ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

DİYET VE KANSER HAKKINDA YAZI

10.01.2010
337
A+
A-

DİYET VE KANSER HAKKINDA
Kanser herhangi bir hücre grubunun anormal çoğalması ile başlayan hastalıkların genel adı olarak kullanılmaktadır. Kanser hücrelerinin çoğalması eldeki yöntemlerden biri ile durdurulamazsa sonuçta hayati organların istilası ve ölümle sonuçlanmaktadır. Eğer erken tanı konulursa bazı kanserlerde şifa mümkündür. Şifa bulunmayan hastalıklardada erken tanı yaşam süresini uzatabilmektedir. İnsan besinlerindeki bazı maddelerin  kanser riskini artırdığı artık bilinmektedir.

Epidemiyolojik çalışmalarda yağdan zengin beslenenlerde kolon ve meme kanseri sık görülürken fazla meyve sebze ve az yağ tüketimi ile bahsedilen kanserlerin azaldığı gösterilmiştir. Yine fazla lifli besinlerin kolon kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. Ancak diyet faktörleri oldukça karmaşık etkileşimler göstermekte olup,bunlar arasından gerçek onkojenik etkiyi izole etmek oldukça güçtür. Diyette bulunan bazı kimyasal maddelerin karser gelişimi artırdığı bazılarının da önlediği yolunda deliller mevcuttur. Besinlerin bakterilerle parçalanması ile ortaya çıkan nitrozaminler ve bir mantar toksini olan aflatoksinler barsak kanseri ni ortaya çıkmasını artırdığı bilinmektedir. A ve C vitaminlerinin de kanser oluşmasını engellediği  yönünde çalışmlar mevcut ancak, vitaminlerin oluşan kanser hücrelerinin çoğalması üzerine ekkisinin olduğu  görüşleri de  mevcuttur. Yine yiyeceklerin hazırlanması veya korunması aşamasında ilave edilen bazı katkı maddelerinin de kanserojyen olduğu gösterilmiştir.

        Günümüzde kanser tedavisinde cerrahi, radyasyon, kemoterapi gibi klasik tedavi yöntemlerine ek olarak hormonlar ve immünoterapi de kullanıma girmiş durumdadır. Ama öncelikle kanser oluşumunun önüne geçilmesi gerekmektedir.İnsanlık tarhi boyunca elde edilen deneyimler ve bilimsel çalışmalarda, taze meyve sebze ve saklı kalmamış besin tüketenlerin kansere yakalanma oranın düşük olduğu belirtilmektedir.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.