ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İZCİLİK VE AMACI

22.03.2010
1.060
A+
A-

İZCİLİK VE AMACI
İzcilik, din, dil, ırk ve benzeri hiçbir ayrım gözetmeksizin yapılan, herkese açık, gönüllü, politik olmayan eğitimsel bir gençlik hareketidir. İzcilik, çocuk ve gençleri mevcut özellikleri ile bir bütün olarak ele alan, ruh ve beden sağlıklarını geliştiren, onların boş zamanlarını bir program çerçevesinde değerlendirmesini sağlayan bir eğitim aracıdır. İzcilik topluma yararlı, hizmet eden iyi yurttaşlar ve iyi insanlar yetiştirmeyi amaçlar. İzcilik, çocuk ve gencin grup içinde bizzat tabiatın kucağında eğitilmesiyle karakter, beceri, sağlık, mukavemet, cesaret vs. konularında daha iyi ve daha çabuk eğitilebilecekleri fikrinden doğmuştur.
İZCİLİĞİN TARİHÇESİ
İzcilik çalışmaları ilk olarak İngiltere’ de başlamıştır. İzcilik düşüncesini ortaya atan kişi Gillwell Lord’ u Baden Powell’ dır. Biz izciler onu kısaca BP olarak anarız. !857 yılında Londra’da doğan BP, küçüklüğünden beri sahillerde ve nehir yataklarında incelemeler yaparak, maceralı bir hayat yaşaması, sahip olduğu şövalye ruhu ve sorumluluk bilinci ile dikkat çekti.

Okul çağlarında tabiattaki olayların birbirileriyle olan ilişkilerini anlayabilmek, doğa kanunlarına adapte olarak tabiat içinde yaşamasını öğrenebilmek için kamplar, kır yürüyüşleri yaptı.Liseyi bitirdiğinde Oxford’ ta okuması istense de, BP asker olmak istediğinden, İngiliz ordusuna girdi. Otuz sene boyunca çeşitli kademelerde başarılı hizmetler verdi. Hindistan ve Afrika ormanlarında yaptığı avcılık ve Kanada’ nın orman köylerinde geçirdiği yaşam onun için çok faydalı oldu. Güney Afrika savaşlarında izci gibi yaşama fırsatı buldu. Orduda uyguladığı sistemle dikkat çekti. Ezberci ve katı eğitime hep karşı çıktı. Ormanlarda ve savaşlarda edindiği deneyimleri ülkesindeki gençlere de aktarmak istiyordu. BP tüm bu düşüncelerini kaleme alarak zevkli ve macera dolu bu yaşantıya diğer gençlerin nasıl katılabileceği sistemleştirmeye çalıştı. İlk kamp denemesini 1907 yılında Brownsea Adası’ nda aristokrat ve kenar mahalle çocuklarından oluşturduğu yirmi dört kişiyle gerçekleştirdi. Başarılı olduğunu görünce 1908 yılında “ Erkek Çocukları İçin İzcilik “ kitabını yayımladı. 1910 yılında kız kardeşi ile beraber ilk kız izcilik çalışmalarını başlattı. Aynı sene deniz izcilik teşkilatını kurdu. Sistemin hızla yayılmaya başlaması sonucu küçük çocukların velileri onlar için de izcilik çalışmasının başlatılmasını istediler. Sonucu olarak 1913 sensinde de küçük izcilik çalışması başlamış oldu. 1917’de ergin izcilik çalışması başlatıldı. Tüm dünyada hızla yayılan izciliğin dünya barışına katkısını sağlamak için ilk uluslar arası izci kampı Jamboree 1920 yılında yapıldı. İzcilik artık uluslar arası bir gençlik teşkilatı olmuştu. Arkasından Dünya İzcilik Teşkilatı kuruldu ve başkanı BP oldu. Türkiye’ de izcilik adına ilk çalışmalar, 1912 senesinde, farklı yerlerde olmak üzere Nafi Atıf ( Kansu ), Ethem Nejat Bey ve Robenson kardeşler tarafından başlatıldı. Edirne Öğretmen Okulu ve Galatasaray Lisesi Türkiye’ de izcilik çalışmalarının ilk başlatıldığı birimler olmuştur.1950’ de Türkiye, Dünya İzcilik Teşkilatı’ na üye kabul edilmiştir. 1991 senesinde de Türkiye İzcilik Federasyonu kurulmuştur.

ODTÜ İZCİ GRUBU TARİHÇESİ

ODTU İzci Grubu, insanları ve çevresini düşünen, dünyayı ve yaşamayı seven, doğayı ve güzelliklerini koruyan, dostluk ve arkadaşlık canlısı insanların bir araya gelerek kurdukları
ve halen devam etmekte olan Türkiye’deki ilk üniversite izcilik topluluğudur.
Çoğu ODTU öğrencisi, izciliğin tadını almış ve izciliği bir yaşam felsefesi haline getirmiş doğa gönüllüleri ODTU’de biraraya gelerek, ODTU gibi kültürel toplulukların cenneti olan bir üniversitede kendileri gibi olan insanları da düşünerek, bir izci ünitesi kurmaya karar vermişlerdir. ODTU Spor Müdürlüğü’ ne bağlı olarak çalışmasına karar verilen ODTU İZCİ GRUBU, topluluğa ait belirli bir yer olmamasından dolayı ilk çalışmalarına spor salonunda bulunan arka taraftaki bir odada başlamıştır. Kurucu üyeler tarafından yapılan ilk toplantılarda ünitenin amaç ve çalışma planları belirlenmiştir.
Artık ilk üniversite izciliğinin temelleri atılmıştır. İlk olmanın verdiği dezavantajlardan oluşan tecrübesizliğin getirdiği ağır bir çalışma temposuyla, çalışmalar devam etmiştir.
Türkiye izci literatüründe lise sonrası izcilik, Liderlik olarak tanımlanmıştır.Buna göre ODTU İZCİ GRUBU’ ndaki tüm izcilerin lider olması gerekirdi. Kendi sistemini kuran ve bu ortamda çalışmaya başlayan topluluğun ilk liderleri Nükhet Taygor, Seyit Rıza Tigrek, Akın Aşıcı, Bilge Sülün olmuştur.
1987 yılı başında “İzciliğe Çağrı” duyurusu yapılmış ve yeni izci adayları kabul edilmiştir. 40-45 kişiden oluşan bu izci adaylarıyla birlikte tanışma amacı ile ODTU Elmadağ
Kayak evinde 27 Şubat-l Mart tarihleri arasında kamp yapılmıştır. (Elmadağ-1) Kampta ünitenin ve izciliğin amaçlarının anlatılması ve yeni üyelerin beklentilerinden sonra ilk izci ekibi oluşturulmuştur.

