verimli olması gerektiği bir gerçektir. Sadece YGS-LYS ve SBS’ye hazırlanan öğrenciler için değil, bir yandan da okul sınav ve yazılılarına hazırlanan tüm öğrencilerin işine yarayabileceğini düşündüğüm küçük ama etkili stratejileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Madde madde açıklayacak olursak ;
1-Ders çalışmayı ertelemeyin-ötelemeyin. Çalışmak için en uygun zaman ŞİMDİ…!!!
2-Her gün aynı saatlerde çalışmaya özen gösterin. Herkesin verimli ( algılamalarının kuvvetli olduğu ) saatler farklılık gösterir. Ama mümkün oldukça çok geç saatlerde ders çalışmayın.
3-Tekrar yapın…!!! Öğrenilenlerin kalıcılığını artırmanın ve uzun süreli hafızaya geçirmenin en önemli yolu sık sık yapılan tekrarlardır. Tekrar yapmazsanız öğrendiklerinizin % 30’nu 1 saat içerisinde, %80’nin 9 saat sonra unuturuz.
4-Ders çalışmaya başlarken çok aç ya da çok tok olmamaya özen gösterin.
5-Çabuk unuttuğunuzu düşündüğünüz dersleri veya konuları yazarak çalışmaya özen gösterin. Yazarken derse-konuya olan ilginizi sürekli canlı tutmuş olacaksınız.
6-Mutlaka bir ders çalışma programınız olsun. Gününüzü iyi planlayın. 1 saat çalışıp 5 saat dinleniyorsanız sorun var demektir.
7-Ders çalışırken kısa molalar verin. İdeal mola süresi 15-25 dakikadır. Molalarda fiziksel hareketler yapmaya çalışın. Hareket edin.
8-Kendinize hayal kurma zamanları ayırın. Ör: şuan üniversitede olsaydım neler yapardım. Mümkünse bu hayal kurmalar ders çalışma anlarında olmasın.
9-Başarı bireyseldir. Başarı da başarısızlık da sizindir.
10-Kısa vadeli ve uzun vadeli hedef koyun. Bugün şu kadar soru çözeceğim. Ya da şu şu konuları bitireceğim. Bu hedeflerinizde mutlaka programınızda olsun. Ders çalışma programınızı görebileceğiniz bir yere asın. Bitirdikçe üstünü çizin. Böylece planladığınız programın neresinde olduğunuzu sürekli kontrol edebilir ve duruma göre kendinizi yönlendirebilirsiniz.
Herkesin bir yıl sonu hedefi vardır. Ör : 9 eylül üniversitesi okul öncesi öğretmenliği gibi. İşte yıl sonu hedefimize ulaşmak için; yıl içerisinde kısa vadeli hedeflerimiz olmalıdır. Ör : aralık ayında deneme sınavlarında aldığım puanı 20 puan artıracağım diye. Haftalık aylık hedeflerimiz olmalıdır. NOT : Hiç kimse mevcut seviyesiyle yıl sonunu kıyaslamasın.
11-Kendinize ve çalışmalarınıza güvenin !!! sabırlı olun.
12-Ders çalışma istiyor ama çalışamıyorsanız suçluluk duyarsınız. Sinirleriniz bozulur ve verimli olamazsınız. Onun için kendinizi zorlayın. “ben bunu yapmak zorundayım” deyin. Önce 30 dakika ile başlayıp daha sonra yavaş yavaş çalışma sürenizi artırmaya gayret edin.
13-Motivasyon önemli diyoruz. Bu motivasyonu sağlayacak en önemli kişi sadece sizsiniz. Kendinizi motive etmeyi bilmelisiniz. Sürekli birilerinden beklemeyin. Bu sınavlara girecek olan sizsiniz. Bu sizin hayatınız. O zaman hayatınıza sahip çıkın ve çalışın.
14-Uyku düzeninize ve beslenmenize dikkat edin. Sürekli uyumak ya da uyumak istemek bir savunma mekanizmasıdır. Çünkü uyuduğunuzda her şeyi unutursunuz.
Evet arkadaşlar; yukarıda maddeler halinde belirtmeye çalıştıklarım, verimli çalışma için yapılması gerekenler. Ama şu da bir gerçek ki her birey birbirinden faklıdır. Her bireyin algılaması farklılık gösterebileceği için, öğrenme için ayıracağı süre de farklılık gösterecektir. Örneğin kimi bir konuyu 1 saatte öğrenirken, kimi de aynı konuyu 2 saatte öğrenebilir.
Bunun dışında çalışma eylemi bir teknik iştir. Yani yapılması gerekenler aynıdır.
Rehber öğretmen
Mehmet KAYIRAN