ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ROTASYONDA HUKUK İHLALLERİ

30.07.2010
588
A+
A-

TES, ROTASYONDA HUKUK İHLALLERİNİN LİSTESİNİ YAYIMLADI
Türk eğitim Sen web sitesinde yapılan açıklamaya göre, okul müdürlerinin zorunlu yer değişikliğine (Rotasyona) itiraz ettikleri durumları belirtiyorlar. Daha önce sitemiz tarafından da dile getirilen bu uygulamada bariz hak kayıpları bulunmakta. TES’in ihlalleri şöyle sıralanmış:
Türk Eğitim Sen’in genelgeye açtığı dava sebebiyle aynı mahiyette başka davalar açmak, boşuna masraf olacaktır. Bu sebeple, rotasyon uygulamasından sonra dava açmak daha akıllıca olacaktır. Nelere dava açılabilir?

1-5 yılın hesaplanma şekli tartışmalı bir konudur. 5 yılın nasıl hesap edileceği yönetmelikte değil, genelgede belirtilmiştir. 5 yıl hesabında yönetmeliğin yayım tarihi ilk gün olarak kabul edilebilir. MEB bunun tam tersini yapmıştır.

2-Geçici 1.madde göz ardı edilmiştir. Rotasyon Yönetmelik gereği resen yapılan bir uygulama olmasına rağmen, isteğe bağlı atama dönemi ile karıştırılmış ve kazanılmış haklar göz ardı edilmiştir. Mesela, ilgili genelge ile, branşı sınıf öğretmenliği olan 10-15 yıldır işitme engelliler ilk öğretim okulunda görev yapan bir okul müdüründen, mevcut yönetmeliğe uygun tayin isteğinde bulunması istenerek, diğer ilk öğretim okullarına tayin istemesi öngörülmektedir. Bu durum, kazanılmış haklar ilkesi ile örtüşmeyen, bir hak gaspıdır. Dolayısıyla, rotasyona tabi müdürlere Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 7 ve 8 inci Maddelerini dayatmak doğru değildir. Bu maddeler isteğe bağlı atama ve yer değiştirme döneminde başvurulacak ve istenecek maddelerdir.

3-Anadolu liselerinde çalışan bir okul müdürünün bir genel liseye verilmesi halinde ek ders kayıpları söz konusu olacaktır. Bu yeni durum, maddi kayıp oluşturması sebebiyle yargı tarafından dikkate alınacak öneme sahiptir. Bu duruma uyan diğer okul müdürleri de aynı gerekçeyi dava dilekçelerinde kullanabilecektir.

4-Tercihlerine atanamayan okul müdürleri bilgisayar kurasına tabi tutulması halinde, hiçbir objektif kritere uymayan bu atama usulüne karşı da dava açabilir.

5-Bilgisayar kurası sonucunda puanı düşük olan bir okul müdürü merkez ilçelerde veya puan itibariyle daha yüksek puanlı okullara, puanı daha yüksek olan okul müdürleri ise merkez ilçe dışındaki ilçelere veya daha düşük puan gerektiren okullara tayin olabilecektir. Böyle bir durum oluşması yargı tarafından ciddi ve telafisi mümkün olmayan bir sonuç olarak değerlendirilebilir.

6-Bazı illerimizde münhal olduğu halde duyuruya çıkarılmayan okullar bulunmaktadır. Bu konu daha önce yargıya taşınmış ve yargı atamaları iptal etmiştir. Böyle uygulamalar yapılan illerimizde, rotasyona tabi tutulan okul müdürleri için, bu durum, dava dilekçesinde yer vermesi gereken önemli bir gerekçedir.

7-Yönetmelikte ifade edilen, liyakat ve kariyer şartının hiç göz önüne alınmaması uygulamayı, yönetmeliğe aykırı bir uygulama durumuna düşürmektedir. Bilgisayar kurası hangi liyakat ve kariyer ölçüsüne göre yapılacaktır?

8-Rotasyon uygulamasında, eş durumu ve diğer özür durumlarının dikkate alınacağına dair bir hüküm, ne yönetmelikte ne de genelgede bulunmaktadır. Bu yapılacak işlemin iptali için önemli bir eksikliktir.

9-Okul müdürlüğü öğretmenlere ikinci görev olarak verilmektedir. Yani esas olan öğretmenliktir. Dolayısıyla, asıl işi öğretmenlik olan okul müdürlerine öğretmenlere yapılmayan bir uygulamayı dayatmak çifte standart bir uygulamadır ve Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, MEB’in mevzuatına da aykırıdır.

10-Okul müdürleri hiyerarşik sıralamada il milli eğitim müdürü, il mili eğitim müdür yardımcısı, şube müdürleri, ilçe milli eğitim müdüründen sonra gelmektedir. Diğer yöneticilere uygulanmayan bir sistemin, sadece okul müdürlerine uygulanması hiyerarşik yapı düşünüldüğünde hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.

Rotasyona tabi tutulan ve dava açmak isteyen okul müdürleri yukarda belirttiğimiz gerekçeleri ve kendi bölgelerinde oluşacak diğer kusurlu iş ve işlemleri örnek gösterebilir. Bu gerekçeleri uzatmak mümkündür.

Türk Eğitim Sen Milli Eğitim Bakanlığını bu yamalı bohçaya benzeyen ve yukarda ifade ettiğimiz hukuki problemleri oluşturacak rotasyon ile ilgili olarak uyarmıştır. Uyarılarımızı dikkate almayan ve herkesin kabul edebileceği bir rotasyon yapmamak konusunda inat eden MEB’in, yönetmeliğine ve rotasyon genelgesine yönelik davalar sendikamız tarafından açılmıştır. Türk Eğitim Sen sorumlu sendikacılık gereği uyarı görevini yerine getirmiştir. Uygulama sonrasında da , uygulamadaki eksikliklere yönelik yüzlerce dava açılacağı bellidir. Bir sendikanın gazı ile hareket eden MEB ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet ÇUBUKÇU oluşabilecek kargaşanın tek sorumlusudur.

Başarılı pek çok okul müdürünün haksızlığa uğramasına sebep olabilecek ve KALDIR AT ROTASYONU olarak isimlendirilen bu uygulamayı ertelemek için hala vakit vardır. MEB’i aklı selime davet ediyoruz.

TÜRK EĞİTİM SEN GENEL MERKEZİ

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.