TOPLULUK YAPISI

ODTÜ İzci Grubumuz ODTÜ Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı bünyesindeki Spor Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışmaktadır.
Lider ve lider yardımcılarından oluşan Yönetim Kurulu (YÖK) ve YÖK’e ekip başlarının ve komisyon başkanlarının katılması ile meydana gelen Yürütme Kurulu (YK) topluluğumuzun idari yapısını oluşturur. Topluluğumuz bünyesinde “Eğitim”, “İdari İşler”, “Oda ve Malzeme”, “Dış İlişkiler ve Basın-Yayın” isimlerinde dört daimi komisyon, gerekli görülen durumlarda toplanan Disiplin Komisyonu ve etkinlik organizasyonları için kurulan geçici komisyonlar (Unicef Kom., Kamp Kom.,…) görev yapmaktadır.

Yönetim Kurulu( YÖK ) :
-Lider ve lider yardımcılarından oluşur.
-İzcilerden gelen eleştiri ve önerileri değerlendirir. Görev ve sorumluluk alacak izcileri seçer. Topluluk üye, kayıt, gelir-gider, karar defterlerini denetler. Kamp ve gezi Projelerini onaylar. Etkinliklerin amacına uygun yapılıp yapılmadığını kontrol eder. Yürütme Kurulu kararlarını onaylar, gerekli gördüklerini tekrar görüşülmek üzere geri yollar. Seçmenler tarafından belirlenmiş ekip başları, komisyon başkanları ve yardımcı liderleri onaylar.

Yürütme Kurulu ( YK ) :
-YÖK üyelerine ekip başları ve komisyon başkanlarının katılmasıyla oluşur.
– Etkinlik programı hazırlar ve YÖK’ e sunar. YÖK’ ten aldığı görevleri yerine getirir.

Daimi Komisyonlar :
-Oda ve malzeme komisyonu ( mal-kom ) : Topluluğun ihtiyacı olan kamp malzemelerinin ve diğer demirbaşların alınması, kullanımının denetlenmesi ve bakımının yapılmasından sorumludur.
-Eğitim komisyonu ( eğit-kom ) : Gerekli eğitim programları düzenleyip izcilerin gelişimin tamamlayıcı eğitimsel etkinlikler yapmakla sorumludur. Bünyesinde iki alt birim bulunmaktadır; ilk yardım ve keşif alt birimleri.
-Basın yayın ve dış ilişkiler komisyonu ( bas-yay ) : Grubu tanıtıcı etkinliklerden ve grubun diğer topluluklarla olan ilişkilerinden sorumludur. Bünyesindeki alt birimler: web, sponsor, fotoğraf, arşiv ve dış ilişkilerdir.
-İdari işler komisyonu ( id-iş ) : Üye kayıtların tutulması ve grubun maliyesinin takip edilmesinden sorumludur.

İZCİLERİN HAK VE GÖREVLERİ

1- Herhangi bir üyemiz üzerinde topluluğumuzu temsil eden bir kıyafet veya fularla, hiçbir siyasi etkinliğe-legal dahi olsa- katılamaz.
2- Haftada bir yapılan olağan toplantıya katılmak ve toplantıda verilen eğitimi almak zorundadırlar.
3- Topluluğun amaçlarına uygun hareket ederler.
4- Topluluğun hiyerarşi düzenine uymak durumundadırlar.
5- Üstlendikleri görev ve sorumlulukları yerine getirmek zorundadırlar.
6- Yalnızca Yönetim kurulunun izni ile herhangi bir izcilik faaliyetinde bulunulabilir.
7- YÖK tarafından izin verilmeyen veya yasaklanan etkinliklerde bulunamazlar.
8- Topluluğun düzenlediği her türlü etkinliğe katılabilirler.
9- Haklı bir sebep göstererek herhangi bir ekip başını, yardımcısını veya komisyon başkanını disiplin komisyonuna sevk edebilirler.
10- Aday izciler, izcileri sahip oldukları haklara sahiptirler ve görevlerinden sorumludurlar.
Bunların aksi hallerinde Disiplin Komisyon’ u devreye girecektir.

İZCİLİK BASAMAKLARI
Yıldız izci İzci Ergin izci Rehber izci
Yaş 8-11 11-15 15-18 18-25
Parola Yıldız izci çok çalışır. İzci daima hazırdır. Ergin izci topluma hizmet eder. Rehber izci gönüllü çalışır.
Ünite Adı Küme Oymak Ocak Rehber izci ocağı
Ünite Lideri Kümebaşı Oymakbaşı Ocakbaşı Ocakbaşı
Lider Fular Rengi Sarı Yeşil Bordo Kırmızı
En Küçük Birim Öbek Oba Ekip Ekip

İZCİLİK METODLARI

1.İzcilik Değerleri (And ve Türe): İzci and, türe ve parolalar doğrultusunda daha iyi bir insan olmayı dener.

2.Oba (Ekip) Sistemi: Oba metodu izcilere birbirleri ile demokratik ilişkiler geliştirme ve küçük gruplar içinde kendi kendilerini eğitme olanağı verir.

3.Açık Hava Etkinlikleri: İzci, açık hava etkinlikleri sırasında sorumluluğu paylaşmayı ve diğerleriyle birlikte yaşamayı öğrenir.

4.Terfi Ettirmek (Sınıf Çalışması): İzci sorumluluk almayı, bir üst noktaya çıkmanın ve başarmanın hazzını bu sistemde yaşar.

5.Yaparak Öğrenme (Kişisel Gelişme ve Liderlik): İzcilik aktif bir yaşam biçimidir.İzcilere işleri bizzat yaptırarak öğretme, bununla kişiliklerinin gelişmesine yardımcı olma ve alınan derslerle kişilerin liderlik kavramını geliştirmesi hedeflenir.

İZCİ ANDI

Tanrıya ve vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlakça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine and içerim.

İZCİ TÜRESİ

1. İzci sözünün eridir, şeref ve haysiyetini her şeyin üzerinde tutar.
2. İzci başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
3. İzci herkesin arkadaşı ve bütün izciler kardeştir.
4. İzci naziktir.
5. İzci yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
6. İzci bitki ve hayvanları sever ve korur.
7. İzci büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
8. İzci cesurdur. Her türlü şartlar altında neşeli ve güler yüzlüdür.
9. İzci tutumludur.
10.İzci fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.

İZCİ SELAMI

1.İzcilik türesine uyma

2.Tanrıya ve vatana karşı görevlerin yerine getirilmesi

3.Başkalarına her zaman yardımda bulunulması

4.Küçüklerin büyükleri sevmesi

5.Büyüklerin küçükleri koruması

6.Dünya izcilerinin kardeşliğini simgeler.

