İstanbul °C
30 BİN ÖĞRENCİ ÖSS’DEN NEDEN SIFIR ALDI?
Sonuç ve Öneriler
- 2009 ÖSS’ye 1.324.197 aday başvura bulunmuştur. 29.927 adayın puanı hesaplanamamıştır.
- Son Sınıf Düzeyinde öğrenim gören adaylar tüm adayların % 41,64 ünü oluştururken, eski mezun, üniversite öğrencisi ve üniversite mezunu olan adayların sınava giren adayların %58,36 sını oluşturmaktadır.
- Lise çıkışlılar sınava katılanların % 75,43’ünü oluşturmaktadır. Meslek Lisesi çıkışlılar ise sınava katılanların % 24,57’sini oluşturmaktadır.
- 2009 ÖSS’de en başarı okul Sosyal Bilimler Lisesi iken, En az başarılı Akşam Lisesidir.
- Sayısal ağırlıklı puana göre en az başarılı il Ardahan’dır.
- Merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlar (açıköğretim hariç) lisans programları 319.586, önlisans programlarına 302.163, toplamda 621.749 öğrenci alınmaktadır. 21.779 öğrenci Özel yetenek sınavı ile programlara alınmaktadır.
- Merkezi yerleştirme (öğrenci seçme sınavı)ile öğrenci alan programlar ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların %84’ü devlet üniversitelerine ait iken, vakıf üniversitelerinin payı ise %12’dir.
- Öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik olarak Türkiye’de ortalama 11,2 gün ayrılırken TALIS ortalaması 15,3 gündür.
- Türkiye öğretmenlerin %68’nin kıdemi 0 ile 10 yıldır.
- Türkiye’de ulusal gelirin %3.3 eğitime ayrılırken, OECD ortalaması %5’tir.
- Devlet ortaöğretimde öğrenci başına ortalama 1724 TL harcamaktadır.
- Resmi ortaöğretim okullarında bir öğretmene 18 öğrenci düşerken, özel ortaöğretim okullarında bir öğretmene 7 öğrenci düşmektedir. Yani devlet okullarında sınıflar hala kalabalık.
- Resmi ortaöğretim okullarında bir dersliğe 32 öğrenci düşmekteyken, özel ortaöğretim okullarında bir dersliğe 12 öğrenci düşmektedir. Devlet okullarında yeterli sınıf bulunmamaktadır.
Öneriler
- Yukarıdaki sonuçlara göre, öğrenciler lise düzeyinde dahi eğitim alamadıkları görülmüştür. Buna dayalı olarak Lise bitirme sınavı bir an önce hayata geçirilmelidir. Meslek liseleri kendi alanlarında lise bitirme sınavlarına girmemeli fark dersleri belirlendikten (bu ders sayısı 6 veya 8 ders olabilir) sonra lise bitirme sınavlarına katılmalıdırlar.
- Devlet okullarına daha çok kaynak ayrılmalıdır. Yani devlet öğrenci başına yaptığı maliyeti artırmalıdır. Maliyet düşüklüğü zaten öğretmen ve derslik başına düşün öğrenci sayısının çokluğundan kendini göstermektedir.
- Okullarda bulunan donanımın ne durumda olduğu belli değil. Bunun bir önce belirlenmesi gerekir.
- Eğitimde bölgeler arası fırsat eşitsizliği gün ve gün artmaktadır. ÖSS sonuçları incelendiğinde doğu ve güney doğu Anadolu da bulunan illerin durumu vahimdir. Bundan dolayı doğu ve güney doğu Anadolu’ya devlet daha çok kaynak ayırmalıdır.
- Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının düşürülmesi için branşlarda öğretmen alımı yapılmalıdır.
- Derslik başına düşen öğrenci sayısının düşürülmesi için yeni derslikler yapılmalıdır.
- Devlet öğretmenlik mesleğini özendirici tedbirleri bir an önce almalıdır. Yoksa bakanlıkta 25 yıl ve sonrasını çalışan kıdemli öğretmen kalmayacaktır.
- Öğretmen bugün lise sonrası 4 yıllık bir fakülteden mezun olduktan sonra öğretmenlik mesleğini icra etmektedir. Ancak öğretmenin işbasında veya mesleki eğitiminden yararlanması yok denecek kadar azdır. Bunun için öğretmenin hizmet içi eğitim ihtiyacı belirlenerek tüm öğretmenlerin hizmet içi eğitimden yararlanmaları sağlanmalıdır.
Uzm. Devrim KOÇER
Psikolojik Danışman
Kaynakça
www.osym.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFD4AF1EF75F7A7968A41B0CF4CF22B64F
digm.meb.gov.tr/uaorgutler/ OECD/OECD_talis_ilk_sonuc.html
Sönmez, Mustafa, Paran Kadar Eğitim (1) Para-Meta-Para, Cumhuriyet Gazetesi 24 Temmuz 2009, S: 13.
Sönmez, Mustafa, Paran Kadar Eğitim (2) Para-Meta-Para, Cumhuriyet Gazetesi 25 Temmuz 2009, S: 13.
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
Destekegitimi
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM