ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

GOALBALLDE SPORCULARIN YER DEĞİŞTİRMESİ

28.10.2009
407
A+
A-

Goalballde Sporcuların Yer Değiştirmesi
Savunma Amaçlı Yer Değiştirme
Bir savunma sporcusu kendi bölgesinde sorunlar yaşıyor ve görev aldığı alanı yeterince koruyamıyorsa daha iyi defans yapabileceği bir bölgeye geçebilir.
Yani goalballde sporcular bulundukları veya savundukları yeri, diğer adıyla bölgeyi diğer arkadaşları ile değiştirebilir. Kural olarak bunda bir sakınca yoktur. Goalball taktikler ile doludur.
Bir değişim molada olabildiği gibi, antrenörün daha önceden sporcularına verdiği taktik gereği oyun içinde kendi aralarında da bu değişimi yapılabilirler.

Örneğin; rakip şutların çoğunluğu savunma takımının 3. bölgesine gelmektedir. Bu sağ kanat savunma oyuncusu gelen şutları karşılamada zorluk çekiyorsa,  antrenör veya sporcuların kendi isteği ile 2. bölge veya 1. bölge savunma sporcusuyla yer değiştirebilir.

En iyi yer değiştirme şöyle olmalıdır; sporcuların yer değiştirmesi kısa sürede olmalıdır. 10 saniyelik hücum süresinde bu işlemin bitmesi gerekir. Sporcular topa hakim olduğu andan itibaren yer değiştirirler. Oyun içinde yapılan bu değişim savunmaya geçişi olumsuz etkilememelidir. En uygun yer değişimi hücuma girerken yapılmalıdır. Ofans anlayış bittikten ve top elden çıktıktan sonra bu değişim bitmiş olmalı ve herkes kendi alanına geçmiş ve topun izini sürmeye hazır olmaları gerekmektedir. Aksi halde yerleşmeyen bir savunmaya karşıdan elen bir şutun gol olması çok daha kolay olacaktır. Bu arada top yer değiştirmeyen sporcunun elinde olmalıdır. Arkadaşları yer değiştirir değiştirmez topu 10 saniye dolmadan atmalıdır.

Sporcular antrenmanlarda saha oryantasyon çizgilerini çok iyi kavramış olmanın yanında, ayakları ile nerede olduklarını kestirmelidirler. Son olarak bölgeler arası yer değiştirmeyi en hızlı biçimde yapacak duruma gelmelidirler. Bunu antrenmanlarda bir çok kez denemeyen takımların bu değişimi en gerektiği anda ve hızlı süren bir maçta yapmaları mümkün değildir. Çünkü değişim ancak ihtiyaç anında yapılır. Gereksiz yere değişimin bir amacı olmaz.

Hücum Amaçlı Yer Değiştirme

Savunmada olduğu gibi ofensif taktiği gereği hücumda da yer değişikliği yapılabilir. Burada kurallar ile çelişecek bir sıkıntımız yok. Bu değişimin savunmadan tek farkı sporcuların tekrar yerlerine dönmeleridir. Savunmada yapılan değişiklikte sporcular değiştiği yerlerde kalıyorlardı.

Hücumda yapılan taktiksel amaçlı bu değişiklikte diğer arkadaşlarının da haberi olmalıdır. Çünkü hızlı bir şekilde hücuma giren sporcu diğer sporcular ile çapışma ihtimali vardır. Bunu engellemek için kendi aralarında değişime dair -belki sadece kendilerinin anlayacağı- bir kelime veya bir bağırış vb. metodlar ile bu işlem gerçekleştirilebilir.

Çarpışmayı ve kazayı engelleyecek değişik tarzlarda metodlar mevcuttur. Bunlardan hücuma çıkan sporcu geriden gelir ve diğer sporcu ya kale demirine çok yakın durur veya kendi alanına kale hizasından şut için gelen sporcun aksi istikametinden onun alanından tekrar onun geldiği yerden(kale hizası) yerine geçer. O sırada hücum oyuncusu da onun takip ettiği alandan yerine geçer. Elips şeklinde bir daire söz konusudur.

Ancak bu tür taktik amaçlı faaliyetler gerçekleştirilirken kurallar göz ardı edilmemelidir. Burada uyguladığımız taktiğin dokunabileceği bazı kurallarda ihlal edilmemelidir. Bu kurallar takımınız ile alakalı 10 saniye kuralı ve rakip takımın hakkını koruyan ses kuralıdır. Top hâkimiyetini ede ettikten sonra başlayan 10 saniye sınırı içinde değişiklik yapılmış olmalı ve top elden çıkmış olmalıdır. Diğeri ise, yer değiştirirken arkadaşları bilgilendiren özel kelimenin çıkaracağı ses top elden çıktıktan sonra bitmiş olmalıdır. Aksi halde takımınıza yakın hakem tarafından noise(ses çıkarma) penaltısı düdüğünü duymuş olacaksınız. Böylece top atarken dahi ses çıkarmaya devam eden sporcu kaleye geçerek penaltı için savunma yapacaktır.

 
Not: Metin AYHAN’ın Goalballde Teknik Taktik ve Antrenman isimli çalışmasından yararlanılmıştır.
HAZIRLAYAN:
Metin AYHAN 11 Aralık 2008 Bursa

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. ali dedi ki:

    türkiye’de monoton ve klasik golbol maçlarının dışına çıkan ve çeşitli taktikler ile maçlarını izlediğimiz iki antrönürden birisiniz. osman karalı hocam ile farklı sistemler gördüğümüz iki takım.