İZCİ ARMALARI

İzci arması olarak erkek izciler zambak, kız izciler ise üç yapraklı yoncayı kullanılırlar. Zambak ve yonca binlerce yıldan beri temizliğin ve saflığın sembolü olarak bilinmektedir. Bugün kullanılan uluslar arası erkek izci arması mor zemin üzerine beyaz, kız izci arması ise mavi zemin üzerine altın sarısı rengindedir. Türk erkek izci arması gri fon üzerine kırmızı, kızlarınki gri fon üzerine yeşildir.

Türkiye İzcileri Dünya Erkek İzci Dünya Kız İzci
Arması Arması Arması

İZCİ ÜNİFORMASI
İzci üniforması bere(şapka), gömlek, pantolon, yada etek, kemer ve çoraptan oluşur. Üçgen fular izci üniformasının tanınmış ve çarpıcı bir parçasıdır. Üniforma güvenilir bir insan, bir izci olduğunu göstermekle beraber dünyadaki tüm izcilerle kardeş olduğunu açıklar. Türkiye izcilerinin üniforması gri renktedir. Uluslararası kamplara giderken kullanılan milli fular ise kırmız-beyaz renktedir. Bu fular ayrıca eğitimciler tarafından da kullanılmaktadır. Açık mavi renkli fularlar il temsilciliği yönetim kurulu üyeleri tarafından kullanılır.
İZCİ KAMPLARI
“İzci kamp yaptığı sürece yaşar” Baden Powel
Kampların izcilikteki yeri sadece eğlenceyle sınırlı değildir. İzciler kampta mücadeleyi ve paylaşmayı öğrenirler. Şehirde öğrendiklerini pratik yapma imkanı bulurlar. Kampın sorunsuz geçmesi için kampa gitmeden önce kampın planlanması iyi yapılmalıdır. Kamp yapılacak yere karar verdikten sonra katılacak izcilere bir toplantı yapılır ve kamp hakkında bilgi verilir. Kampa katılacakların kesin listesi çıkarılır ve gerekli yerlere izin dilekçesi verilir. Kampa gidecek araç ayarlanır. Kampın iaşe listesi dikkatle hazırlanır ve temin edilir. Kampa götürülecek ortak grup malzemeleri kontrol edilerek hazırlanılır. Kamp için bir etkinlik programı hazırlanılır.
KAMP YÖNETMELİĞİ:

• Kamp liderinden izin almadan kampı terk etme
• Kamp disiplinin dışına çıkma
• Kazaları derhal kamp liderine bildir.
• Kampa gelen yabancı misafirleri kamp liderine bildir.
• Kampı her zaman temiz tut.
• Kullandığın ortak eşyaları kullandıktan sonra yerine koy.
• Bulunan eşyaları kamp liderine bildir.
• Yaş ağacı kesme, dallarını koparma.
• Ateşin söndüğünden emin olmadan bölgeyi terk etme.
• Kesin sessizlikten sonra gürültü yapma.

NÖBET YÖNETMELİĞİ:
• Kampta mutlak sessizliği sağla.
• Nöbet sırasında nöbet ateşi yak. (bk. ateş çeşitleri: nöbet ateşi)
• Odunları tutumlu kullan, senden sonraki nöbetçinin odununu temin et.
• Nöbetin bitmesine 10 dakika kala ateşi canlandır.
• Senden sonraki nöbetçiyi nöbetinin başlamsına 10 dakika kala uyandır.
• Senden sonraki nöbetçiler için çay hazırla.
• Kampa yabancılar geldiğinde kamp liderini haberdar et
• Belli aralıklarla kampın çevresini kontrol et
• Olağanüstü durumlarda kamp liderini kaldır.

İYİ BİR KAMP YERİNİN ÖZELLİKLERİ

Kampımızın iyi geçmesini belirleyecek önemli faktörlerden biride kamp yeridir. İyi bir kamp yerinin özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

Yerleşim yerinden olabildiğince uzak ama gerekli durumlarda her türlü yardımın ulaşabilmesi için yola yakın olmalıdır.
Kamp yeri asla dümdüz olmamalıdır. Arazi suyun akıp gitmesine müsaade edecek tarzda hafif eğimli olmalıdır.
Yukarıdan sel gelebilecek bir tepenin eteğinde olmamalıdır.
Şiddetli rüzgârlara açık bir alanda olmamalıdır.
Tesis ve yakacak odun ihtiyacını gidermek için ormana yakın olmalıdır.
Kamp yeri yakınlarında su kaynağı bulunmalıdır fakat suyun hemen yanına kamp kurulmamalıdır.
Aniden kırılabilecek dalların, düşebilecek karların ve toprak kayması tehlikesi bulunan yerlere kamp kurulmamalıdır.

KAMPA GÖTÜRÜLECEK KİŞİSEL MALZEMELER

Kampları rahat geçirebilmek için öncelikle doğru malzemelerle kampa gitmek gerekir. Kampa giderken alınacak malzemeleri seçerken şu koşullar göz önünde bulundurulmalıdır:

• Kampın çeşidi ve içeriği(Dönem sonu, Trans, Ekip, Eğitim)
• Mevsim
• Gidilecek bölge
• Kampın uzunluğu

