Uzmanlar fay hatlarının yerlerini açıkladılar
“Evimin altında arıza mı var?” Bu soruya Devlet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Risk Haritası kullanılarak yanıt verildi. Depremin ardından şu sorular ortaya çıktı: Türkiye’de fay hatları nerede ve Doğu Anadolu fay hattı hangi illerden geçiyor? İşte eyalet bazında risk haritası…
Birinci sınıf deprem riski taşıyan yerler
İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kurşehir, Bol, Karabük, Hatay, Bartun, Cankur, Tokat, Amasya, Çanakkale, , Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırkkale, Sırat, İstanbul (1 ve 2). Bölgeleri), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şurnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Idur, Erazur, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Cankuyil, Ar, Çormöskişehir , A Ntalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bir kısmı ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümşane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Er, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir.
Doğu Anadolu Fayı Türkiye’nin doğusunda yer alan bir faydır. Anadolu plakası ile kuzeye doğru hareket eden Arap plakası arasındaki deformasyon türü tektonik bir sınır oluşturmaktadır. İki plakanın göreceli hareketindeki fark, fay boyunca sola doğru hareketlerinde açıkça görülmektedir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya plakası ile sürekli çarpışmalar nedeniyle sıkışan Anadolu plakasının batıya doğru hareketine karşılık gelmektedir.