ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ŞAKİR ECZACIBAŞI YAŞAMINI YİTİRDİ

24.01.2010
438
A+
A-

Şakir Eczacıbaşı’yı kaybettik
Kültür ve sanat çalışmalarına verdiği üst düzey katkılarla tanınan örnek işadamı Şakir Eczacıbaşı’nın hayatını kaybettiği bildirildi. 81 yaşında vefat eden Şakir Eczacıbaşı bir süredir rahatsızdı. 17 yıldır bu görevini sürdüren Eczacıbaşı önderliğindeki İKSV, uluslararası 5 sanat festivali düzenledi. 1993-1996 yılları arasında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan işadamı, aynı zamanda iyi bir fotoğraf sanatçısıydı. Yurt içinde ve yurt dışında 36 fotoğraf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı sanata verdiği destek ve katkılarıyla biliniyordu.

Fransa’nın “Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı” ve “T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla” ödüllendirilen Şakir Eczaçıbaşı’nın ölüm haberi iş ve sanat dünyasını üzdü.

Şakir Eczacıbaşı ÖzYaşam Öyküsü:
1929 yılında İzmir’de doğdu. Robert Kolej’den sonra, Londra Üniversiîesi’nde eczacılık okudu. Yurda dönünce bir süre gazetecilik yaptı. “Sanat Yaprağı, ‘Tıpta Yenilikler” gibi dergileri yayınladı.

“Eczacıbaşı Kültür Filmleri” dizisi kapsamında hazırladığı “Renk Duvarları”, 1964 yılında Avrupa Konseyi’nin “Kültür Filmleri Ödülü”nü kazandı. Kuruluşuna öncülük ettiği Türk Sinematek Derneği’nin on yıl başkanlığını yaptı. 1970’li yıllarda Eczaçıbaşı İlaç Kuruluşu Genel Müdürü, 1980’de Eczacıbası Topluluğu icra Kurulu Başkanı, 1993’te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu.

Fotoğraf yapıtlarıyla yurt içinde ve dışında seçkin bir yer edindi. Türkiye’de 13, Batı ülkelerinde 23 fotoğraf sergisi düzenledi. “Anlar/Moments”, “Türkiye Renkleri”, “Kapılar Pencereler” İsimli seçkin fotoğraflarını içeren albümleri yayınlandı.

1968’den buyana, “Eczaçıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıklarımı çıkaran Eczacıbası, “Türkiye: Bir Portre” ve “İstanbul Görüntüleri” adlarıyla, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının katıldığı iki kitap hazırladı. Bernard Shaw’dan “Gülen Düşünceler”, Oscar Wilde’dan “Tutkular, Acuiar, Gülümseyen Deyişler” adıyla yaptığı derleme kitapları büyük yankılar uyandırdı. 1996’da iş yaşamından ayrıldı.

Fransa’nın “Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı” ve “T.C.Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirilen Şakir Eczaçıbaşı, 1993’ten bu yana, “İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapıyor.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Sevda dedi ki:

    Eczacıbaşı adı, kültürün sanatın ve eğitimin onur verici destekçisi ve yüzüdür. Onu kaybetmek geçekten büyük üzüntü kaynağı. Şakir Eczacıbaşı ismi tüm işadamlarına örnek olmalıdır. Örnek bir kişikti. Allah rahmet eylesin.