Kıyafet:
Sıcak kanlı bütün yaratıklar gibi izcilerde vücutlarının ürettiği ısıyı kontrollü biçimde kaybederek, sabit bir vücut sıcaklığını korumak zorundadırlar. Bu yüzden üzerimize nasıl bir kıyafet giymemiz gerektiği , hem hava şartlarına hem de vücudun harcadığı güce bağlıdır. İzciler kamp sırasında tırmanıştan uyumaya kadar bir çok değişik etkinlik yaptıkları için kıyafetleri de ayarlanabilir olmalıdır. Aşağıda kampa götürülebilecek kıyafetler tanıtılmıştır. Unutmayın ki kendinize uygun kıyafeti ancak zamanla öğrenebilirsiniz.
Bere&Şapka: Her kampa özellikle kış kamplarına bere götürülmesi şarttır. Isı kaybının % 60’ı kafadan gerçekleşir. Islanması halinde işlevini yitireceğinden bir yedeğinin bulunması iyi olur. Geniş siperlikli bir şapka yaz kampları için şarttır. Eğer şapkanız yoksa bandana işe yarayabilir.
Güneş Gözlüğü: Yüksek irtifada daha etkin olan ültraviyole ışınlarına ve güneş ışınlarının kardan yansıyarak gözümüze normalden çok daha fazla gelmesiyle oluşacak rahatsızlıklara karşı kullanılır.
Yün İç Çamaşırı: Soğuk havaya karşı en klasik önlemlerden biridir.Yün iç çamaşırı soğuktan iyi korumasının yanı sıra çabuk kuruduğu için de çok kullanışlıdır. Yün atlet yerine iki kat t-shirt de giyilebilir.
T-shirt: Kamplarda devamlı hareket edildiğinden çok sık terlenilir. Bu yüzden kampın uzunluğuna göre t-shirt sayısı da ayarlanmalıdır.
Kazak veya Sweat: Kampta bir kalın kazak yerine iki ince kazak giymek daha iyidir. Çünkü bu şekilde değişen hava sıcaklığına veya yapılan etkinliğe göre vücut sıcaklılığınızı ayarlamanız daha kolay olur. En iyisi polar kumaştan dikilmiş olanlarıdır. Bunların, boğazı tam kapanabilen, ön kısmı boydan boy a fermuarlı ve bel kısmı büzülebilen modelleri tercih edilmedir.
Anorak: Fazla yer kapladığından sadece kış kamplarına götürülür. Anorak yerine kış iyi bir yağmurluk kış kampları dışında tercih edilmelidir.
Yağmurluk: İyi bir yağmurluk önemlidir. Hafif ve az yer kaplayan bir panço hem sırt çantanızla birlikte sizi yağmurdan korurken hem de gerektiğinde çadır yerine kullanılabilir.
Eldiven: Eldiven de, bere gibi, kış kamplarında mutlaka taşınması gereken bir malzemedir. Yün eldivenler kullanışlıdır ancak ıslanırlarsa(kartopu oynayabilirsiniz) eliniz üşüyebilir, bu yüzden bir çift yedek getirilmesi iyi olur.
Pantolon: Kenarlarında büyük cepleri olan kadife pantolonlar, keçeden yapılmış asker pantolonları, veya kalın eşofman altları kamplar için idealdir. Kot pantolonlar kesinlikle tercih edilmemelidir. Kış kampları için genel olarak pantolonun içine bir şey daha giyilmelidir(iç donu, tayt vs.). Yedek bir pantolon bulundurmak faydalıdır.
Çorap: İçe pamuklu dışa yün çorap gelecek şekilde çift kat giyilir bol yedek getirilmelidir. Mümkünse yeni çorap giymeden önce ayaklar yıkanmalıdır. Çünkü kirli ayak daha çok üşür.
Ayakkabı: Bir doğa sporcusunun en önemli malzemesi ayakkabıdır. Gündelik ayakkabılar ve spor ayakkabıları uygun değildir ancak yedek olarak götürülebilir. Her mevsim kullanabileceğiniz ve ucuza edinebileceğiniz bir ayakkabı asker postalıdır. Bunların burun kısmında metal koruması olanları kışın uygun değildir. Benzer bir deri bot da kullanılabilir. Bu ayakkabılar kampa gidilmeden bir kaç gün öncesinden başlayarak vazelinlenirse su geçirmezlikleri arttırılır. Ancak uzun yürüyüşler için bu amaçla yapılmış yürüyüş ayakkabıları idealdir. Burkulmalara karşı bileğimiz koruduğundan dolayı boğazlı olanları tercih edilmelidir. Deri ayakkabılarınızı kamp dönüşü mutlaka temizlemeli ve yağlamalısınız. Aksi taktirde ömrünü çok azaltırsınız. Ayrıca kampta ayakkabıları ateşe çok yakında kurutmak da, derinin çatlamasına sebep olur.
Tozluk: Tozluk, ayakkabınızın bileğinden başlayarak diz hizasına kadar çıkan bir koruyucu kılıftır. Derin kar olan yerlerde ( ki çoğu zaman öyle olur) ayakkabı ve pantolonu ıslanmaktan koruduğu için faydalıdır. Kampa getireceğiniz naylon çöp torbalarını ve koli bandını kullanarak kendinize bir çift tozluk yapabilirsiniz. Ama en kısa zamanda kendinize bir çift tozluk almanız her zaman yaranızadır.

Bazı yararlı bilgiler:
Kıyafetleriniz ne çok bol ne de çok dar olmalıdır.
Çorap ve kazaklarınızın arasına yerleştireceğiniz gazete kağıtları sizi soğuktan çok iyi koruyacaktır.
Gündüz soğuk havada kat kat giyinmek yerine vücudunuzu soğuğa alıştırmaya çalışın. Böylelikle gece olduğunda bir kat daha giyerek rahat edersiniz.
Çok fazla giyinmek veya ateşin dibinde oturmak sizi ısıtmayacaktır. Isınmanın en iyi yolu hareket etmektir.
Sıcak bir çay da vücudunuzu içerden ısıtır. (Zaten kampta çayın keyfine doyum olmaz!)
Eski kıyafetlerinizden uygun olanlarını kamp için ayırabilirsiniz . Böylece kıyafetleriniz için tasalanmadan kampın zevkini çıkartırsınız. Ancak amaca uygun ve kaliteli malzemenin gerektiğinde hayatınızı kurtarabileceğini unutmayın.

Teknik Malzemeler :

El Feneri: Geceleyin ormanda hiç ışık olmayacağı için el feneri çok gereklidir. İki pille çalışan ufak bir fener yeterlidir. Eğer fenerinizi ağzınızla tutabilirseniz iki elinizle iş yapabilirsiniz. Fener ormanda yolunuzu bulmak için kullanacağınız bir alet değildir. Kamp yeri ve çevresindeki işlerinizde size yardımcı olur.
Tabak, Bardak ve Kaşık: Kırılmaz olanları tercih edilmelidir. Tabağınızı seçerken, içinde sıcak yemek varken rahatlıkla tutabileceğiniz bir tane olmasına dikkat edin. Saplı, derin bir metal tas bu yönden çok kullanışlıdır. (Üstelik yemeğinizi ateşte ısıtabilirsiniz).
Krem: Soğuk hava ve su cildinizi kurutur ve çatlatır. Bu yüzden cilt ve dudak kremi kullanmalısınız.
Matara: Özellikle uzun yürüyüşler için gereklidir. Pet şişeler de iş görür. Geceleyin sıcak su doldurup tulumunuzun içine de alabilirsiniz ancak iyi kapatmayı unutmayın!
Çakı: Tek bir bıçağı ve konserve açacağı olan küçük ve basit bir çakı pek çok işinize yarayacaktır. Elinize batacak bir kıymık için çakınızın cımbızı çok kullanışlıdır.
Düdük: Kaybolma durumunda yerinizi belli etmek için kullanılır.
Yara Bandı: Tüm ekip için taşınan ilkyardım çantasının dışında, ufak bir sıyrık vs. için cebinizde bir kutu bulunmalıdır. Önce yarayı temizlemeyi unutmayın.
Kibrit: Su geçirmez bir kapta (örneğin film kutusu) daima yanınızda taşımalısınız; ne zaman kaybolacağınız belli olmaz ! Kibritlerin terlemesini önlemek için kutuyu havalandırmayı unutmayın.
Naylon Torba: Çantanıza koyduğunuz her şeyi torbalamalısınız. Gece donmamaları için ayakkabılarınızı torbalayıp tulumunuzun içine almalı, ayrıca çiğ düşeceği için çantanızı da büyük boy bir çöp torbasının içine koymalısınız.
Kağıt-Kalem:Herksin yanında gerekli durumlarda not almak ve ateşi tutuşturmak için bir miktar kağıt ve kalem bulunmalıdır
Temizlik Malzemeleri: Tuvalet kağıdı, Selpak, sabun, diş fırçası ve macunu, pudra, ıslak mendil …
Özel: kullandığınız ilaçlar, güneş kremi, lens solüsyonu, sırt çantası ….

