ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU

01.10.2009
1.564
A+
A-

Ankara’nın Başkent Oluşu Hakkında Yazı

Bir ülkenin başkenti demek, o ülkenin tüm yönetim mekanizmalarının toplandığı, rejimin işleyişi ile ilgili akla gelen tüm yönetimsel organların toplandığı yer akla gelir. Ülkelerin başkentleri bu özelliklerinden dolayı farklı bir öneme sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti de kurulduğundan itibaren başkentini Ankara olarak belirlemiştir. Ankara, Türkiye’nin neredeyse tam ortasında bulunmkatadır. Bu da ülkemizin her yerine uzaklığı en orantılı il olması gerçeğini doğurmuştur. Ankara’nın başkent olmasındaki süreci bir jatırlayalım isterseniz..

16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan ayrılan Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Bu olay Kurtuluş Savaşı’nın başlama fitilini ateşleyen olay olarak bilinir. M. Kemal, Samsun’dan sonra Erzurum’a geçerek 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresini düzenledi. Erzurum Kongresinde Temsil Heyeti seçildi ve aynı heyetle birlikte geldiği Sivas’ta,  4 Eylül 1919’da çalışmalara başladı.

Mustafa Kemal Paşa, Erzurum, Sivas Kongrelerinden sonra 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara’ya geldi. O zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul idi. Osmanlı Mebusan Meclisi son kez 12 Ocak 1919’da İstanbul’da toplandı. 16 Mart 1919 günü İngilizler İstanbul’a girdi. Önce meclisi bastılar. Bu olay üzerine birçok milletvekili Anadolu’ya geçti. Yakalananlardan çoğu tutuklandı. Artık Osmanlı Mebusan Meclisi’nin İstanbul’da toplanma olasılığı kalmamıştı. Milletvekillerinin toplanacağı ve ülkenin yönetileceği bir başkent gerekiyordu.

Ankara, Anadolu’nun ortasında, savaş cephelerine eşit uzaklıkta bir kentti. Savaşın yönetimi ve haberleşme, Ankara’dan kolaylıkla yürütülürdü. Dağılan Osmanlı Mebusan Meclisi üyeleri ile Sivas ve Erzurum Kongreleri’nde seçilen temsilcilerin bir yerde toplanması gerekiyordu. Bu nedenle 19 Mart 1919 günü Mustafa Kemal Paşa kimi illere ve komutanlıklara bir genelge gönderdi. Bu genelgede özetle ; “Osmanlı Devletinin yaşamı ve egemenliğinin sona erdiği” bildiriliyor, “Türk ulusu kendi yaşamını ve bağımsızlığını koruyacaktır.” deniliyordu. Bu genelgeden sonra temsilcilerle Osmanlı Mebusan Meclisi’nden gelen üyeler Ankara’da toplanmaya başladılar. Ankaralılar onları coşkuyla, sevinçle, sevgiyle karşıladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 günü, Ankara’da açıldı. Meclis, ilk oturumunda Mustafa Kemal Paşa’yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa bundan sonra ülkeyi kurtarma çalışmalarını Anadolu’nun bu küçük kentinde sürdürdü. Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın planları bu yoksul kentte hazırlandı. Savaşın başarıya ulaşması için düzenli ordular kuruldu. Bu ordular İnönü’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da düşmanı bozguna uğrattı. 30 Ağustos 1922’de kazanılan Başkomutanlık Savaşı ile Kurtuluş Savaşı’mız tamamlandı.

Ankara’nın Başkent Oluşu:
Yurdumuz düşmanlardan kurtulduktan sonra 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve dört arkadaşı Ankara’nın başkent olması için TBMM ‘ne yasa önerisi verdiler. Öneri mecliste oylandı, kabul edildi. Böylece Ankara yeni Türkiye Devleti’nin başkenti oldu.

Başkent, ülkenin yönetim merkezidir. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, bakanlıklar, yüksek yargı organları, başkentte bulunur. Ankara’nın başkent Oluşu, yurdumuzun o zamanki koşulları bakımdan çok uygundu.

Ankara’nın Başkent Oluşu, şehirin hızla gelişmesini sağladı. Modern yapılar, büyük apartmanlar yapıldı. Zamanla Üniversiteler açıldı. Fabrikalar, yeni iş yerleri kuruldu. Kent kısa sürede büyüdü, genişledi.

Ankara bugün nüfus yoğunluğu bakımından yurdumuzun ikinci büyük kentidir. Her yıl 13 Ekim günü Ankara’nın başkent oluşu, düzenlenen büyük törenlerle kutlanır. Ankara Kalesi’nde başlayan bu törene özel giysileri içinde seymenler, öğrenciler, çeşitli dernek temsilcileri katılırlar. Törende yapılan konuşmalarda Ankara’nın başkent oluşunun anlam ve önemi belirtilir.
Ankara’nın Başkent Oluşu İle ilgili yazı ve şiirler sayfanın devamında  >>

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 13 YORUM
  1. Gamze dedi ki:

    Ankara’nın Başkent oluşu hakkında yazı hazırlamışınız, çok teşekkür ederim. Hazır konuşmaya ihtiyacım vardı. Sizinkini aynen okumayacağım tabi. Bu kadar hazırı da fazla olur. Acaba Ankara ile ilgili şiir ekleseniz çok şey mi istemiş olurum 🙂

  2. admin dedi ki:

    Haklısınız Sayın Gamze, Ankara’nın Başkent oluşu ile ilgili yazı hazır olmamalı. Bizimkisi ancak bir örnek olabilir. İnternet üzerinde konu ile ilgili çok sayıda yazı bulmak mümkün. Bir harmanlama yapılarak iyi bir yazı hazırlamak mümkün. Bu arada isteğiniz üzerine Ankara ile ilgili şiirler yazımıza eklendi.

  3. Eneser Yorulmaz dedi ki:

    Ankara’nın başkent oluşu bir iki sayfalık yazıyla anlatılacak kadar kısa bir konu değil. Yine de emeğinize sağlık. Çok teşekkür ederim.

  4. tuçe dedi ki:

    Ankara’nın oluşu ile ilgili şiirlerin az yazılması saçma bende gamzeye katılıyorum ama emeginiz için teşşekürler:)

  5. betul dedi ki:

    Şiir ve yorumlar herkes için onemli. Lütfen Ankara ile ilgili doğru şeyler yazın ve özet gibi yazıpta insnların kafasını karıştırmayın:(

    1. admin dedi ki:

      Sayın Betul, yazıda rastladığınız ve doğru olmadığını düşündüğünüz bölümleri bizimle paylaşır mısınız?

  6. cansu dedi ki:

    Şiir niye yok?

    1. admin dedi ki:

      şiir yazının devamında var. Niye şiir yok diye yazıyorsunuz onu anlamış değilim. Size zahmet olacak ama sayfa 2 yani yazının devamını tıklayacaksınız.

  7. Elif dedi ki:

    haksızlık etmeyin arkadşlar, şiirler sayfanın devamında yani şu linkte:

    http://www.beyazokul.com/ankaranin-baskent-olusu.htm/2

  8. sanalika dedi ki:

    Gerçekten güzel bir yazı hazırlamşsınız.

  9. senem dedi ki:

    Ankara’nın başkenti oluşu ile ilgili yazı.

  10. Beyza dedi ki:

    Şiir yazılmış ama başka sayfalarda da var aynısı. Başka şiir yok mu?