ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

23 Nisan Hazır Konuşma Metni

26.03.2018
1.598
A+
A-
23 Nisan Hazır Konuşma Metni

26Bu gün, 23 Nisan 2018… Millet ve vatan için çok önemli bir gün. Yurdumuzu işgal edenlerin emrine girmiş olan son Osmanlı Meclisinin yerine,  Millet İradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 98. Yıl dönümüdür.

Atatürk, 19 Mayıs 1919’da samsuna çıktı. Daha sonra Amasya, Erzurum ve Sivas’a giderek, Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin temellerinin atıldığı toplantılar yaptı.  Mustafa Kemal Paşa egemenliğin ulusta olduğuna inanıyordu. Bu inançla “Ulusu yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır. Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir.” ilkesini öne sürdü.

Atatürk, İstanbul’un işgalinden üç gün sonra yani 19 Mart 1920 tarihinde bir bildiri yayımladı. Bildiride, “olağanüstü yetkiler taşıyan bir Meclisin Ankara’da toplanacağı, Meclis’e katılacak üyelerin nasıl seçilecekleri, seçilenlerin en geç on beş gün içinde yapılması gereği, kesin ve kararlı ifadelerle yer alıyordu. Ayrıca, dağılan Meclis-i Mebusan’ın üyeleri de Ankara’daki Meclis’e katılabileceklerdi.

23 Nisan 1920 Cuma sabahı erken saatlerde, Ankara’da bulunan herkes Meclis Binası çevresinde toplandı. Halk, kendi kaderine sahip çıkmanın coşkusu içindeydi. Hacı Bayram Câmii’nde kılınan öğle namazından sonra, Meclis binası girişinde bir tören yapıldı. Saat 13.45’de, Ankara’ya gelebilen 115 milletvekili Meclis salonunda toplandı.

23 nisan 1921 Meclis Binası

En yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey, Başkanlık kürsüsüne çıktı ve açılış konuşmasını yaptı. Bu  konuşmada, millî egemenliğe dayalı yeni Türk parlamentosunun adı da “Büyük Millet Meclisi” olarak konulmuştu. Bu ad herkesçe benimsendi. Daha sonra Atatürk’ün tüm konuşmalarında yer aldığı şekliyle ve ilk kez 8 Şubat 1921 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesinde de yazılı olarak, “Türkiye Büyük Millet Meclisi” (TBMM) adı kalıcılık kazandı.

TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Atatürk’ü başkanlığa seçti. Mustafa Kemal Paşa, kendi öncülüğünde kurulan TBMM’nin başkanlığını Cumhurbaşkanı seçildiği gün olan 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü. TBMM, açılışından iki gün sonra, sadece yasama değil, yürütme gücüne de sahip olacak hukukî ve siyasî yapısını düzenleme çalışmalarına başladı.

Kurtuluş Savaşımızı, yüzümüzün akıyla ve büyük bir zaferle tamamlamıştık. İtilaf Devletleri ile Lozan barış görüşmeleri kararlaştırılmıştı. Uzun süren görüşmelerden sonra 24 Temmuz 1923’de imzalanan Lozan Barış Antlaşması 24 Ağustos 1923’te TBMM’de onaylandı. Yeni Türk Devleti, böylelikle askerî, siyasî ve ekonomik özgürlüğüne kavuştu.

23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi’nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bütün Dünya çocukları birlikte kutlarlar.
Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde egemenlik padişaha aitti.

Bu bayramı çocuklara armağan eden eşsiz lider Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla ve mihnetle anıyoruz.

Destekegitimi
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 5 YORUM
  1. hilal dedi ki:

    Çok güzel ama çok uzun.

  2. irem dedi ki:

    Daha uzunu yada devamı yok mu?

  3. serhat dedi ki:

    23 Nisan Konuşma metni ve programını yazıp emek çekip bizimle paylaştığınız için size ne kadar çok teşekkür etsek azdır.

  4. irem dedi ki:

    Yazınızı çok beğendim teşekkür ederim. Destek Eğitimi sitenize ben de yazı göndermek isterim. Nasıl yazı gönderebilirim? Sevgiler, saygılar.

  5. Destek Eğitimi dedi ki:

    destekegitimi@gmail.com adresine yazılarınızı gönderebilirsiniz.