Kamplara giderken her zaman gerekli miktarda yedek eşya alınmalıdır. Bunu ayarlamanın en iyi yöntemlerinden biri bir kampta kullanmadığın yedek eşyayı aynı nitelikteki diğer bir kampa götürmemektir.

TEMEL KAMP MALZEMLERİNİN KULLANIMI VE ÖZELLİKLERİ

Sırt çantaları
En iyi çanta vücuda en iyi uyan, en rahat, doğru kapasiteye sahip ve ihtiyacı gören çantadır.
Çantadan memnun kalmak için bazı kıstasları göz önüne almak gerekir. Bunlar doğru boy, amaca uygunluk, iyi dizayn vs. olabilir. Çantalar iki gruba ayrılırlar:
DIŞ İSKELETLİ ÇANTALAR: Dışa yerleştirilmiş olanlardaki amaç, çantanın sırtı sert bir şekilde desteklemesidir. En büyük avantajı sırttaki yükü çok iyi dağıtmasıdır. Sert iskelet ağırlık merkezinin yüksekte olmasını sağlar ve ağırlığın bel kemeri tarafından desteklenmesiyle daha fazla yükün taşınabilmesine olanak sağlar. Bu çantalar sırtta hava sürkülasyonu sağladığı için terlemeyi azaltır.
İÇ İSKELETLİ ÇANTALAR: Her şeye rağmen en iyi seçenektir. İçindeki esnek ve daha ince profil kayak, tırmanma ve patika yürüyüşlerinde hareket kolaylığı sağlar. Çanta sanki bir giysiymiş gibi vücudu iyice kavrayarak ağırlık merkezini vücudun ağırlık merkezine yaklaştırır. Yani vücudun bir parçası olur ve daha iyi denge kurmayı sağlar. Bu çantalar ancak omuz askıları, bel kemeri ve sıkıştırma bantları (perlonları) doğru ve dikkatli bir şekilde kullanılırsa amacına ulaşır.
Dikkat edilmesi gereken bir husus çanta doldurulduğunda dışarıdan bir şey görülmemesidir. Yani çantanın şekli bozulmayacak şekilde doldurulmalıdır. Aksi takdirde çantanın dengesi bozulur ve rahat taşınamaz. Çantanın tipine karar verildikten sonra sıra boyuta geliyor. Her şeye rağmen doğru malzemeyi kullanıyor ve aşırıya kaçmıyorsanız 60 litrelik bir çanta çok iyi iş görür. Genelde vücut ağırlığının %25 – %33’ü kadar yük taşınmalıdır. Boyuta karar verildikten sonra sıra çantanın size uygunluğuna geliyor. İlk bakacağınız şey gövde büyüklüğüdür. Bu boyunuzdan daha önemlidir. Doğru boyuttaki çantayı aldıktan sonra iş çantayı doğru bir şekilde üzerindeki çeşitli ayarlarla taşımaya kalır. Ayrıca çanta alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus perlonlardır. Genelde kaliteli çantalarda olan ve balık sırtı denilen perlonlar tercih edilmelidir. Bunlar sert ve kaygan olanlardır. Çantanın suya dayanıklı kumaştan üretilmesi de önemlidir. Çanta yüklenirken de ağır ve az kullanılacak eşyaların alta, hafif ve sık kullanılacak eşyaların üst tarafa yerleştirilmesi gerekir. Çantaların yanlarındaki ve üstündeki gözlerde de sık sık kullanılan fener, çakı, matara gibi eşyalar koyulabilir.
Uyku tulumları
Kullanılan uyku tulumunun doğru seçilmesi gecenin iyi geçmesi için çok önemlidir. Tulum seçerken kullanılacak mevsim de göz önüne alınmalıdır. Piyasada birçok çeşit uyku tulumu vardır. En çok tercih edilenler mumya tipi elyaf dolgu malzemeli tulumlardır. Kaz tüyü dolgulu tulumlar soğuğa karşı daha dayanıklı olsalar da ıslandıklarında işlevlerini yitirdiklerinden pek tercih edilmemelidir. Tulumların iki çeşit sıcaklık dereceleri vardır. Tulumun üzerinde yazan ekstreme derecesi donmadan hayatta kalınabilecek en düşük sıcaklığı gösterir. Tulumların ısıtma prensibi içeride durağan hava sağlayarak vücudu yalıtmaktır. Vücut sıcaklığıyla tulumun içinde ısınan hava gece boyunca tulumu sıcak tutar. Bunun için tuluma girerken fazla kalın giysiler giyilmemelidir. Tulumun içindeki fazla boşluklar yedek eşyalarla doldurularak havanın ısıtılması kolaylaştırılır. Tulumun içindeki ve başlığındaki ipler kullanılarak hava akımı kesilmelidir. Ayrıca insanın vücut sıcaklığının büyük bir bölümünü kafasından kaybettiği için bere kullanılmalıdır. Vücudun en çok üşüyen yerlerinden biri olan ayaklara da kalın çoraplar giyilebilir. Tulumların bir özelliği de içinde nemli giysileri gece boyunca kurutabilmektir. Fakat bu çok soğuk havalarda üşümeye neden olabilir. Tulumlar kılıflarına koyulurken rast gele sıkıştırılmalıdır ki elyaf malzeme sürekli aynı yerden katlanarak özelliğini yitirmesin. Normal zamanlarda tulumlar asılarak saklanmalıdır. Ayrıca tuluma girmeden önce vücudu ısıtacak egzersizler yapmak tuluma girildiğinde kolayca ısınmayı sağlar.
Matlar
Matlar uyku tulumunun altına serilen yalıtkan malzemelerdir. Uyku tulumlarının alt tarafındaki elyaf malzeme sürekli ezildiğinden zamanla koruyucu özelliğini yitirmeye başlar. Bunun için mutlaka mat kullanılmalıdır. Mat seçerken hafif ama koruyucu olmasına dikkat edilir.

Çadırlar
Çadırlar kullanıldığı mevsime, şekline ve kapasitesine göre adlandırılırlar. Grupta kullandığımız çadırlar dört mevsim, dom şeklinde, çift tenteli, üç kişilik çadırlardır. Çadırların yapıldığı kumaş suya dayanıklıdır. Doğru şekilde kullanıldığı zaman suyu üzerinden akıtır ve içeriye girmesini engeller.
Çadırların bakım: Her kullanım sonrasında, özellikle de nemli veya yağışlı ortamlardan sonra, ilk fırsatta çadırı tamamen açıp sererek kurutun.Uzun süre nemli veya ıslak bırakılan çadır, deforme olur hatta çürüyebilir. Çadırınız temizlemek istediğinizde, yumuşak bir süngerle ve ılık duru suyla silin. Çadırınızı daha hızlı kurutmak ya da sadece dış veya iç katı temizlemek istiyorsanız, iç çadır ve tenteyi birleştiren geçmeleri açarak 2 katı farklı işlemlerden geçirebilirsiniz. Ayrıca kamp alanında çadırların yanından geçerken kazıklarına dikkat edilmelidir. Kazığa basılması durumunda hem kazık yamulur hem de gergin olan çadırın dikişleri zarar görür.

KAMP SORUMLULUĞU

Kamplara giderken yapılacak işlerin düzenli bir şekilde yürümesini sağlamak için kamp sorumlusu belirlenir. Kamp sorumlusu liderle birlikte çalışarak kampın organizasyonunu üstlenir.

Temel görevleri:

1. kamp öncesinde kamp toplantısı düzenlemek.
2. kamp toplantısında malzeme için kimlik ve iaşe için kapora toplanmak
3. kampa geleceklerin listesini tutmak
4. kamp malzemelerini dağıtmak (yalnızca ilk yılındaki izci adaylarına malzeme verilir)
5. iaşeyi belirlemek ve temin etmek
6. kampa gidilecek aracı ayarlamak
7. kampa götürülecek ortak malzemeleri hazırlamak (çadırların sağlamlığının kontrolü, yeşil çantanın hazırlanması vs.)
8. kamp sırasında başta iaşe çadırı ve mglite’lar olmak üzere malzemelerle ilgilenmek ve kamp düzenini kontrol etmek
9. kamp raporu hazırlamak (1 hafta içerisinde kamp-keşif alt birimine ulaştırılmalıdır)
10. kampa gitmeden önce kamp için gerekli izin dilekçesini yazıp öncelikle bir lidere ardından akademik danışmana imzalatıp dilekçeyi Spor Müdürlüğü’ne vermek ve iznin çıkıp çıkmadığını kontrol edip onaylı halinin bir örneğini alıp kamp liderine ulaştırmak.
11. kamp ücretinin tamamını kamp dönüşü toplamak
12. kamp sonrasında kimlik karşılığı dağıtılan malzemeleri toplamak
13. kampa götürülen ortak malzemelerin dönüşte bakımıyla ilgilenmek( çadırlar ıslaksa açılıp kurutulur,tencereler yıkanır,oda düzenli bir şekilde bırakılır)

KAMP RAPORU HAZIRLAMA

Gidilen kamplardan elde edilen gözlem ve deneyimlerin daha sonrakilere aktarılması için kamp raporları hazırlanır. Bu raporda kamp öncesinde ve sırasında yapılan bütün işler ve etkinlikler anlatılır. Format şöyledir:
Kampın Adı:
Kampın Tarihi:
Kampın Sorumluları:
Kamp Listesi:
1.KAMPIN ÖNEMİ
1.1 Kampın Önemi
1.2 Kamp Toplantısı
1.3 Kamp Sorumluları
1.4 İaşe Alımı
2. ULAŞIM
3. KAMP
3.1 Parkur
4. YEMEK LİSTESİ
5. ÇADIR LİSTESİ
6. NÖBET LİSTESİ
7. KAMPTAN TECRÜBELERİMİZ

DÜDÜK KOMUTLARI
Düdük komutları kamplarda,yürüyüşlerde ve gece çalışmalarında kullanılır.Bu komutlar çoğunlukla lider tarafından verilir.Çeşitli anlamlar taşıyan düdük komutları zaman zaman faaliyetlere göre değişiklik gösterebilir.Gerektiği durumlarda bu komutlar ışık komutları olarak da kullanılmaktadır.Işık komutları ses komutlarına göre daha az uyarıcı olduğu için gece çalışmalarında daha sağlıklıdır.Bu komutlar yapılırken mors alfabesinden faydalanılmıştır.
( uzun düdük) ( kısa düdük)

TEKMİL

Etkinliklerde tekmil almanın amacı sayını kontrolü ve etkinliğe hazır olunduğunun anlaşılmasıdır. Tekmil etkinliğin başlayış ve bitişini gösterir. Tekmil sırasında izciler faaliyet yeri ve liderin isteğine göre dizilirler.tekmilde izci kendisine ve solundakine göre hiza alır. Liderler tekmil sırasına geçmezler. Tekmili en sonda bulunan en kıdemli kişi yani ekip başı ya da yardımcısı alır. Liderin ‘ ODTÜ İzci Grubu’ demesiyle herkes dikkat konumuna geçer. ‘ Rahat, Hazır Ol, Dikkat ve Sağ Baştan Say !’ komutlarıyla herkes kendi sırası gelince sıradaki sayıyı söyler.Sayı söylenirken rahat konumuna geçilir, sağ ayak açılarak baş sağa çevrilir ve sayı söylenir, ardından tekrar hazır ola geçilir.En son kişi kendi sayısını söyler ve ‘Son’ diyerek liderin karşısına geçerek tekmil verir.Tekmil ‘ ODTÜ İzci Grubu ben dahil …. kişiyle … hazırdır liderim’ formatında olur. Bu sırada izciler hazır ol vaziyetindedir. Liderin ‘ Rahat’ komutuyla tekmil sona erer.

ANT İÇME TÖRENİ

Grup toplantılarına sürekli katılarak, temel izcilik bilgilerini öğrenen; eğitim seminerlerine, eğitim sınavlarına ve sözlüsüne girerek eğitim seviyelerini tamamlayan aday izciler YÖK’ün onayıyla fular almaya ve izci olmaya hak kazanırlar. Ant içme törenine katılarak fularlarını alırlar. Ant içme töreni, ODTÜ İzci Grubu’nun çok ciddi bir oluşumudur. Tören sırasında aday izciler Türk bayrağının bir ucundan tutarak liderin sorularına yanıtverirler ve fularlarını alarak ODTÜ İzci Grubu’nun fularlı birer üyesi olurlar.

İMDAT PAKETİ
İmdat paketi, acil durumlarda sizin için hayati önemi olan, kişisel malzeme olarak her izcide bulunması gereken bir şeydir.

Bir imdat paketi;
• Metal kapaklı olup cepte taşınabilir boyutlarda olmalıdır.
• Sağlam olmasının yanı sıra, su geçirmez özelliğinin de bulunması gerekir.
• İhtiyaç halinde pişirme kabı ve güneş ışınları ile haberleşme aracı olarak kullanılabilmelidir.
• Hazırlanan bu paket su geçirmez bir bantla kapatılıp bir torba içinde saklanmalıdır.

İmdat paketinde şu malzemeler bulunur:

Kibrit: Nemden hemen etkilenen ve yanmayan kibritler erimiş muma daldırılarak izole edilebilirler. Benzer şekilde kibrit kutusunun yan yüzeyi de mumların kibritlerle birlikte küçük bir torbaya konulur.

Mum: Bakkallarda satılan mumlar iş görür. Mum aydınlatmaktan çok kibrit ile tutuşturulamayan ateşi yakmak için kullanılır. Mum bilindiği üzere kibritten daha uzun yanacak ve ateşi yakmada önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Çakmak: Az yer kaplayacak bir çakmak da çok iş görecektir.

Pusula: Yürütülen yönü bilmek ve kaybolma durumu yaşandığında fazladan zaman ve enerji harcamamak için kullanılır.

Jilet: Doğru açı ile kesildiğinde bıçak ve çakıdan daha keskin ve az yer kapladığı için imdat paketi için uygundur.

İp: 3 metre uzunluğunda ince bir naylon ip yararlı olabilir.Barınak yapımından tesis yapmına kadar bir çok yerde kullanılabilir.

İğne&İplik: Sağlam ve kalın bir yorgan iğnesi bir kartona geçirilip 5 metre kadar sağlam iplik sarılır.Yırtık ve sökükler dikileceği gibi vücuda saplanan kıymık ve dikenlerin çıkartılması için faydalı olabilir.

Olta&Misina: Su kenarına yapılan yürüyüşler için kullanılabilir. İmdat paketine konulacaksa iğneler bir mantara saplanıp konulmalıdır.

Çengelli iğne: Kopan düğmelere ve ilkyardım için gerekli olabilir.

Sargı malzemesi: 3 cm eninde bir sargı bezi,bir miktar yapıştırıcı bant(tıbbi plaster veya yara bandı ) ve 15*90 büyüklüğünde 1-2 adet gazlı bez bulundurmalıdır.

Potasyum permanganat: İlkyardım,suyu dezenfekte etme,ateş yakma ve iz bırakmakta kullanılabilir.

İlkyardım: saf suda birkaç küçük tanecik ezerek iyi bir dezenfektan elde edilir.Yaralardaki kir bununla temizlenir.
Suyu dezenfekte etme: Suyun içine birkaç tanecik atılıp yarım saat bekletilirse su mikroplardan arınacaktır.Hafif kırmızı renkte olması normaldir.Durgun sular içilmeden önce bu yolla dezenfekte edilebilir.
Ateş yakma: Yarım çay kaşığı potasyum permanganat ile yarım kaşık şeker karıştırılarak bir tahta içine oyulmuş çukur içine konulur ve elde edilen ısı ile karışım kendinden alev alır.
İz bırakma: Özellikle karda iz bırakmak için birkaç kristal tanesi ile kar karıştırılarak belirgin bir iz elde edilebilir.

Şeker: Potasyum permanganatı ateşleme için yararlı olacaktır.

Çivi: 10 cm uzunluğunda birkaç çivi taşınmalıdır.

Kağıt&kalem: Not almak, not bırakmak ve ateş tutuşturmak için kullanılabilir.

TESİSLER

Tesisler kamplarda kamp düzenine katkı sağlamak için kurulur. Tesislerin amacı kamp yaşayışına belli bir seviyeye kadar konfor katmaktır. Tesisler kurulurken bazı temel konulara dikkat edilmelidir:
• Tesisler etraftaki doğal gereçler kullanılarak kurulurlar. Tesis kurarken kullanılabilinecek gereçler temel olarak etraftaki her türlü odunlar, ağaçlar, taşlar ve götürülecek tesis ipi olarak özetlenebilir.
• Tesis kurulurken çevreye hiçbir şekilde zarar verilmez. Tesis kurmak için yaş odun kesilmez yada tesis çevreye zarar verilebilinecek bir yere kurulmaz.
• Tesisler mümkün oldukça pratik ve sağlam olmalıdır. İsteğe bağlı olmadan, dış etkenlerle bozulabilinecek bir şekilde kurulmamalı yada basit bir iş için zor bir tesis kurma işine girişilmemelidir.
• Tesislerin kapasitesi ve yeri iyi seçilmelidir. Tesis kurulurken kamptaki kişi sayısı göz önünde bulundurulmalıdır. Aynı zamanda kurulduğu yer ile amacı da uyumlu olmalıdır. Mesela bir bardak tesisi ateşe çok yakın kurulursa ayak altında bulunması kampçıları rahatsız eder. Ateşten çok uzakta olması da kullanımını zorlaştırır.

İzci kamplarında kurulan bazı temel tesisler:

1. Çöp tesisi: Her kampta kurulan en temel tesistir. Çadırlardan ve ateşten uzak olacak şekilde kamp alanının dışına doğru kurulur. Bir çöp torması yere dikilen odunlarla ağzı açık olacak şekilde sabitlenir.
2. Bardak tesisi: Kalabalık kamplarda kurulan en temel tesislerden biridir. Çadırlardan ötede olacak şekilde ateşe nispeten daha yakın kurulur. Bol dallı yarım metreye yakın bir odun sağlam bir şekilde yere dikilir.
3. Çamaşır tesisi: Uzun süre kalınan kamplarda kurulması mümkün bir tesistir. Tesis ipi iki sağlam ağaç arasına gerilir.

Tesislerin kuruluş biçimleri ve sayılarının bir kesinliği yoktur. Gidilen mekana, kampın özelliklerine ve kampta duyulan ihtiyaçlara göre farklı tesisler farklı şekillerde kurulabilinir. Önemli olan, dikkat edilmesi gerekilen husus tesislerin özellikleridir.

Ateşler

Neden ateş yakılır?

Yemek pişirmek, ısınmak, kurumak ve (ıslak eşyalar varsa) kurutmak, (gerektiğinde) yer bildirmek, yabani hayvanları ve sinek benzeri haşereleri uzak tutmak ve benzeri amaçlarla kamplarda ateş yakılır. Ateş izci kampında kamp başlangıcında yakılır ve kamp bitene kadar sönmemesine özen gösterilir. İzci kamplarında ateş kutsal kabul edilir; içine çöp atılmaz. Ateşin gücü ve şekli o anki kullanım amacına göre belirlenir. Örneğin nöbet esnasında güçsüz tutulması gerekilen ateş nöbet değişimlerinde harlanır.

Ateşin Yakılması

Ateş yakmadan önce ateşin yakılacağı yere karar verilir. Ateşin çadırlara çok yakın yakılmamasına özen gösterilir. Aynı zamanda mümkün oldukça ateş üstü dallarla kapalı ormanlık alanlarda ve yaşlı/kuru ağaçların yakınında yakılmaz . Ateşin yakılacağı yer belirlenince ateşin yakılacağı yerdeki bitki örtüsü baltayla şerit şerit kesilerek kaldırılır. Ateşin yanacağı yerde bitki örtüsünün bulunmamasına, sadece toprak bulunmasına özen gösterilir. Kesilen bu şeritler kampın biraz dışına doğru taşınır ve kamp süresince belli aralıklarla ölmemesi için sulanır. Ateşin yanacağı sınırlar taşlarla belirlenir. Taş seçerken ıslak ve gevşek taşlar kullanılmamaya dikkat edilir çünkü bu taşlar ısının etkisiyle patlayabilirler. Ateşin sınırları da belirlendikten sonra odun ve çalı-çırpı toplanır. Kuru çalı-çırpı öncelikle ortaya belli bir miktarda yerleştirilir. En ince dallar da etrafında kızıl derili çadırı şeklinde dizilir. Odunları dizerken ateşin belli bir noktadan hava almasına özen gösterilir. Hava açıklığı bulunmayan ateş yanmaz, kısa sürede boğulur. Ateşin yuvası hazırlandıktan sonra yakılan kibrit yada çakmak iç kısımdaki çalı çırpıyı tutuşturacak şekilde içeri tutulur. İç kısımlarda ufak alevler oluşmaya başlayınca hava boşluğundan çok hafifçe üflenir. Alevler güçlenip üstteki odunları yaktıkta ateş gitgide daha kalın odunlarla beslenir. Bu arada da üfleme işlemine sürekli devam edilir. Ateş yeterince güçlendiği zaman üflemek yerine bir kapak, gazete yada benzeri gereçler kullanılarak ateşin hava aldığı yerlerden yellenilir.

Ateş yakarken dikkat edilmesi gerekilen hususlar

Kamp ateşinin yararlı olabilmesi için kontrol edilebilinir bir ateş olması gerekmektedir. Bu yüzden hiçbir zaman kontrol edilemeyecek kadar büyük bir ateş yakılmaz. Ateş sınırlarının içinin ve yakın çevresinin temizliği önemli bir husustur. Ateşin sınırlarının içinde yada yakınında çakmak, tüp, kolonya gibi çabuk tutuşabilecek ve patlayıcı özellik taşıyan maddeler bulunmaz. Aynı zamanda yandıktan sonra çok fazla uçuştuğu için ateşe kağıt atılmaz. Yağmurlu havalarda ateş yakılması gerekiyorsa ateşin yakılacağı bölgenin sudan etkilenmeyecek bir yerde olmasına özen gösterilir. Bu tür şartlarda toplanan odunların dış kabukları içerideki kuru kısma ulaşıncaya kadar bıçakla temizlenir. Islak odunlar ateşe direk atılmaz. Öncelikle ateşe yakın bir yere kuruması için konur. Odun yanabilecek bile olsa çok fazla duman çıkaracağından önce kuruması beklenir.

Ateş Çeşitleri

Çadır Ateşi (Kızılderili Ateşi)

Odunlar bir çadır şeklinde dizilir. Ateşin kalbi her zaman kuru odunların ortasında bulunur. Çok çabuk yanan ve çok ısı veren bir ateş şeklidir. Genelde ıslak eşyaları kurutmak ve ısınmak amacıyla yakılır. Kısa süreli yanması gereken bir ateştir çünkü odunlar çok çabuk tükenir.

Yıldız Ateşi

Kalın dallar ortada bir Yıldız (*) oluşturacak şekilde yerleştirilir. Ateşin kalbi yıldızın merkezindedir. Dalların uçları yandıkça yanmayan kısımlar ateşe doğru itilir. Genelde ateşin etrafında otururken tercih edilebilinecek bir çeşittir.

Balkon Ateşi

Ateşin kalbi ortada kalacak şekilde iki tane kalın odun paralel şekilde konur. Üçüncü bir kalın odun ise ikisinin üstüne gelecek şekilde onlarla paralel olarak konur. En uzun süre yanan ateş türlerinden biridir.

Nöbet Ateşi

Balkon ateşi kurulur. Alevler mümkün oldukça az tutulur, ateşi çoğunlukla közler oluşturur. Yıldız ateşi şeklinde bir odunda közlerin içinde tutulur. Ucu yandıkça ateşe doğru itilir. Nöbet ateşi acil durumlarda ve nöbet değişimlerinde harlanacak şekilde tutulur. Gerekirse bir yansıtıcı ateş yardımıyla etrafta sürekli kuru odunlar bulundurulmalıdır.

Ocak Ateşi

Ocak ateşi yemek pişirmek için kurulan ateş biçimidir. Ateşin kalbi ortada kalacak şekilde iki tane iri kaya üstlerine tencere oturacak şekilde yerleştirilir. Hava delikleri kapatmamaya dikkat ederek paralel şekilde odunlar zamanla beslenir. Ocak olarak taş kullanıldığı gibi iri odunlarda kullanılabilinir. Fakat odunlar zamanla yanacakları için belli aralıklarla değiştirilmelidirler.

Yansıtıcı Ateş

Islak odunları kurutmak amacıyla kurulur. Yanan ateşin karşısına 2 tane odun dikilir. Islak odunlar yere paralel, dikilen odunlara dik olacak şekilde dikilen odunlara yaslanarak dizilir. Islak eşyalar kurutulmak için bu odunların üstüne konulabilir. Aynı şekilde barınak yapıldığı zaman ateş barınak kapısı ile yansıtıcının arasında yakılınca dizilen odunlardan ısının yansıtılması ve barınağın ısıtılması da mümkündür.

Piramit Ateşi

Kampların son gecelerinde yakılan ateştir. En kalın olan, boyut olarak birbirine yakın 2 odun seçilir ve paralel bir şekilde yere konur. Sonra bir sonraki kalın 2 odun bunlara dik olacak şekilde bunların üstüne, köşelere doğru konur. Böyle böyle odunlar belli bir yüksekliğe ulaşıncaya kadar dizilir. Ortadaki boşluğa da çalı-çırpı ve ince dallar doldurulur. Ateşin boyu kullanılan odunların miktarına bağlı olarak 3-4 metreyi bulabilir, hatta daha da uzun olabilir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.